2020. május 26.

Nyitási módok: helyhez igazított modern tetőablak

Nyitási módok: helyhez igazított modern tetőablak

Tetősíkablakok tervezésekor a dizájn és a funkció egyaránt szempont. Utóbbi esetén is nagy a változatosság, ahogy nincs két egyforma épületfelújítás sem. Nagy vagy nehezen hozzáférhető magasság, a tér tágításának igényekor, a bejutó fény mennyiségének növelésére vagy vizes helyiségek igényeinek kiszolgálására különböző a javasolt megoldás. Mindehhez a környezetterhelés minimalizálására figyelemmel készülő tetősíkablakokat kínál a Roto.

Egyetlen megbízó sem szereti a felújítással járó felfordulást, legyen szó az épület bármely részéről. A tetőtér felújítása ráadásul gyakran a helyhiány miatt is kompromisszumok elé állítja a kivitelezőt, különösen, ha egy lakott tetőtér ablakcseréjéről van szó. Kevés, viszonylag egyszerű és tiszta munkával könnyedén a régi helyére építhetők az energiatakarékos Roto tetőablakok, de számos más előnyt is kínálnak a modellek.

Nyitási módok: helyhez igazított modern tetőablak

 

Helyhez igazított nyitásmód

Bár a megrendelők könnyedén tájékozódhatnak, de gyakori, hogy a kivitelezőnek kell javasolnia például egy felnyíló ablakot a tető alatti tér jobb kihasználhatósága miatt. Más, például nehezen elérhető területen a nyílászáró elektronikus vezérléssel történő kiegészítése indokolt, amihez a billenő ablakok a legmegfelelőbbek. Igazodva az egyedi igényekhez többfajta nyitásmód érhető el a Roto termékkínálatában: megtalálhatók a felső harmadban billenő ablakszárnnyal rendelkező, középen billenő és az ablak felső síkjában nyíló tetőablakok is. Vizsgáljuk meg, hogy a legnépszerűbb modell a gyakorlatban milyen előnyöket kínál!

A Designo R7 felső harmadban billenő ablakszárnnyal és alsó kilinccsel rendelkezik. Ennek a modellnek a hagyományosnál jóval magasabban van a billenési pontja, így az átlagnál magasabbak számára sem zavaró, hiszen nem nyílik tetőtérbe az ablakszárny. A típus másik előnye, hogy szúnyogháló használatával is teljes terjedelmében nyitható. A modell praktikus kialakításának köszönhetően vizes helyiségekbe is jó választás lehet.

A szerelés gyorsaságát és a szerelési biztonságot az állítható forgózsanér is szolgálja, aminek köszönhetően az utólagos szárnyigazítás különösebb szakértelem nélkül is elvégezhető – ez felújításkor kifejezetten hasznos.

Nyitási módok: helyhez igazított modern tetőablak

 

Előtérben az energiatakarékosság

A Designo R7 – a Roto számos más termékéhez hasonlóan – abban is kiemelkedő, hogy az ablakra gyárilag előszerelik a Hőszigetelő Csomagot. A 3-rétegű üvegnek köszönhetően 1,1-es Uw érték érhető el – ez és az ablakba épített Hőszigetelő Csomag messzemenőkig alkalmassá teszi a házat az energiatakarékos működésre. Úgy is fogalmazhatunk: az ablak nem lesz a tetőtér gyenge pontja. Ha a tető alatti lakórész energetikailag átgondolt, komplett felújítása a feladat, a megfelelő hőszigetelés mellé megfelelő nyílászáró illik.

 

Történelmi környezetbe illő modern tetőablakok

Ha a kivitelezés helyszínén szükségessé válik a modern technológia előnyeinek ötvözése a hagyományos megjelenéssel, akkor érdemes megtekinteni a Roto fahatású dekorfóliával ellátott műanyag tetőtéri ablakait. Ezek különösen népszerűek korabeli házak felújításánál, de esztétikusak a vidéki stílus hangulatának megtartásához vagy éppen megteremtéséhez új épületek esetén is.

 

További információ elérhető a Roto weboldalán.

(x)

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Kérdések és válaszok a közbeszerzési szaktanácsadók névjegyzékét érintő változásokról

A Közbeszerzési Hatóság online tájékoztatót tart a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadókat érintő válozásokról

2023. november 8. napján hatályba lépett az állami építési beruházások rendjéről szóló 2023. évi LXIX. törvény

Elérhető az új e-tanúsítás: az Épületenergetikai Tanúsítványok Országos Nyilvántartása

Kós Károly születésnapja, vagyis december 16-a lett a Magyar Építészet Napja

épjog