2015. augusztus 31.

Már zsákos kiszerelésben is elérhető szulfátálló cement

Már zsákos kiszerelésben is elérhető szulfátálló cement

A Duna-Dráva Cement Kft. júniustól új kiszereléssel is elérhetővé tette a CEM I 52,5 N-SR 0/NA kis alkálitartalmú szulfátálló portlandcementjét. A speciális tulajdonságokkal rendelkező, agresszív kémiai hatásoknak is ellenálló cementet eddig csak ömlesztett kiszerelésben forgalmazta a cég – az építőipari igényekhez igazodva mostantól azonban már zsákos kiszerelésben is elérhető.

Magyarország számos területén veszélyezteti az épített környezet tartósságát a szulfátok által szennyezett talajjal történő érintkezés. A szulfátok a kénsav sói, amelyek vízben oldódó csoportja a légszennyezés hatására erősen savas kémhatású esőt eredményez. A talajba került megváltozott pH értékű eső káros hatást gyakorol a természetre és az épített környezetre, mivel a szulfát betonkorróziót okoz. Az agresszív vegyületek kémiai reakcióba lépnek a cement alkotóelemeivel, amely eredményeképp a vegyületek térfogata növekedésnek indul, vagy oldat formájában felszívódva kikristályosodik, így roncsolva a cement szerkezetét és jelentősen csökkentve élettartamát. Ha mindez tartósan fennáll, a beton teljesen szétrepedezik és elmorzsolódik.

A szulfát leggyakrabban az épületek alapozását és a földbe helyezett betonszerkezeteket veszélyezteti. Létezik azonban olyan betontechnológiai eljárás, amely megoldást nyújt a problémára.

A Duna-Dráva Cement Kft. ömlesztett termékeinek kínálatában már 2014 óta megtalálható a CEM I 52,5 N-SR 0/NA típusú, kis alkálitartalmú szulfátálló portlandcement, amely használatával sikeresen megelőzhető a szulfátkorrózió.

Már zsákos kiszerelésben is elérhető szulfátálló cement

E speciális cementtípus 2015 júniusától a megszokott ömlesztett kiszerelés mellett – kisebb anyagigényeket is kielégítve – zsákos kiszerelésben is kapható. A középszürke színű CEM I 52,5 N-SR 0/NA portlandcement nagy kezdő- és végszilárdságú, nagy fajlagos felületű, jelentős hőfejlesztésű cement. Speciális tulajdonságai következtében alkalmazása elsősorban az előregyártásban a sablonforduló meggyorsítására javasolt, valamint gőzöléses érlelésnél a gőzölési energia csökkentésére. Különleges összetételének köszönhetően kiválóan alkalmas agresszív szulfáthatásnak kitett, C 30/37-C 60/75 szilárdsági jelű beton- és vasbeton szerkezetek, valamint elő- és utófeszített betonszerkezetek gyártásához.

Már zsákos kiszerelésben is elérhető szulfátálló cement

Alkalmazása kifejezetten javasolt alapozási munkák mellett minden olyan betonszerkezethez, ahol a beton közvetlenül érintkezik szulfát-ionnal szennyezett környezettel, amennyiben a SO42-- ion mennyisége nem haladja meg talajvízben a 6000 mg/l-t, talajban a 24000 mg/kg-ot (XA1, XA2, XA3). Emellett azokban az esetekben is kitűnően használható, amikor a betonszerkezet vízzel érintkezik – leggyakrabban vízzáró betonok (XV1-XV3), vízépítési és hídszerkezetek esetén. Ez a speciális portlandcement képes ellenállni a nagy mechanikai igénybevételnek és az időjárási viszontagságoknak is, így tartós térburkolatok, kopás- (XK1-XK4) és fagyálló betonok (XF1-XF4) is készíthetők belőle. Kis alkálitartalma révén alkalmas alkáli-kovasav és alkáli-karbonát reakciónak ellenálló betonok és betonszerkezetek készítésére is. A speciális felhasználáson túl alkalmazható valamennyi általános felhasználású cementtel készített betonszerkezethez, így ragasztók, habarcsok és vakolatok készítéséhez is.

Már zsákos kiszerelésben is elérhető szulfátálló cement

A Duna-Dráva Cement Kft. CEM I 52,5 NSR 0/NA típusú, kis alkálitartalmú szulfátálló portlandcementjével készültek például:

  • kémiai hatásoknak kitett előregyártott betonelemek (szennyvízakna, áteresz, betontámfal, betonkorlát): szennyvíztisztító telep Erdőteleken;
  • általános felhasználású betonszerkezetek (födémlemezek, betonfalak, -pillérek, betonalapok, aljzatbetonok, kültéri betonszerkezetek, járda, kerítéslábazat), fagyálló és kopásálló betonszerkezetek: Eger, Dobó tér felújítási munkálatai, az Egri Vár restaurálása, MOL telep gázfogadó építése Eger mellett.

hírlevél-feliratkozás

épjog