2022. május 29.

Otthontervezés: a tervezőasztaltól a kivitelezésig

Otthontervezés: a tervezőasztaltól a kivitelezésig

 

Az otthontervezés igen összetett és sokrétű folyamat, amelyet érdemes apróbb részekre bontani annak érdekében, hogy jobban megértsük, miből is lesz a cserebogár…

 

Az építkezési munkálatok legfőbb szakaszait sok szempont alapján kategorizálhatjuk, de a készházakkal foglalkozó cégek aszerint tesznek különbséget közöttük, hogy az adott ingatlan milyen állapotban van jelenleg — azaz mekkora része készült már el a háznak.

Ennek megfelelően négy fő kategóriát határoztunk meg:

  1. Tervezési szakasz
  2. Tereprendezés, földmunkák
  3. Szerkezetkész állapot
  4. Kulcsrakész ház

Az alábbiakban ezeket a szakaszokat mutatjuk meg részletesen, lépésről lépésre.

 

1. Tervezési szakasz

Otthontervezés: a tervezőasztaltól a kivitelezésig

Ebben a korai fázisban még nem kerül sor tényleges fizikai építésre — ám mégis ez az otthontervezés talán legfontosabb része.

Ahogy a gyakorlat sem ér semmit elmélet nélkül, úgy a megvalósítás is csak akkor lesz megfelelő, ha részletes, precízen kidolgozott terv alapján történik.

A tervezés magába foglalja a statikai számításokat, a beépítendő elemeket, a becsült anyagköltséget és minden olyan egyéb tényezőt, ami az építkezést befolyásolhatja.

A tervezés befejeztével és elfogadásával végül megkezdődhet a tényleges, gyakorlati munka — ám még ekkor sem az építésé lesz a főszerep.

 

2. Tereprendezés, földmunkák

Ahhoz, hogy az építést el tudjuk kezdeni, először bontásra van szükség.

Ha szerencsénk van a telekkel, csupán a terep rendezésére és a földterület kiegyenlítésére kell erőforrásokat elkülönítenünk — a legtöbb esetben azonban sajnos nem ez a helyzet.

Önmagában még ez is sok teendőt jelentene, hiszen ha túl sok a föld, akkor el kell belőle szállítani, amennyiben viszont túl kevés, hozatni kell még belőle.

Az olyan veszélyes és gépi munkát igénylő folyamatok, mint az épületbontás pedig bizony nagy szakértelmet igényelnek, ezért biztosan szükségünk lesz egy megbízható, minőségi kivitelezőre. Hasonlóan nehéz és körülményes például a pincetömb kiemelése is — ezekhez mindenképp érdemes szakember segítségét kérni!

Amikor a terület egyenletessé válik és eltűnnek a romok, már csak azt kell eldönteni, hogy melyek lesznek azok a részek, ahol az építmények állni fognak.

Ahova végül nem tervezünk építeni, ott — a házépítés befejeztével de még a kertépítés előtt — érdemes lehet a felszínhez közeli talajréteget kicserélni annak érdekében, hogy a növények (például a gyep) egészségesen és megfelelően tudjanak majd fejlődni.

A földmunkák befejezésekor pedig elindulhat az építés!

 

3. Szerkezetkész állapot

A házaknak három fontos elemük van statikai szempontból: az alap, a falak és a tető. Ha ezek nem megfelelően lettek kialakítva, abban az esetben életveszélyessé válhatnak.

A minőségi, megbízható kivitelező mellett célszerű független műszaki ellenőrt is felkérni, hogy felügyelje és ezáltal időben észrevegye az esetleges problémákat, jogkörének köszönhetően pedig akár vissza is bontassa a nem megfelelően kialakított részeket.

Szerencsére ha a kivitelező valóban megbízható és hozzáértő, akkor a tervek alapján fog dolgozni, így ha a tervek megfelelőek, akkor a kivitelezés is rendben lesz.

Amire még érdemes kiemelt figyelmet fordítani, azok az alapanyagok, illetve a beépítendő építőanyagok. Az olyan modern megoldások, mint a szendvicspanel vagy a porotherm tégla rendkívül gyors munkát tesznek lehetővé mindamellett, hogy tulajdonságaikban — például hőszigetelésben — is megfelelő minőséget képviselnek.

A műszaki ellenőr, illetve az kivitelező csapat szakmai képességei ezért is olyan fontosak, mert ha képben vannak a modern trendekkel és építési megoldásokkal, akkor ajánlásokkal is segíthetik az otthontervezést, ezáltal olyan alapanyagok fognak bekerülni a házba, amelyek modernek, időtállóak és akár még olcsóbbak is, mint a kevésbé modern de mégis népszerű alternatívák.

 

4. Kulcsrakész ház

Otthontervezés: a tervezőasztaltól a kivitelezésig

Amennyiben a ház alapszerkezete elkészül, megkezdődhetnek a belső munkálatok. Itt főleg a beltéri hőszigetelésre, a nyílászárók beépítésére és a gépészetre érdemes gondolni — előtte azonban még a belső falakat is fel kell építeni. Ezek bár nem bírnak teherhordó funkcióval, mégis rendkívül fontosak a hangszigetelés és a térelválasztás szempontjából.

Éppen ezért célszerű egyetlen folyamatként kezelni a belső terek kialakítását — a falak kialakításakor törekedjünk arra, hogy olyan anyagokat használjunk, mint például a porotherm 30 N+F, ami amellett, hogy rendkívül tartós és nagy szilárdságú, a külvilág zaját is rendkívül hatékonyan zárja ki.

Amikor pedig elkészülnek a falak, valamint az előbb említett részfolyamatok is befejeződnek, akkor bekerülhetnek a burkolatok, szaniterek, radiátorok, aljzatok, kapcsolók és minden egyéb olyan elem is, amire a mindennapi életben szükségünk lesz.

Ekkor válik a ház kulcsrakésszé.

Akad azonban még teendő, hiszen a belső tereket be is kell rendezni annak érdekében, hogy kényelmesen érezzük magunkat az otthonunkat. Amikor pedig ezzel is elkészülünk, nincs más teendőnk, mint élvezni a munkánk gyümölcsét!

 

(X)

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog