2021. október 28.

Nagy üvegfelületek a tetőtérben

Nagy üvegfelületek a tetőtérben

Tetőtéri nagy üvegfelületek kialakításához és ezzel a tetőterek mai igényeknek megfelelő átpozícionáláshoz, a különböző módon, kombinálva beépíthető Roto tetőablakok is jelentősen hozzájárulhatnak.

A tetőtér ma már nem családi házak vagy nyaralók kényelmetlen hálószobájának vagy a lakás plusz tárolójának terei, de a társasházépítések trendi lakásai is gyakran az épület legmagasabb pontján kapnak helyet – remek kilátással, terasszal. Ha mindezt tetősík alatt kell megoldani, ami gyakran jár kompromisszumokkal, akkor a tetőablakok csoportos beépítése a megoldás. A tetőtérnek természetesen a ház többi részérhez hasonló energetikai jellemzővel kell rendelkeznie teljes értékű otthoni funkciókat biztosítva.

Nagy üvegfelületek a tetőtérben Nagy üvegfelületek a tetőtérben

 

Tetőablak-kombinációk

Szintén nem újkeltű, hogy a Roto tetőablakok nem csupán a standard méretekben érhetők el, hanem egyedi, nagy üvegfelületet is kialakíthatunk velük. Amivel viszont még egy ilyen nagyméretű tetőablaknál is látványosabb megoldást kaphatunk, az a tetőablakok különböző módon kombinált, csoportos beépítése.

Egymás mellett (iker beépítéssel), egymás alatt (tandem beépítéssel) vagy ezeket kombinálva, ún. csoportos beépítéssel akár a trendi térdfalablakokkal kiegészítve, egybefüggő üvegfelület hatását keltve, nem mindennapi tetőtéri tereket alakíthatunk ki. Ez jó hangulatú, napos hálószobákat, kinyíló térdfalablakokkal akár tágasabb nappalit eredményez, vagy a napos és jól szellőző tetőtéri fürdők vagy konyhák záloga.

Nagy üvegfelületek a tetőtérben Nagy üvegfelületek a tetőtérben

 

Tetőablakok tandem beépítéssel

A tandem beépítés során két tetőablak egymás fölé kerül, amellyel a hagyományos méreteknél hosszabb és nagyobb ablakfelületeket érhetünk el. Az így kialakítható ablakkombinációk száma szinte korlátlan.

Jó kombináció lehet, ha felülre egy Roto R8 felnyíló ablak és alá egy R6 középen billenő tetőablak, vagy felülre egy Roto R7 felső harmadban nyíló ablak és alá egy R4 középen billenő tetőablak kerül. A két-két típusnak azonos a formai megjelenése, így könnyedén összeépíthetők. A középen billenő elektromos ablakok ideális megoldást jelentenek a nehezen vagy egyáltalán nem elérhető helyek esetén, de megfelelő kiegészítői a csoportos beépítéseknek is. Működtetésük gombnyomásra történik.

Az intelligens Roto vasalatokkal és nyitásmódokkal a szellőztetés és az ablaktisztítás gyerekjáték és garantáltan biztonságos.

Nagy üvegfelületek a tetőtérben Nagy üvegfelületek a tetőtérben

 

Égre néző ablakok jól kigondolva

A tetőtér átalakítása vagy felújítása csoportosan beépített tetőablakokkal megnehezítheti a kivitelező dolgát. Ezért olyan tetőablakot érdemes választani, amely ezt a fajta beépítést nem csak lehetővé, de műszakilag biztossá is teszi. Ilyen a moduláris rendszerének köszönhetően rugalmas Roto tetőablakok választéka.

Akár hangszigetelésről vagy passzívház kritériumokról legyen szó, elengedhetetlen, hogy a tetőtéri ablakok csoportos beépítés esetén is megállják a helyüket. Ehhez megfelelő kialakításuk és helyes beépítésük egyaránt szükséges.

Az ilyen típusú beépítések esetén – a megfelelő illeszkedés érdekében – a Roto tetőtéri ablakok mellé a jó szakember a gyártó által kínált megfelelő burkolókereteket is visz.

Nagy üvegfelületek a tetőtérben

A tetőablakok kombinált telepítésekor a burkolókeret típusa döntő jelentőségű. Különbséget kell tenni az egymás feletti és az egymás mellé történő beépítés között, de nagy szerepe van a tetőfedés típusának és az ablak szériájának, valamint az ablakok közötti toktávolságnak is.

A kombinált beépítéshez kínált Roto burkolókeret az egyébként gyárilag előszerelt és minden, a tetőhöz való vízzáró csatlakozást tartalmazó tetőablakok minőségi beépítésének egyik utolsó lépéseként biztosítja a tetősík és az ablak csatlakozását.

Tetőablak szakembereknek (rototetoablak.hu)

(x)

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Kérdések és válaszok a közbeszerzési szaktanácsadók névjegyzékét érintő változásokról

A Közbeszerzési Hatóság online tájékoztatót tart a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadókat érintő válozásokról

2023. november 8. napján hatályba lépett az állami építési beruházások rendjéről szóló 2023. évi LXIX. törvény

Elérhető az új e-tanúsítás: az Épületenergetikai Tanúsítványok Országos Nyilvántartása

Kós Károly születésnapja, vagyis december 16-a lett a Magyar Építészet Napja

épjog