2009. október 15.

Födémek lépéshang-szigetelése és hőszigetelése egyben

Födémek lépéshang-szigetelése és hőszigetelése egyben

Az Austrotherm AT-L2, AT-L4 lépéshang-szigetelő lemezek speciális eljárással rugalmassá tett expandált polisztirolhab termékek, melyek rugalmassága sem az anyag szakszerű beépítésekor, sem az építmény használatakor nem változik.

Az Austrotherm expandált polisztirolhab lépéshang-szigetelő anyagok lehetővé teszik az épületek födémszerkezeteinek hatékony lépéshanggátlás-javulását. Az Austrotherm lépéshang-szigeteléssel készülő épületszerkezetekkel gazdaságosan teljesíthetők a hangszigetelési előírások.

A lépéshang-szigetelő lemezek úsztatott padlószerkezetek kialakításához használhatók (az alkalmazás általános szabályait az MSZ 7573 számú szabvány tartalmazza). Az úsztatott padlószerkezet előnyei:

• jó hatásfokkal javítja a födém lépéshanggátlását és kedvezőbbé teszi a léghang-szigetelését is;

• padlófűtés esetén az anyag jó hőszigetelő képessége is kihasználható.

Tervezés

Az Austrotherm AT-L2 lépéshang-szigetelő lemezek lakóépületek, irodák, szállodák, kórházak, iskolák, bölcsődék, munkás- és diákszállók, illetve a velük azonos besorolású egyéb építmények úsztatott padlószerkezeteibe építhetők be. Az alkalmazás feltétele, hogy az épület funkciója által meghatározott hasznos teher értéke ne haladja meg a 2 kN/m²-t. Az Austrotherm AT-L4 lemez mindazon épületeknél használható, ahol a hasznos teher értéke nem nagyobb 4 kN/m²-nél (például tantermek, előadótermek, üzletek, éttermek, múzeumok, színházak stb.). Az egyes helyiségek közötti térelhatároló szerkezeteket és az épületszerkezetek kapcsolatait úgy kell kialakítani, hogy a helyiségek közötti lépéshang-szigetelés helyszíni vizsgálattal meghatározott értéke megfeleljen az MSZ 04 601-2,3: 1988 szabványban meghatározott követelményeknek. E követelményértékek az új, a felújított, és az átalakított épületekre egyaránt vonatkoznak. A követelményértékek teljesülésével érhető el az épület rendeltetésszerű használatából származó zajhatások megfelelő csökkenése.

Födémek lépéshang-szigetelése és hőszigetelése egyben

Kivitelezés

Csak hibátlan kivitelű úsztatott padló biztosítja a födémszerkezet elvárt lépéshang-szigetelését, ezért nagyon fontos a kivitelezés szabályainak betartása. A nyers födémet a munka megkezdése előtt alaposan meg kell tisztítani. Kiemelkedő, úgynevezett hanghidat képező beton- és betonvas részek, habarcscsomók nem maradhatnak a felületen. A felület kiegyenlítésére szükség esetén száraz homokot is lehet teríteni.

A falak mentén Austrotherm peremszigetelő sávot kell elhelyezni, ami legalább 1 cm-rel nyúljon az aljzatbeton fölé. Az AT-L táblák fektetését az ajtótól legtávolabbi sarokban kell kezdeni. A lemezek soronként kötésben, szoros illesztéssel kerüljenek a födémre. A kiegészítő hőszigetelést ugyanígy kell fektetni. Ha a födémen gépészeti vezetékek futnak, azokat az alsó rétegként terített kiegészítő hőszigetelésben kell elhelyezni.

Az egész felület befedése után helyezhető el az Austrotherm technológiai szigetelés. Ezt legalább 10 cm-es átfedéssel kell teríteni, és a falak mentén a peremszigetelés fölé kell vezetni. Az úszóréteg elkészítésekor ügyelni kell arra, hogy a lépéshang-szigetelő lemezek ne sérüljenek meg, ezért a szigetelés védelméről gondoskodni kell (pallóterítés).

hírlevél-feliratkozás

épjog