2009. december 04.

Speciális anyagok az épülő ökovárosban

Speciális anyagok az épülő ökovárosban

Integrált fázisváltó anyagok a vakolatokban, speciális pigmentek a tetőbevonatokban – néhány speciális termék Masdar Cityben. Az 50 ezer lakosú ökováros várhatóan 2016-ra készül el, és a tervek szerint negyedannyi energiát és vizet fogyaszt majd, mint egy hasonló méretű település.

A BASF a világ első széndioxid-semleges és hulladékmentes ökovárosának kiemelt beszállítója, legalábbis a város építéséhez felhasználandó építési anyagok és rendszerek tekintetében – írja a cég közleménye.

Az ökovárost, amelynek egyes részeit a Grand Canyonról mintázták, várhatóan 2016-ban avatják fel és mindössze 50 ezer lakosa lesz. A tervek szerint a város ökológiai lábnyoma minimális lesz: negyedannyi energiát és vizet fogyaszt majd, mint egy hasonló méretű település. Ez számokban kifejezve 2 milliárd dollár értékű olaj-megtakarítást jelent 25 év alatt. A város érdekessége a település felett ernyőszerűen átívelő napkollektor lesz, melynek cellái a nap járását folyamatosan követve energiát termelnek, éjszakára pedig becsukódnak.

Masdar City energiaszükségletének csökkentése érdekében a BASF innovatív, fenntartható és energiatakarékos építkezési megoldásokat nyújt a városfejlesztők számára – írja a közlemény. A BASF ugyanis számos olyan terméket fejleszt és forgalmaz, amelyek segítik az energiafelhasználás mérséklését, és csökkentik vagy megszüntetik az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását. Ilyenek többek között a szigetelőhabok előállításához felhasznált polisztirén és poliuretán, a falfedő vakolatokba és gipszkartonba integrált fázisváltó anyagok, amelyek a légkondicionálás alternatívájaként jelentős áram- és karbantartási költségmegtakarítást eredményeznek, továbbá a tetőbevonatokhoz használt fekete pigmentek (amelyek csak csekély mennyiségű infravörös sugarat nyelnek el, ezáltal előzve meg a sötét felületek felmelegedését) vagy a speciális cementadalékok és keverékek, amelyek mintegy 60%-kal csökkentik a cementgyártás szén-dioxid kibocsátását.

Speciális anyagok az épülő ökovárosban

Masdar City – az Egyesült Arab Emirátusok fővárosától, Abu Dhabitól mintegy 30 kilométerre található leendő ökováros – építése jelenleg az első fázisban tart. A technológiai újítások, kutatás és fejlesztés jövőbeni központjaként a város várhatóan a vezető cégek és kutatók célpontja lesz – ennek kiváló példája a Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség (IRENA), amely a közelmúltban döntött úgy, hogy új globális központját Masdar City-ben állítja fel – olvasható a BASF közleményében.

 

hírlevél-feliratkozás

épjog