2009. október 24.

Környezettudatos bérlakásokat adott át a Holcim alapítványa

Környezettudatos bérlakásokat adott át a Holcim alapítványa

A Holcim Hungária Otthon Alapítvány négy bérlakást adott át a napokban Sándorfalván, melyek mindegyike környezettudatos építészeti megoldásokkal épült. Az önkormányzat közel 25 millió Ft pályázati pénzzel támogatta az építkezést.

A négylakásos társasház Sándorfalván a Petőfi utcában található, csendes, nyugodt környezetben. A 48 m2 – 65 m2 alapterületű, 2 db 1+1 félszobás, 1+2 félszobás és 1+ 3 félszobás elosztású lakások egy korábban kihasználatlan, infrastruktúrával ellátott önkormányzati ingatlanban kaptak helyet. Mivel Sándorfalva és környéke természeti értékekben bővelkedik, egyértelmű volt a döntés, hogy a modern stílust követő lakásokat környezettudatos építészeti megoldásokkal alakítsák ki – íra a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közlemény.

 

A fűtésrásegítéses napkollektoros vízmelegítő rendszer kívülről is jól látható, a társasházon elhelyezett napkollektorok azonnal szembetűnnek. A megfelelő hőszigetelés érdekében az épületszerkezet extra hőszigetelést és 3 réteg üvegezéssel ellátott homlokzati nyílászárókat kapott. A szigetelés mellett energiatakarékos és környezettudatos, hőszivattyús fűtőrendszert építettek be, mely a nyári melegben a hűtést is lehetővé teszi. A vízújrahasznosítást is figyelemreméltó módon oldották meg az építők: a házi szennyvíztisztító berendezés locsolásra hasznosítható, a mellékhelyiség öblítéséhez szükséges vizet, illetve a mosógép vízigényét pedig az esővíz hasznosításával biztosítja a rendszer.

 

Kakas Béla, Sándorfalva polgármestere elmondta, hogy a környezettudatos építési technikáknak köszönhetően kevesebb az energia- és vízfelhasználás, a bérlakásokban, így alacsony lesz a rezsi költsége. „A környezet- és pénztárcabarát megoldásokkal segítjük a bérlőket, hogy a maximum 5 évre bérelhető lakásból már saját otthonukba költözhessenek” – idézi a közlemény a polgármestert.

 

A Holcim Hungária Otthon Alapítvány segítségével megvalósuló bérlakásokkal Sándorfalva Önkormányzata a településről hiányzó „fecskelakások” problémáját kívánja megoldani, de a két nagyobb lakás már családosok számára is kiváló.

 

„A Holcim Hungária Otthon Alapítvány örömmel segítette Sándorfalva energiatakarékos, ezáltal környezet- és pénztárcabarát bérlakás építési terveit, melyek megvalósulásával egy környezetvédelmi szempontokat előtérbe helyező, példaértékű és jövőbe mutató épületegyüttest hozhattunk létre” – mondta az átadó ünnepségen Márta Irén, a Holcim Hungária Zrt. kommunikációs igazgatója.

Környezettudatos bérlakásokat adott át a Holcim alapítványa

sajátjaink

sajátjaink

hírlevél-feliratkozás