2022. február 28.

Nem az üvegrétegek száma a kulcs

Nem az üvegrétegek száma a kulcs

A megfelelő nyílászáró vagy éppen tetőablak kiválasztása – maga a szerkezet komplexitása okán is – jóval összetettebb kérdés, mint egyszerűen egy Uw-érték megjelölése.

A két- vagy háromrétegű üvegezés fontossága kapcsán folyó „vita” nem új keletű. Az építtetők egy ablak vagy tetőablak minőségének meghatározásakor gyakran és – tegyük hozzá – tévesen az üvegrétegek számát nézik, illetve vannak nyílászárógyártók, akik csak az üveg hőátbocsátási értékét adják meg – hibásan. Mert ebben az esetben csak a teljes szerkezetet jellemző érték lehet mérvadó, a beépítés minőségéről már nem is beszélve.

 

Uw-érték tetőablak esetén

A tapasztalatok alapján a legtöbb problémát a tokszerkezetek és az üveg Uw-értéke közötti különbség, illetve a beépítési hibák okozzák. Ha egy kiváló értékkel rendelkező háromrétegű üveg silányabb tokszerkezetben van, vagy szakszerűtlenül kerül a tetőbe, semmit nem ér az üvegrétegek száma: a tető az épület energiapocsékoló, gyenge pontja lesz. Sőt, az olcsóbb megoldás drágábbá is válhat, ha mégis cserélni vagy javítani kell.

A Rotonál az egyes tetőablakoknál megadott Uw-érték az adott kompakt egységre vonatkozik, tehát a gyárban előszerelt, biztonságos beépítést garantáló modellre, abban a pillanatban, amikor azt a csomagolásból a kivitelező kiveszi. Érdemes megjegyezni – és aki dolgozott már Roto-tetőablakkal, az könnyen meg is tudja ezt erősíteni –, hogy a Roto tokszerkezetre jellemző az a nem túl szakszerű kifejezés, miszerint már a dobozból kivéve látszik rajta, hogy „van benne anyag…”.

 

Alacsony energiafelhasználású épületbe

2018-tól az új építésű családi házak esetén a tetősík ablakok U-értéke nem lehet nagyobb, mint 1,25 W/m2K, a tetőablakok teljes szerkezetét tekintve – azaz nem csupán az üvegezést nézve. A ma elvárt alacsony energiafelhasználású épület tervezésekor – akár a Roto kínálatában – csak az üvegezés típusát nézve is több opció közül választhatunk, az ablak teljes szerkezetét tekintve fog megfelelni, már akkor is, ha a kétrétegű üveggel ellátottak közül keressük a megfelelőt. Opcionális lehetőség a Standard – kívül edzett biztonsági üveggel gyártott – vagy a Comfort üvegezés, amely belül ragasztott biztonsági üveget is tartalmaz 1,1-es hőátbocsátási értékkel.

Az energiahatékonyság tovább fokozható a tetőablakokhoz illeszkedő, saját gyártású Roto redőnyökkel vagy külső hővédő rolókkal.

 

Nem az üvegrétegek száma a kulcs

 

A háromrétegű Standard, Comfort vagy Premium üvegezéssel készült modellek, hasonlóan a kétrétegű, ugyanezen név alatt futó társaikhoz, kívül edzett biztonsági üveggel szereltek, valamint a hővédő rétegen kívül fényvisszaverő bevonattal is el vannak látva. A háromrétegű Comfort és Premium üvegezés az ún. Anti-Tau bevonattal több, ami láthatatlan rétegének köszönhetően a beltéri pára lecsapódását akadályozza meg.

 

Beépítési biztonság

A beépítéskor az egyik legfontosabb tényező a kérdéses csomópontok gyakorlati kialakítása, amire az Épületszigetelők, Tetőfedők, Bádogosok és Ácsok Magyarországi Szövetsége (ÉMSZ) irányelvei hamarosan frissített kiadása és persze a gyártók adnak részletes útmutatást.

A Roto évek óta kiemelt figyelmet fordít tetőablakai minél minőségibb kivitelezésének támogatására. A gyárilag magas fokon előszerelt tetőablakok beépítésével hozzáértő kezekben a hibázási lehetőség a minimálisra csökkenthető. A tetőablakok tokszerkezetének kialakítása a piacon elérhető egyik legminőségibb, és a saját fejlesztésű Hőszigetelő Csomaggal és saját gyártású vasalatokkal ellátott termékek alkalmazásával a gyári előszerelés miatt a kivitelezési idő is csökken.

 

További információ: Tetőablak szakembereknek (rototetoablak.hu)

(x)

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Kérdések és válaszok a közbeszerzési szaktanácsadók névjegyzékét érintő változásokról

A Közbeszerzési Hatóság online tájékoztatót tart a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadókat érintő válozásokról

2023. november 8. napján hatályba lépett az állami építési beruházások rendjéről szóló 2023. évi LXIX. törvény

Elérhető az új e-tanúsítás: az Épületenergetikai Tanúsítványok Országos Nyilvántartása

Kós Károly születésnapja, vagyis december 16-a lett a Magyar Építészet Napja

épjog