2019. április 19.

Tetõablak: elõny lett a gyors beépítés

Tetõablak: elõny lett a gyors beépítés

 

A gyors beépítés a legtöbb építõanyag, és így a tetõablakok esetén is az egyik fontos tényezõvé vált az elmúlt években. A jó tetõfedõ számára minden perc érték, így az, hogy a Roto tetõablakok elõszerelve kínálják a szakszerû kivitelezéshez szükséges részleteket, ma pénzben is kifejezhetõ elõnyt kínál. A kivitelezést segítõ elemek szakszerû beépítéséhez bármilyen tetõhajlásszög, csoportos beépítés vagy térdfalablakkal történõ kombináció esetén mûszaki támogatást nyújt a gyártó.

 

Számos építési termék olyan tulajdonságai kerülnek ma fókuszba, amelyek korábban nem voltak fontosak a magyarországi építkezéseken. Tíz éve például nem számított hasznosnak, ha egy brigád egy délután alatt beépített öt tetõablakot. Nem úgy a nyugati országokban, ahol egy tetõablak melletti döntés esetén a gyors és egyszerû beépítés, a kivitelezést segítõ szerkezetek voltak keresettek. Új trend Magyarországon is, hogy a szakemberhiány és a szakképzett kivitelezõk túlterheltsége miatt elõnnyé vált, amit a Roto már régen kínál: a gyárilag elõszerelt tetõablakok beépítése gyors és pontos.

Nézzük: a beépítésre kompletten elõkészített Roto tetõablakok milyen mûszaki kérdések megoldását teszik a gyorsaság mellett nagy eséllyel reklamációmentessé is? Párásodik a tetõablak, körülötte beázás tapasztalható – a megrendelõ elsõ gondolata, hogy rosszul döntött, a tetõablak nem megfelelõ minõségû.

Manapság a háromrétegû üvegezés az építkezõk számára a tetõablakok esetén is a minõség legfontosabb, sõt gyakran egyetlen jellemzõje lett. Mindeközben a kiemelten jó üveggel ellátott tetõablak és a remélhetõleg jól kivitelezett tetõ összeépítése gyakran válik a tetõ gyenge pontjává.

Oszlassuk el a megrendelõ tévhitét, hogy csak az üvegezés rétegeinek száma fontos: a kulcs a helyes kivitelezés, amelyben a Roto tetõablakok gyári elõkészítése segít.

A feladat a tetõablak beépítése közben átvágott héjalás, légzáró, páraáteresztõ alátétfólia és persze a szigetelés és belsõ párazáró fólia síkjának szakszerû visszaállítása. A Roto gyárilag elõszerelt tetõablakainak elemei kifejezetten ezek elkészítését teszik szakszerûvé, sõt gyorsítják is bármilyen tetõhajlásszög esetén, akár a – divatos trendnek tekinthetõ – csoportos beépítés vagy térdfalablakkal kombinált kialakítás esetén is.

 

Tetõablak: elõny lett a gyors beépítés

 

Tetõablak: elõny lett a gyors beépítés    Tetõablak: elõny lett a gyors beépítés

 

A megrendelõ a tetõablak beépítésének csak a végeredményét látja: a burkolókeret szépen lezárja a csatlakozást. Szakemberként azonban ezzel nem elégedhetünk meg. Ha az építkezés ellenõrzése közben a tetõhöz jutunk, ragaszkodjunk ahhoz, hogy megnézhessük, hogyan történt az átvágott hõszigetelés és a fóliarétegek folytonosságának helyreállítása. És persze ne engedjük, hogy a kivitelezõ ennek megoldását a gipszkartonosra bízza azzal, hogy „a gipszkarton majd jól odaszorítja", mert az legfeljebb eltakarja a késõbbi beázás okát.

Tekintsük át a tetõablak beépítését segítõ Roto-megoldásokat röviden.

A leggyakoribb probléma ugyanis éppen az, hogy a belsõ párazáró fólia csatlakozása nincs megoldva, így a beltérbõl a szerkezetbe jut a pára. Egyes számítások szerint egy-egy tetõablak miatt akár évi száz liter nedvesség is a szerkezetbe juthat. Ha a Roto ablakra gyárilag elhelyezett csíkhoz ragasztjuk a párazáró fólia szélét, nem bízzuk a helyzetet sem a véletlenre, sem a kivitelezés további résztvevõire.

A tetõt a tetõablak csatlakozásánál a fóliagallér szabályos ragasztásával – tehát nem a gyakran használt tûzéssel – kell légzáróvá tenni. Ezt egyszerûen hajszárítóval ellenõrizhetjük: ha át tudunk fújni rajta, akkor a porhó és más nedvesség is gond nélkül megtalálja az utat a szerkezetbe. 

 

Tetõablak: elõny lett a gyors beépítés

 

Tetõablak: elõny lett a gyors beépítés

 

A Roto tetõablak vízzáró csatlakozását az ablakra szerelt speciális sín és az elõformázott ragasztó fülek biztosítják. Ezekkel és a hozzá tartozó speciális ragasztóval még a sarkoknál is könnyû a kivitelezés, ahol a vágás miatt problémás a pontos munka.

A tetõablak minden körülmények között kiemelkedik a tetõ síkjából (6-12 cm-re), így hiába a kellõen vastag hõszigetelés, a tokszerkezet oldala védtelen maradna, ha a gyárilag elõszerelt hõszigetelõ csomaggal nem csatlakoztatnánk azt.

A Roto beépítést segítõ elemei tehát a gyárilag az ablakokba épített külsõ fóliagallér, a vízzáró csatlakozást segítõ ragasztószalag, az elõszerelt Hõszigetelõ Csomag, vagy külön rendelhetõ a hõszigetelt vízzáró csatlakozás. Mindezekkel egy magas szinten elõregyártott építési terméket kapunk, amellyel az élõmunka csökkenthetõ, a szükséges mûszaki tartalom biztonsággal kínálható.

 

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK A ROTO HONLAPJÁN >>

 

Tetõablak: elõny lett a gyors beépítés

 

 

hírlevél-feliratkozás

épjog