2012. október 29.

MEPS Minőségi logo – garantált minőség a hőszigetelésben

MEPS Minőségi logo – garantált minőség a hőszigetelésben

A MEPS Magyaroszági Hőszigetelőanyag Gyártók Egyesülete 2012 őszétől független laboratóriummal folyamatosan vizsgáltatja a piacon kapható polisztirol (EPS) termékek minőségét. A csomagoláson és kísérődokumentumokban feltüntetett MEPS Minőségi logo a szemmel nem látható jó minőség tanúsítása!

Ilyen termékeket vásárolva biztos lehet abban, hogy a házba épített szigetelőanyag hosszú távú megoldást nyújt az energiaveszteségekre nézve. Keresse a MEPS Minőségi logót 2012 őszétől a polisztirol (EPS) termékeken!

Az egyforma kinézet mögött jelentős műszaki különbségek rejtőzhetnek a szigetelőanyagok között is. Ezek csak mérésekkel ellenőrizhetők és fedhetők fel. Ilyen ellenőrzéseket hivatalból ma senki nem végez Magyarországon. A felhasználók kiszolgáltatottak. A termékben rejlő műszaki paraméterek közötti különbségek így csak utólag, a már kész házon jelentkeznek, megkeserítve ezzel szakemberek és építkezők életét egyaránt.

De ez már a múlt.

A MEPS Magyaroszági Hőszigetelőanyag Gyártók Egyesülete 2012 őszétől független laboratóriummal folyamatosan vizsgáltatja a piacon kapható polisztirol (EPS) termékek minőségét. A csomagoláson és kísérődokumentumokban feltüntetett MEPS Minőségi logo a szemmel nem látható jó minőség tanúsítása!

 

Miért hozták létre az EPS kiváló minőségét tanúsító logót?

Az építőipart máig sújtó válság mára irreális árversenyt generált az építőanyagok piacán, ami óhatatlanul negatív hatást gyakorolt a minőségre. A fogyasztók sokszor csak a kedvező árat látják maguk előtt, és nincsenek tisztában az e mögött rejtőző minőségi csapdákkal. A képet csak rontja a hazánkba korlátozás nélkül érkező, nem ritkán kritikán aluli minőséget képviselő import termékek sokasága. Gyakorlatilag semmilyen felügyeleti szerv nem próbál gátat szabni az egyre kaotikusabb piaci helyzetnek.

Hasonló a helyzet az igen népszerű EPS hőszigetelő anyagok piacán is. A fehér vagy szürke polisztirol táblák látszólag egyformák, és a csomagoláson, a kísérő dokumentumokban feltüntetett műszaki paraméterek valódisága is sokszor megkérdőjelezhető. A valódi műszaki tartalom, ami végül megszabja a házba beépített termék értékét, valójában csak méréssel ellenőrizhető. Ezeket a méréseket végezteti el a MEPS folyamatosan, független vizsgálóintézet közreműködésével, ezzel is segítve a felhasználókat (szakembereket és építkezőket egyaránt) a választásban.

Mivel az EPS termékek látszólag egyformák, és a vásárlóknak nincs módjuk műszaki ellenőrzést végezni, a minőségi logo segít a választásban.

 

Kik hozták létre?

A Magyarországi EPS Hőszigetelőanyag Gyártók Egyesülete a legjelentősebb hazai EPS gyártókat tömörítő szervezet. A MEPS tagjai közgyűlésükön fogadták el azt a szabályrendszert, amely a kiemelkedő színvonalú EPS termékeket jelölő védjegy minőségellenőrzési hátterét és keretrendszerét adja. A programhoz azok a gyártók és forgalmazók csatlakozhatnak, akik tagjai az egyesületnek. Ők szerződésben vállalják, hogy – a kötelező érvényű állami minőségi tanúsításon túl – a MEPS által megbízott, független intézetnél is vizsgáltatják gyártmányaikat.

A bevizsgált minőséget tanúsító logo használatára csak akkor jogosultak, ha a tőlük származó EPS minták a legjobb értékeket produkálják az olyan műszaki paraméterek tekintetében, mint pl. a sík felületre merőleges húzó és nyomó szilárdság, illetve a hővezetési tényező. A kiváló minőséget jelölő emblémával ellátott EPS termékek vásárlói tehát biztosak lehetnek abban, hogy kifogástalan portékához jutottak.

A programban részt vevő gyártók egyben vállalják az esetleges nem megfelelő minőséggel együtt járó szankciókat is.

 

Mit vár a MEPS a minőségi logo bevezetésétől?

A minőségi logóval jelölt EPS termékek vásárlása esetében a fogyasztó biztos lehet abban, hogy:

  • az adott EPS termék minden műszaki paraméterében megfelel a csomagoláson feltüntetett adatoknak – független minőségtanúsítást végző intézet végezte a vizsgálatot;
  • a bevizsgált minták próbavásárlásokból származnak;
  • az ellenőrzés folyamatos;
  • a minőség kiváló;
  • a minőségbiztosítást jelentő logo elterjedésével kiszorulnak a piacról a műszakilag kifogásolható EPS termékek;
  • általánosan emelkedik Magyarországon az EPS termékek színvonala;
  • a példát más hazai építőanyag gyártók és forgalmazók is átveszik.

 

További információ: www.meps.hu

Landing page: meps.hu

MEPS Minőségi logo – garantált minőség a hőszigetelésben

(x)

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

ÉPÍTÉSI JOG 2023 – október 15-ig nézze meg az előadásokat, és szerezze meg a kamarai pontokat (MÉK 1,5 pont, MÜK 9 pont)

December 16-a lehet a Magyar Építészet Napja

Lázár János bemutatta a főépítészeknek a magyar építészetről szóló törvény tervezetének főbb elemeit (VIDEÓ)

ÉPÍTÉSI JOG 2023 – Beharangozó videók a szeptember 27. és október 5. között megtekinthető előadásokról

Becsöngettek! 2023. szeptemberével számos közbeszerzési előírás módosult (1. rész)

épjog