2013. július 08.

Látványos homlokzatburkolat kövekkel töltött drótkosarakból

Látványos homlokzatburkolat kövekkel töltött drótkosarakból

A különféle töltőanyaggal tölthető, dróthálóból összeállított gabionrendszer zsenialitása az építészet kapcsán többek között abban áll, hogy egy műemlékhez éppúgy észrevétlenül idomul, mint a legmodernebb, például minimalista épülethez, legyen az lakó- vagy irodaház, templom vagy ipari létesítmény.

A gabion (drótkosár vagy kőkosár) kitűnő megoldást nyújt homlokzatok, lábazatok burkolására, vagy csak bizonyos épületszerkezeti elemek burkolatképzésére. (A gabion elnevezés az olasz gabbione: nagy kas szóból ered.)

Látványos homlokzatburkolat kövekkel töltött drótkosarakból

Kő- vagy téglaburkolatú épületek felújításánál az ódon stílushoz alkalmazkodó, mégis újat is mutató burkolati megoldás lehet, amivel az épületek teljesen új arculatot nyerhetnek. A gabion rácsszerkezetével, formai kialakításával és persze a töltőanyag színválasztásával az épület koncepciójához illeszkedő, vagy egészen új megjelenés is megvalósítható. Régi betonszerkezetek is gyorsan és gazdaságosan természetessé varázsolhatók gabionnal. Tájba simuló, természetes hatás eléréséhez szinte nélkülözhetetlen a gabion, amely könnyen kombinálható fa szerkezetekkel.

Látványos homlokzatburkolat kövekkel töltött drótkosarakból

 

A gabion falburkolatok előnyei:

  • a gabion nem követi a fal mozgását és az abból keletkező repedéseket – nincs többé megrepedt vakolat, lepergett burkolóanyag, szétrepedt látszóbeton felület;
  • páraáteresztő – a gabion falburkolat mögött a fal lélegzik, így nem penészedik be (párazáró fóliával e tulajdonság módosítható, szabályozható);
  • természetes megjelenés, gazdag forma- és színválasztékkal – válogatott kövekkel egyedi megoldások is kialakíthatók;
  • a rendszer nem tartalmaz éghető anyagot, így növeli az épület tűzbiztonságát;
  • a gabiont megfelelően méretezve és vastagítva, statikus teherhordó képességgel is rendelkezhet;
  • nem tartalmaz káros anyagot, teljesen környezetbarát és 100 százalékban újrahasznosítható.

Látványos homlokzatburkolat kövekkel töltött drótkosarakból 

A Betafence több mint három évtizede gyárt kiváló minőségű, a Hesco Bastion céggel közös fejlesztésű gabiontermékeket, melyek fonott, illetve masszívabb, hegesztett hálóból készülő kivitelűek lehetnek. A gabion oldalait alkotó drótháló táblák drótspirállal vagy klipsszel rögzíthetők egymáshoz. Annak kiküszöbölésére, hogy a töltőanyag betöltése után a gabion oldalai kipúposodjanak, azaz a gabion „kihasasodjon”, a szemközti táblákat összekötik.

A gabion bármilyen formában elkészíthető; anyaga kiemelkedően tartós, cink vagy cinkalumínium horganyozású acélhuzal, akár UV-álló PVC-bevonattal. A gabion töltésére tetszőleges töltőanyag választható, erre a célra jelenleg a kő a legelterjedtebb. A gabionrendszer látványát messziről meghatározza a töltésére használt színes kő, melyek mérete a drótháló szerkezetének sűrűségétől függ.

Látványos homlokzatburkolat kövekkel töltött drótkosarakból

hírlevél-feliratkozás

épjog