Peri03

2012. november 16.

Napelemes rendszert helyeztek üzembe egy veszprémi iskolában

Napelemes rendszert helyeztek üzembe egy veszprémi iskolában

Jó néhány évvel ezelőtt a megújuló energiákat hasznosító berendezések még úri huncutságnak számítottak, mára azonban – egyre alacsonyabb áruk, illetve a fosszilis energiák folyamatos drágulása miatt – egyre rövidebb megtérülési idejük mind szélesebb körben teszi vonzó energiaköltség-csökkentő lehetőséggé alkalmazásukat.

A napenergiát hasznosító berendezések többsége magántulajdonban lévő családi házakon vagy hoteleken található. Veszprémben üde kivétel egy közintézmény: a Medgyaszay István Szakképző Iskolában két ilyen berendezés is üzemel. Az iskola tanműhelyében a használati meleg víz előállításról napkollektorok gondoskodnak, és ezen a héten adták át az évi 3500 kWh teljesítményű áramtermelő napelemes rendszert. A két rendszer együttesen többszázezer forintos éves megtakarítást eredményez az iskolának, de ami ennél is fontosabb, hogy az ács, tetőfedő és bádogos tanulók – az országban egyedülálló módon – tanulmányozhatták a berendezések telepítését, illetve kísérhetik figyelemmel működésüket. Erre óriási szükség van, mert az országban hatalmas a napenergiát hasznosító berendezések kínálata, de a szakember kevés, aki tanácsokkal segíthetné a beruházókat, illetve szakszerűen beépíthetné az értékes berendezéseket.

Napelemes rendszert helyeztek üzembe egy veszprémi iskolában

A Medgyaszay iskolában nappali képzésen kívül levelező képzés is folyik, valamint – az intézmény infrastruktúráját kihasználva – anyaggyártó cégek is rendszeresen szerveznek továbbképző tanfolyamokat, így évente 200-300 fő ismerkedhet meg az épület energiahasznosító technológiájával.

Napelemes rendszert helyeztek üzembe egy veszprémi iskolában

A napenergiát hasznosító berendezések megtérülési ideje manapság 5-6 év, az intézmény esetében azonban ez lényegesen rövidebb, mert a napkollektoros berendezést a Bramac Kft. ingyen, a napelemes rendszert pedig a piacinál kedvezőbb áron szállította.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog