2011. március 15.

Kerámiakémény, mely nem igényel külsõ burkolatot

Kerámiakémény, mely nem igényel külsõ burkolatot

A szilárd tüzelõanyagokat (szén, széndara és tûzifa) égetõ kandallókhoz és kályhákhoz tervezett saválló Domus agyagkerámia füstcsõrendszer sem külsõ burkolatot, sem külön hõszigetelést nem igényel, így a hagyományos kéményeknél sokkal kisebb helyet igényelve és rendkívül gyorsan felépíthetõ.

Az olasz Gruppo Effe2 S. p. A. által gyártott, szilárd tüzelõanyagok füstgáz-elvezetésére alkalmas Domus füstcsõ 22 cm átmérõjû, 5 méter magas komplett kéményrendszer, mely kondenzációs kezdõelemet, tisztítónyílással ellátott elemet, 1 bekötõ- és 8 darab füstcsõelemet, valamint kerámia fedkõelemet tartalmaz. Más megoldásokkal ellentétben a Domus füstcsõ nem igényel téglából vagy betonelemekbõl készült burkolatot, illetve expandált agyagtömbökbõl álló réteget, így a 22 cm átmérõjû füstelvezetõ csatornával szerelt füstcsõ külsõ mérete csak 30x30 cm.

Kerámiakémény, mely nem igényel külsõ burkolatot

 

A Domus füstcsõ fokozottan hõ- és tûzálló termék, és ellenáll a koromtûznek. A füstben található savaknak – ideértve a szén égésekor felszabaduló szulfátokat – is ellenálló füstcsõ 200 és 600 ºC közötti hõmérsékletû füst elvezetésére alkalmas.

A füstcsõ beépítése egyszerûen és gyorsan elvégezhetõ: összeszerelésekor mindössze különleges habarcs segítségével egybe kell fogni a különbözõ elemeket, majd a csõ szükség szerint rögzítendõ az épület falához.

Vékony faluknak és viszonylag kis súlyuknak köszönhetõen az Effe2 füstcsövek gyorsan összegyûjtik a hõt és rövid idõ alatt elérik a jó huzatot. Ezért lehetséges, hogy az épületek belsejében felszerelt füstcsövek nem igényelnek kiegészítõ szigetelést, szemben a hármas falú füstcsövekkel, melyeket ásványgyapottal szigetelnek. Az Effe2 füstcsõnél a füst hõje közvetlenül átadódik magára a csõre, ennek következtében a környezõ térre; ily módon visszanyerve a füstben lévõ hõenergia egy részét. A Domus kitûnõ megoldást nyújt szilárd tüzelõanyaggal fûtött passzívházakhoz is.

Az Effe2 cég 40 év garanciát vállal a füstcsövekre.

 

hírlevél-feliratkozás

épjog