2015. január 06.

Szempontok a bitumenes szigetelések kiválasztásához

Szempontok a bitumenes szigetelések kiválasztásához

A pincék, falak, padozatok szigetelésénél talán a legfontosabb kérdés a megfelelő szigetelőanyag kiválasztása. A hazai piacon rendkívül nagy a választék, s ebbe a nagy kínálatba könnyen belezavarodhat az, aki nincs tisztában a termékek műszaki tartalmával, és a legnagyobb csapdába esik az, aki csupán a termékek árára figyel.

Új építésű földszintes létesítményeknél a fal- és padlószigetelés készítéséhez sok esetben megfelelőek az oxidbitumenes, üvegfátylas vagy üvegszövet betétes lemezek (például GV 35, GV 45 vagy V60 S24 Speed Profile SBS), melyek fektethetők egy rétegben (ha a lemez vastagsága legalább 4 mm), illetve szükség esetén két rétegben (2,5-3 mm vastagságú lemezek). A pinceszigetelés kiválasztásánál azonban fontos tudni, hogy a szigetelésnek talajvíz vagy csak talajnedvesség hatásával szemben kell-e védenie.

A függőleges szigetelések és hajlatok mozgásérzékenysége miatt a biztonság érdekében elasztomer modifikált bitumenes lemezek alkalmazása javasolt. Talajnedvesség elleni szigetelés készítésekor modifikált lemezekből elegendő csak egy réteg szigetelőlemezt alkalmazni. Talajvíz hatása ellen – műszaki és gazdasági okok miatt – csak modifikált lemezek alkalmazhatók, legalább két rétegben. E célokra az Omega Base 3 Speed Profile SBS, Elastobit GG 40, illetve Elastobit PV 40 lemezek választása célszerű és javasolt. Kivitelezés és élettartam szempontjából ideális lemeztípus a Fundation Speed Profile SBS lemez, ami mechanikai ellenálló képessége mellett kedvező gyökérálló képességgel is rendelkezik.

Szempontok a bitumenes szigetelések kiválasztásához

Nem szabad elfeledkezni a szigetelendő felületek előkészítéséről sem. Oxidbitumenes lemezek fektetése előtt követelmény az aljzatfelület kellősítése, majd ezt követően a lemezek teljes felületű lehegesztése. Modifikált lemezek fektetésénél viszont el lehet tekinteni a teljes felületű rögzítéstől/olvasztástól, így a felület kellősítésétől is. A függőleges felületeket azonban minden esetben be kell vonni oldószeres (Siplast Primer Speed SBS) vagy az enyhén nedves felületek kellősítésére kiválóan alkalmas, szintén elasztomer bitumenes (Elasto Primer Speed SBS) vízbázisú kellősítővel. Az így kellősített felületekre a szigetelőlemezek kizárólag csak teljes felületű hegesztéssel rögzíthetők. A kellősítés elhagyásával a lemezletapadás kétséges. Egyszerűbb alépítményi szigetelési feladatokra kenhető szigetelőanyagok is alkalmazhatók.

Szempontok a bitumenes szigetelések kiválasztásához

Ennek magasan modifikált típusa a Siplast Fundation Speed Insulation SBS. A viszonylag hosszú terméknév már tartalmazza azokat az előnyöket, melyek a kedvező felhasználhatóságot és a tartós műszaki megoldást sejtetik. Az SBS műanyaggal modifikált, oldószeres bitumenes anyag híg mézszerű állaga kefés vagy teddyhengeres felhordást tesz lehetővé. A szigetelendő felületet ebben az esetben is kellősíteni kell a Siplast Primer típusok valamelyikével. A szükséges anyagvastagság legalább 1-1,5 mm, és két rétegben javasolt felhordani. A bevonat gyorsan szárad, 20 °C-on 1 órán belül megfelelő állagú, bőrösödött a felület.

A kisfelhasználók részére kifejlesztett alépítményi szigetelés új és javítási munkáihoz alkalmazható a vízdiszperziós Water Renovator kenhető bitumenes szigetelőmassza, melynek felhasználása azonos az előbbiekben ismertetett oldószeres termékkel.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog