2012. március 07.

Fenntartható Építészetért díj 2012

Fenntartható Építészetért díj 2012

Úszómedencévé alakított folyóág, élelmiszertároló központ az Északi Sarkon, középiskola passzív szellőzőrendszerrel Afrikában. Mi a közös ezekben az egymástól nemcsak földrajzilag, de funkciójukban is oly távol álló építészeti elképzelésekben? Mind a 3. Holcim Awards for Sustainable Construction világverseny nyertes pályázatai.

2012 áprilisában kiderül, hogy ki nyeri meg a Holcim Awards (Holcim-díj a Fenntartható Építészetért) világversenyt. A világdöntő zsűrije az öt régió győztesei közül választja ki azt a pályázatot, mely leginkább megfelel a fenntartható építészet kritériumainak. 2005 óta összesen közel 14 ezer pályázatot adtak be, napjainkig a nyertes projektek több mint fele már megvalósult vagy éppen kivitelezés alatt áll. Olyan jövőbe mutató tervek ezek, melyek napjaink legaktuálisabb kérdéseire adnak választ.


Holcim Awards for Sustainable Construction

A háromévente megrendezett Holcim Awards 2 millió dollár összdíjazású világverseny, mely díjazza a fenntartható építészet elvárásainak leginkább megfelelő elképzeléseket és hozzájárul azok széles körű elterjesztéséhez. Az eddigi legnagyobb hazai siker Janesch Péter és csapata Európai Regionális aranyérme, melyet „Négy negyed egy egész” című pályamunkájukkal érdemeltek ki. A nagyfokú hazai érdeklődést az is mutatja, hogy a 2011-es Holcim Award világversenyre 32 magyar pályázat érkezett, ennek is az egyharmada diákoktól.

 

Élelmiszertároló és logisztikai központ az Északi Sarkon

A kanadai sarkvidékre tervezett élelmiszertároló és logisztikai központ a helyi eszkimó lakosságnak segít a távolról érkező élelmiszerszállítmányok kiváltásában a helyi, szezonális élelmiszerek raktározásával. A központ egyben kulturális funkciót is betölt, hiszen a helyi fiatalok számára elérhetővé teszi a 21. századi technológiákat.

Fenntartható Építészetért díj 2012
H
olcim Awards, Észak-Amerikai Régió, aranyérem, 2011

 

Városi úszómedence

Tim és Jan Edler a Spree folyó egy elhagyatott ágának természetes úszómedencévé alakításával tervezi Berlin belvárosi részét új funkcióban a lakosság szolgálatába állítani.

Fenntartható Építészetért díj 2012
Holcim Awards, Európai Régió, aranyérem, 2011

 

Középiskola passzív szellőztető rendszerrel

A projekt a világ egyik legszegényebb és legmelegebb országában a szélsőséges időjárási körülmények ellenére is biztosítja az oktatás feltételeit. A passzív szellőztető rendszer segítségével hűtött középiskolában csupán a nap és a szél energiáját használják fel.

Fenntartható Építészetért díj 2012
Holcim Awards, Afrika, Közel-Keleti Régió, aranyérem, 2011

 

Új Városközpont Sao Paulóban

Sao Paulo Grotao városrésze a világ egyik legnagyobb „bódévárosa”, mely az infrastrukturális és kulturális hiányosságok mellett a kedvezőtlen fekvéséből eredő rendszeres földcsuszamlások okozta veszélynek is ki van téve. A projekt egy olyan városközpont kialakítását célozza, mely mindezen problémákra megoldást nyújt.

Fenntartható Építészetért díj 2012
Holcim Awards, Latin-Amerikai Régió, aranyérem, 2011

 

Iskolaépület természetes, helyi alapanyagokból

A pakisztáni Jar Maulwi falu iskolaépületét teljes mértékben helyi alapanyagokból (bambusz, agyag, szalma, homok stb.) bővítették ki, mely immár nemcsak a nehéz körülmények között élő lányok oktatására alkalmas, de további hét új tanterme a környék teljes iskoláskorú lakosságát képes befogadni. Az épület könnyűszerkezetes, hogy az esetleges földrengés okozta veszélyt minimalizálják az iskolában.

Fenntartható Építészetért díj 2012
Holcim Awards, Ázsia, Csendes-Óceáni Régió, aranyérem, 2011

 

A nyertes projektekről és a Holcim Awards világversenyről bővebb információ: www.holcimawards.org

 

 

 

hírlevél-feliratkozás

épjog