2015. május 12.

Vízzáró és vízhatlan mélyépítési szerkezetek

Vízzáró és vízhatlan mélyépítési szerkezetek

Mélyépítési épületszerkezetek, víztározó tartályok, úszómedencék stb. vízszigetelési rendszerének kiválasztásakor alapvetően kétféle megoldás közül választhatunk attól függően, hogy az előírások vízzáróságot vagy vízhatlanságot követelnek meg.

Vízzáró betonszerkezetek

Vízzáró betonszerkezet megfelelő összetételű betonból és bedolgozási technológia alkalmazásával alakítható ki. Ebben az esetben az építési és mozgási hézagokat munka- és mozgásihézag-szalagok beépítésével kell zárni. Ezek lehetnek felületi elhelyezésű anyagok (például Sika Waterbar AF-32 munkahézag-szalag, Sika Waterbar DF-32 mozgásihézag-szalag), illetve a víz útját meghosszabbító, belső elhelyezésű bordás PVC-szalagok (például Sika Waterbar A-32 és Sika Waterbar D-32), valamint víz hatására duzzadó szalagok (SikaSwell P-2507 vagy az utólag is injektálható SikaFuko Swell-1).

Vízzáró és vízhatlan mélyépítési szerkezetek
Szakaszolt szigetelő-rendszer 

 

Vízhatlan szigetelések készítése vízszigetelő lemezekkel

PVC-lemezes szigetelőrendszerek alkalmazásakor nem szabad megfeledkezni a szigetelőlemez és a szerkezet közti vízvándorlásról, ami az esetlegesen szükséges javítás tervezhetőségét, költségbecslését is igencsak megnehezíti. A vízvándorlás lehetőségének csökkentésére fejlesztették ki az úgynevezett szakaszolt szigetelőrendszereket, ami a szigetelőlemezek 50-150 m2-es egységekre történő felosztását jelenti, mégpedig a szigetelőlemezekre felületi munkahézag szalagok felhegesztésével. Minden szakaszon el kell helyezni 3-5 darab jelző-injektáló csövet (Sikaplan WP Trumpet Flange), amin keresztül hiba esetén megjelenik a víz, illetve ezeken keresztül az injektálás újabb beavatkozás nélkül elvégezhető.

Ennél is hatékonyabb rendszer a SikaProof A poliolefin alapú szigetelőrendszer, amelynek lényege, hogy a szigetelőlemez rácsszerkezetként működik, a szigetelőlemezre kasírozott szövet pedig a szerkezeti betonhoz tapadva lényegében teljes mértékben megakadályozza a vízvándorlást.

Vízzáró és vízhatlan mélyépítési szerkezetek
SikaProof A

 

A különböző szigetelési rendszerek csatlakoztatását jelentősen megkönnyíti a Sika Dilatec szalagrendszer, amely a PVC-lemezes szigetelések, a bitumenes lemezes szigetelőrendszerek és a vízzáró betonszerkezetek közül bármelyik kettő közti átmenetet képezheti.

Vízzáró és vízhatlan mélyépítési szerkezetek
Sika Dilatec rendszer

A Sika Dilatec E-220; ER-350; BE-300 stb. szalagok hegeszthetők PVC-lemezekhez (R jelzésűek), a szalag másik oldalára beágyazott filcréteg segítségével – bitumenes lemezek esetén – csatlakoztathatók forrón bitumennel (B jelzésűek), vízzáró betonszerkezetek esetén epoxigyanta habarcsba ágyazva (E jelzésűek) gondoskodnak a szigetelés folytonosságáról.

Mihályi István mérnök-tanácsadó

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog