2010. július 11.

Elkerülhető a homlokzati hőszigetelések leomlása

Elkerülhető a homlokzati hőszigetelések leomlása

Az utóbbi időben a homlokzati hőszigetelések súlyos károsodásáról több hír is érkezett. Ne csak a viharos szelet okoljuk ezek miatt; megfelelő minőségű ragasztóval, a telibe ragasztásos technológia alkalmazásával, gondos tervezéssel és kivitelezéssel biztonsággal megelőzhetők az ilyen esetek.

Mostanában sajnos egyre több rémisztő hírt hallunk olyan panelépületekről, ahol a nem megfelelő hőszigetelési rendszer vagy az ezzel kapcsolatos hiányosságok a homlokzati szigetelés teljes leszakadásához vagy egyéb katasztrófákhoz vezettek. Ezek az esetek mindenképpen felhívják a figyelmet arra, hogy a hőszigetelés során mennyire körültekintően kell eljárnunk mind a felhasznált anyagok kiválasztása, mind az alkalmazott technológia, a kivitelezés során annak érdekében, hogy ilyen esetek a jövőben ne fordulhassanak elő.

Mindenekelőtt nagyon fontosnak tartjuk a megfelelő engedélyek beszerzését, úgymint:

  • ÉMI-engedély;
  • tűzoltósági szakvélemény kérése;
  • szakvélemény bekérése a szigetelés megbontása, és a régebben elkészített felület technológiájának feltárása esetén;
  • rendszergarancia a gyártótól;
  • megfelelő dübelezési terv, dübelkihúzási vizsgálat,
  • valamint tapadási (szakítószilárdsági) vizsgálat.

Mi, a Mapei Kft.-nél olyan típusú épületek esetében, ahol a fogadófelület kellően sík, a telibe ragasztásos technológiát javasoljuk a maximális tapadóerő biztosításához, ugyanis ebben az esetben a hőszigetelő táblára ható erők kiegyenlítődnek, és nemcsak néhány pontban, hanem a felület teljes síkjában hatnak.

 

A ragasztó és a telibe ragasztásos technológia szerepe

Kiemelt fontosságú a megfelelően jó minőségű ragasztó alkalmazása. A ragasztó minőségét, ezáltal a megfelelő tapadást és rugalmasságot a ragasztóban lévő műgyanta mennyisége határozza meg. Csak egy megfelelően jó minőségű, tehát megfelelő műgyanta értékkel bíró ragasztó – telibe ragasztásos technológiát alkalmazva – tudja azt garantálni, hogy a hőszigetelő tábla külső és belső oldala közötti jelentős hőmérséklet-különbségeket, valamint az abból adódó deformációkat, hőtágulásokat elviselje. Az erős szélviharoknak is csak az átlagosnál jobb minőségű ragasztó tud biztonsággal ellenállni, ebben az esetben is a telibe ragasztásos technológiának köszönhető, hogy a hőszigetelő táblák széleire gyakorolt erőhatás kiegyenlítődik, és a hőszigetelő lapok megfelelő tapadása biztosított.

A Mapei-nél a hőszigetelő rendszer elemei is folyamatos és szigorú minőség-ellenőrzési eljárásokon esnek át, származásuk igazolt, előállításuk is nagyrészt Magyarországon történik.

A Mapetherm PS hőszigetelő rendszerünk elnyerte a Kiváló Építési Termék (Kivét) védjegyet, vagyis független szervek is igazolták kiváló minőségét.

 

Tervezés és kivitelezés

Valóban fontos a dübelezési terv készítése is, illetve szakvélemény bekérése a rendszergazdától és a dübelgyártótól a hőszigetelő rendszer kialakításának részleteire vonatkozóan. Figyelembe kell venni a panelépületeknél a magasságra, a szél szívóerejére vonatkozó dübelezési alapszabályokat. Nem elhanyagolható kérdés, hogy milyen anyagú dübelt, hány darabot használunk és milyen kiosztásban.

Összességében azt javasoljuk a szükséges engedélyek beszerzésén túl, hogy a szigetelést mindig a gyártó és az ellenőrzést végző szervek bevonásával kell tervezni, a hőszigetelési rendszer elemeit nem külön-külön összeválogatva, hanem a kompatibilitás érdekében rendszerben alkalmazni. Nagyon sokan nem tartják szem előtt, hogy már a hőszigetelés komplex rendszer, mely különböző elemekből épül fel (ragasztó, hőszigetelő táblák, merevítőhálók stb.). Ha nem rendszerben gondolkodunk, az összeválogatott egyes alkotóelemek összeférhetősége, együttdolgozása nem biztosított. Ne feledjük, minden rendszer csak annyira lesz megbízható, mint a rendszer leggyengébb eleme.

 

Képzett szakemberekkel

A Mapei mindig is nagy hangsúlyt fektetett a kivitelezők oktatására. Fontosnak tartjuk, hogy a termékeinkkel dolgozó szakemberek tisztában legyenek a helyes felhasználással, a legújabb technológiák elsajátításával, a kivitelezési és törvényi szabályozásokkal. Fontosnak tartjuk, hogy ahol Mapei hőszigetelési munka folyik, ott anyagaink jó minőségben, szakértők közreműködésével legyenek felhasználva. Így a megrendelők sok évig, évtizedig élvezhetik energiamegtakarításaik gyümölcsét és megszépült lakóházaik képét.

Ezen kívül hamarosan elindítjuk a Gyártói Minőségi Garancia Programunkat a Kivét-díjas Mapetherm Hőszigetelő Rendszerünkre, amelynek célja, hogy ezzel is számos ponton segítsük partnereinket a kivitelezésben. Ez a garancia program magában foglalja többek között a tervezői és technológusi segítségnyújtást, a projektek követését, személyre szabott ajánlatok nyújtását, egyedülálló logisztikai szolgáltatást, a partnerek által vállalt garanciális idő biztosítását és még számos támogatást.

 

Zsótér Zoltán, a Mapei Kft. falfelületek védő- és dekorációs bevonatainak termékfelelőse

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog