2021. március 01.

Digitalizált megoldások a tetőtérben

Digitalizált megoldások a tetőtérben

A tetőtérben lévő nyílászárók elérhetetlen magasságba kerülhetnek, így nemcsak mozgatásukhoz, de a beltéri hőmérséklet és páratartalom szabályozása miatt is szükség lehet okos megoldásokra. Az igények és a digitalizáció fejlődésére a Roto tetőablakokhoz kapcsolódóan is évek óta korszerű válaszokat találunk.

Bármilyen funkciójú épületben, irodaházban, kereskedelmi vagy ipari épületekben, sőt lakásokban is egyre több digitalizált, úgynevezett „okos megoldásra” van igény. Ezek döntően emelik a komfortérzetet, biztonságot vagy épp védelmet nyújtanak.

A tetőablakokhoz kapcsolódó okos megoldásoknál a hasznos funkciók között a helyiségen belüli hő- és fényszabályozásban szerepet játszó páraszabályozók és esőérzékelők, valamint a különböző redőnyök, rolók mozgatására alkalmas automatizálás játssza a fő szerepet. Mindezek azonban a kényelmi funkciók mellett jelentősen hozzájárulnak az épület üzemeltetési költségeinek és energiafelhasználásának optimalizálásához is.

Digitalizált megoldások a tetőtérben

 

Elérhetetlen vagy esőtől védve

A kényelmi szempontok mellett az okos megoldások sokszor az egyetlen megoldást jelentik egy magasan lévő nyílászáró esetén. Az épület használója akár előre programozottan, a megfelelő eszközhöz csatlakoztatva tudja az ablakokat együtt vagy külön nyitni-csukni, amelyhez az árnyékolók mozgatása is beállítható. A szél- vagy csapadékérzékelőkkel, páraszabályozókkal felszerelt Roto ablakok biztosítják a védelmet az időjárás szélsőségeitől: azaz az ablakok csukódnak a nem várt zivatar esetén, vagy nyílnak, ha a beltér levegője azt igényli, és a túlzott felmelegedést elkerülendő az árnyékolók mozgatása is automatizáltan történhet.

Mindez nemcsak előre programozottan lehetséges, hanem a megfelelő eszközökhöz csatlakoztatva, akár a számítógépen keresztül is beállítható. Az okos telefonok alkalmazásait használva pedig valós időben kaphatunk információt az épület biztonsági és energetikai állapotáról. Mindezt az egyszerűbb fali kapcsolós vagy távirányítós modellel, vagy akár a szolármodullal, esetleg saját akkumulátorral ellátott vezérléssel is tervezhetjük. Az utóbbi esetében még elektromos bekötésre sincs szükség. A kínálathoz tartozó „plug and play” rendszerrel pedig akár a külső és belső árnyékolók is egyszerűen integrálhatók.

Digitalizált megoldások a tetőtérben

 

Okos funkciók adatbiztonsággal

Az „okos” megoldás esetén jogosan merülhet fel a kérdés, hogy mennyire biztonságos, mennyire védhető a rendszer a nem kívánt visszaélésektől. Az információk végponttól végpontig történő erős titkosítása révén a Rotoval kompatibilis és bevizsgált Becker vezérlőközpont (BTronic) gondoskodik, így nem merülhet fel a visszaélés lehetősége sem.

A Roto többféle üvegrétegű motoros tetőablakai Designo R4, R6, Designo I8 és Roto Q-4 alkalmasak az épületautomatizálási rendszerekbe való integrációra. A különböző modellek igazodnak a megrendelő különféle igényeihez, és mindegyik termék prémium minőségű – ránézésre is „van benne anyag”. Az otthonautomatizálási rendszerek átlagos élettartama 20-25 évre tehető. A Roto ezen modelljei a szintén német Becker épületautomatizálási termékeivel kompatibilisek, amelyek természetesen a Roto tetőablakainak megfelelő „üzemidőt” garantálják.

További információ: https://www.rototetoablak.hu/smarthome-rendszer.html

(x)

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Kérdések és válaszok a közbeszerzési szaktanácsadók névjegyzékét érintő változásokról

A Közbeszerzési Hatóság online tájékoztatót tart a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadókat érintő válozásokról

2023. november 8. napján hatályba lépett az állami építési beruházások rendjéről szóló 2023. évi LXIX. törvény

Elérhető az új e-tanúsítás: az Épületenergetikai Tanúsítványok Országos Nyilvántartása

Kós Károly születésnapja, vagyis december 16-a lett a Magyar Építészet Napja

épjog