Deceuninck

 

2011. december 17.

Mi a dübelek szerepe a hőszigetelő rendszerekben?

Mi a dübelek szerepe a hőszigetelő rendszerekben?

A homlokzati hőszigetelő rendszerek dübelezéssel történő rögzítése biztonságos és egyben gazdaságos megoldás: amellett, hogy maximális védelmet nyújtanak a szél – a ragasztott rögzítéseket sokszor megtépázó – erőteljes szívóhatásával szemben, sok esetben elmaradhat a rendkívül költséges alapfelület-előkészítés is.

A tapadást csökkentő rétegek súlyos károkhoz vezethetnek

A hőszigetelések rögzítésekor új épületeknél a betonfelületeken visszamaradó zsaluolaj-maradványok okozhatnak problémát, a régi homlokzatoknál pedig a lerakódott szennyeződés, a por, a korom, a különböző festékanyagok, vegyi anyagok, az algák és gombák, valamint a mész- vagy sókivirágzásos vakolatok csökkentik jelentősen még a legjobb minőségű ragasztók tapadószilárdságát is. A homlokzatok elöregedett alapfelületei az idő múlásával előre nem látható, nem kívánt kémiai reakcióba is léphetnek a frissen felhordott ragasztóval.

 

A dübelek a falhoz préselik a szigetelőanyagot

A fejlett hőszigetelő rendszerek részét képező Ejot dübelek megkönnyítik a homlokzati hőszigetelések kivitelezését. Csupán a fellazult, málló rétegeket kell eltávolítani, illetve az esetleges felületi hiányosságokat kiegyenlíteni, és a dübelek garantálják a biztos rögzítést. A csúcstechnológiájú Ejot dübelek erős, merev tányérjaikkal olyan kiegészítő nyomóerőt hoznak létre, ami segíti a tartós „fogas illesztés” létrejöttét az alapfelület és a ragasztó között. A dübelek a falszerkezetben történő erőteljes, stabil rögzüléssel és a keletkező nyomóerő segítségével a szigetelőanyagot gyakorlatilag a falhoz préselik, ezzel a rendszer leválásának kockázatát a lehető legalacsonyabb szintre csökkentik.

 

Védelem a szél szívóhatása ellen

A dübelek talán legfontosabb feladata, hogy védelmet nyújtsanak a szél erőteljes szívóhatásával szemben. Az épületekre – magasságuk függvényében – különféle erősségű szélterhelés hat. A nagy sebességgel áramló levegő a homlokzatok mellett elhaladva légnyomáskülönbséget, ezáltal jelentős szívóerőt hoz létre. Ez az erő ragasztott kötéseknél akár arra is képes, hogy a teljes hőszigetelő rendszert letépje a falról. (A szél szívóhatása szívóharanghoz hasonlítható, ami húzó igénybevételt fejt ki a homlokzatokra. Magasabb épületeknél, épületszéleken, egyedülálló épületeknél, és szélviharok esetén fokozott szélterhelések jelentkeznek.)

 

Mi a dübelek szerepe a hőszigetelő rendszerekben?

 

A hamisítvány csak kárt okoz

Ahogy a legtöbb jól működő dolgot, úgy a rendszerdübeleket is hamisítják. Sajnos ezek az olcsó, silány alapanyagokból készült termékek a hazai kereskedelmi forgalomban is jelen vannak, és az elmúlt években már jó néhány alkalommal okoztak csalódást, illetve jelentős anyagi kárt a gyanútlan megrendelőknek. Ennek elkerülésére célszerű ellenőrizni a választott hőszigetelő rendszer prospektusában, a gyártó katalógusában vagy honlapján, hogy pontosan melyik dübeltípus tartozik a rendszerhez.

 

Mi a dübelek szerepe a hőszigetelő rendszerekben?

 

A rendszermegoldás biztonságot nyújt

Az Ejot dübelek a legzordabb időjárási körülmények között is maximális biztonságot garantálnak, mert kiemelkedően merev tányérjaikkal és hatékony feszítőelemeikkel (beütőszeg vagy csavar) a szél okozta húzóerőt közvetlenül a falazatnak adják át. A hőszigetelő rendszer minden elemét a rendszerengedély birtokosától, a rendszergazdától kell – a forgalmazón keresztül – beszerezni. Ellenkező esetben érvényét veszíti a rendszerre vonatkozó műszaki engedély és a rendszergarancia is.

 

Mi a dübelek szerepe a hőszigetelő rendszerekben?

 

A homlokzati hőszigetelő rendszer elemei az ETAG 004 (a vonatkozó európai műszaki engedélyezési útmutató) szerint a következők:
• ragasztó;
• szigetelőanyag;
• záróréteg (beleértve az üvegszövet hálót, a simítóanyagot, az alapozót és a vékonyvakolatot);
• mechanikai rögzítőelemek (dübelek);
• segédanyagok (kittek, profilok, hézagtömítők stb.).

A homlokzati hőszigetelő rendszerek tervezett élettartama legalább 25 év, de a tényleges élettartam – a gyakorlati tapasztalatok alapján – ennél lényegesen hosszabb lehet anélkül, hogy jelentős minőségcsökkenés következne be.

 

Az utólagos hőszigetelések nagyobb figyelmet igényelnek

Fontos tudni, hogy a hőszigetelő rendszerek önmagukban nem javítják a falszerkezetek stabilitását. Felújítások esetén a régi falaknak az új rendszerek önsúlyából adódó terheléseket is fel kell venniük. Panelépületeknél a felújítás megkezdése előtt mindenképpen indokolt egy helyszíni szakértői szemlén, vagy szükség esetén méréseken alapuló állapotvizsgálat, az úgynevezett homlokzatdiagnosztika elvégeztetése. Ennek során kiderül, hogy a szendvicspanel falszerkezet elemei között lévő szerkezeti kapcsolat stabil és tovább terhelhető-e, vagy esetleg gondoskodni kell annak helyreállításáról. Az Ejot szakemberei szívesen adnak tanácsot a legmegfelelőbb rögzítőelemek kiválasztásában, hogy a választott hőszigetelő rendszer akár 35-40 éven keresztül tartós, jól működő megoldást nyújtson.

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog