2019. szeptember 25.

Tetőablak: esztétika és funkció egy tető alatt

Tetőablak: esztétika és funkció egy tető alatt

A szakemberek Európa-szerte szívesen dolgoznak – terveznek és kiviteleznek – Roto tetőablakokkal, aminek praktikus és szakmai okai vannak. Ezek a modern és jól összerakott építőelemek a műszakiak mellett a magán és intézményi beruházók különféle dizájn elvárásait is kielégítik. Legyen szó elavult tetőablakok cseréjéről, vagy a tetőablak egy épületrész rendeltetéséhez való illesztéséről, a Roto méretben, anyagban és funkciókban egyaránt kellő rugalmasságot kínál a tervezőnek. Az előnyök másik részét pedig a kivitelezésben résztvevők élvezhetik.

Modern vagy éppen korabeli épületek tetőterének felújításához, akár méret, akár rendeltetés tekintetében is speciális tetőtéri ablakokra lehet szükség. Míg laikus szemmel a tetőablakok kiválasztásánál sokszor csupán az esztétikai megfelelés a szempont, a szakemberek tudják, hogy a gyorsaság és a szakszerű kivitelezés lehetősége, amit egy előszerelt tetőablak kínál, legalább ennyire fontos. Nem véletlenül adják voksukat sokan a Roto műszaki megoldásaira.

Tetőablak: esztétika és funkció egy tető alatt

A német szakemberek számára már nem meglepő, ha olyan több mint 30 éves Roto tetőablakokkal találkoznak, amelyek még ennyi idő eltelte után is kifogástalanul működnek.

 

Kezdjük a tervezésnél

Akár a tetőn kialakított nagy megnyitások érdekében alkalmazott csoportos beépítésről van szó, akár ipari vagy lakó célú épületek megújítása kerül terítékre, a Roto változatos építészeti elképzelések estére is a megfelelő tetőtéri ablakot és a felhasználói igényekhez igazodó kiegészítőit kínálja. Szokatlan formájú, nem hétköznapi funkciójú épületek tetőterének kialakításához, felújításához méretben vagy kialakításban speciális tetőtéri ablakokra lehet szükség: a Roto erre is tudja a megoldást.

Tetőablak: esztétika és funkció egy tető alatt

 

Nyitási mód áttekintő

A kivitelezők gyakran szembesülnek azzal, hogy egy-egy épületbe felnyíló ablak lenne ideális, míg ha nehezen elérhető területről van szó, akkor az elektronikusan vezérelhető, billenő ablakok felelnek meg a praktikus szempontoknak. Mára már többfajta nyitásmód elérhető: ha arra van szükség, a Roto termékpalettáján megtaláljuk a felső harmadban billenő ablakszárnnyal rendelkező, középen billenő és az ablak felső síkjában nyíló tetősíkablakokat is.

Sőt az okos megoldások tárháza is egyre szélesebb: egy hirtelen érkező vihar esetén már otthon se kell tartózkodni a tulajdonosnak az ablakok bezárásához, ez, de akár egy egyszerű szellőztetés is megoldható a távolból.

 Tetőablak: esztétika és funkció egy tető alatt

 

A lehetőségek tárháza igazán széles: ha felülnyíló ablakra van igény, akkor a RotoComfort i8-as, rejtett motorral ellátott, távirányítással is működtethető modellje jó választás lehet, ahogy a Designo R8-as is, amely kiváló hőszigetelő képességgel rendelkezik, ami a már gyárilag előszerelt Hőszigetelő Csomagnak köszönhető. Felső harmadban nyílik a Designo R7-es típus, amely abban különbözik a hagyományostól, hogy a billenési pontja magasabban lett kialakítva. Ennek előnye, hogy egyszerűbben hozzáférhető, így az átlagosnál magasabbak is kényelmesen használhatják és szúnyogháló használata mellet is teljes terjedelemben nyitható az ablak. A klasszikus középen nyíló Designo R4/R6 típusú ablakok optimális kiegészítői a többi nyitásmódnak, így könnyedén kombinálhatók egymással. Ideális megoldás az R4, R7 és R6, R8 kombináció. Az ablakhoz rengeteg féle kiegészítő kapható, így egyedi igény szerint tehető kényelmessé az ablak használata.

 

Milliméter pontosan a régi helyére passzoló vs. teljesen egyedi

Fontos megjegyezni, hogy a Roto választékában megtalálhatók az elmúlt évtizedekben kiszolgált, mára elavult tetőablakok járatos méretei szerinti modellek. Ezek milliméter pontosan illeszkednek a korábbi ablakok helyére, így azok könnyen és gyorsan cserélhetők, amivel élőmunka és költség egyaránt megtakarítható. Korszerű kialakításukkal megfelelnek a mai energetikai követelményeknek és így az épület energiatakarékos működéséhez is hozzájárulnak. Ahová azonban mégsem passzolnak, oda a Roto méretre gyártott egyedi megoldásait kínálja.

Tetőablak: esztétika és funkció egy tető alatt

A megjelenésben is nagy a változatosság. Természetesen manapság már nem ragadhatunk le az egyszerű fehér tetőtéri ablakok mellett, de ha szükséges az épület arculatához illeszkedő speciális anyagú – például réz – burkolókeretet és formatervezett, ergonomikus kilincset is választhatunk. Ahol a szabálytalan ablakkiosztás vagy egy szokatlan épületforma a tervezői elképzelés, ott ehhez az adott helyiség funkciójához igazodó tetőablak modellre való igény alapvető tervezői elvárás.

Tetőablak: esztétika és funkció egy tető alatt

 

Tetőablak-beépítés: buktatók kiküszöbölve

Tetőablakaik gyárilag előszereltek, így hozzáértő kezében a hibamentes kivitelezés nem jelent kihívást. Nézzük a tetőablak-beépítés buktatóit! A megrendelő a tetőablak beépítésének csak a végeredményét látja: a burkolókeret szépen lezárja, eltakarja a tető és az tetőablak csatlakozását. Szakemberként azonban ennyivel nem érhetjük be.

 

Párazárás, vízzárás és hőszigetelés

A leggyakoribb probléma, hogy a belső párazáró fólia csatlakozása nincs megoldva, így a beltérből a szerkezetbe jut a pára. Ha viszont a Roto ablakra gyárilag elhelyezett csíkhoz ragasztjuk a párazáró fólia szélét, nem bízzuk a helyzetet a véletlenre. A tetőt a tetőablak csatlakozásánál a fóliagallér szabályos ragasztásával és nem a gyakran használt tűzéssel kell légzáróvá tenni. A végeredményt pedig egyszerű ellenőrizni: ha hajszárítóval át tudunk fújni, akkor a porhónak és egyéb nedvességnek sem okoz majd gondot a szerkezetbe jutás.

Tetőablak: esztétika és funkció egy tető alatt

A Roto tetőablak vízzáró csatlakozását az ablakra szerelt speciális sín és az előformázott ragasztó fülek biztosítják. Ezekkel és a hozzá tartozó speciális ragasztóval még a sarkoknál is könnyű a kivitelezés, ahol a vágás miatt nehézkes lehet a pontos munka.

A tetőtéri ablakok tokszerkezete kiemelkedik a tető hőszigetelésének síkjából, és amennyiben a tető és az ablak csatlakozása nem kellően szakszerű, az nem csupán energetikai szempontból problémás, hanem felveti a kivitelezés garanciális kérdéseit is.

Az ideális megoldás a hőhíd kialakulását akadályozó, a tok felső síkjáig érő, az ablakot körbevevő hőszigetelés, amelyet a Roto a párazáró fóliát is integráló Hőszigetelő Csomagjával gyárilag előszerelve kínál.

 

További információ elérhető a Roto weboldalán >>

(x)

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Kérdések és válaszok a közbeszerzési szaktanácsadók névjegyzékét érintő változásokról

A Közbeszerzési Hatóság online tájékoztatót tart a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadókat érintő válozásokról

2023. november 8. napján hatályba lépett az állami építési beruházások rendjéről szóló 2023. évi LXIX. törvény

Elérhető az új e-tanúsítás: az Épületenergetikai Tanúsítványok Országos Nyilvántartása

Kós Károly születésnapja, vagyis december 16-a lett a Magyar Építészet Napja

épjog