2011. november 08.

Gyorsan beépíthető műanyag mászható aknák

Gyorsan beépíthető műanyag mászható aknák

A hagyományos betonaknáknál a legnagyobb nehézséget vízzáróvá tételük okozza. E probléma elkerülésére megbízható megoldást nyújtanak a műanyag aknák, melyeknél az egyes előregyártott elemek között az erre a célra kialakított horonyban elhelyezett gumitömítés gondoskodik a teljes vízzáróságról.

A csatornarendszerek fontos elemei az aknák, melyek a csatornarendszer ellenőrzésére, karbantartására, tisztítására, szellőzésére szolgálnak. Ha az aknában lehetővé kell tenni a munkavégzést, akkor lejutásra alkalmas (mászható) aknát kell beépíteni. A Wavin választékában található 1000 mm belső átmérőjű, teljesen műanyagból készült Tegra mászható aknák a lejáráshoz a vonatkozó szabvány szerint előírt – korrózió ellen megfelelő védelemmel ellátott – hágcsóval rendelkeznek. A műanyag mászható aknák már kis súlyukkal is kitűnnek, amiből adódóan az elemek nagy része kézzel mozgatható, illetve mozgatásukhoz csak könnyű szállítójárműre van szükség. A kivitelező számára az is előnyös, hogy az aknák elhelyezése a csövekével azonosan kialakított ágyazatot igényel. Az idomokéval megegyező kialakítású tokos kötések miatt az akna beépítése a csövek szereléséhez hasonló szerelőmunkát kíván.

 

Gyorsan beépíthető műanyag mászható aknák

 

A Tegra aknák alkalmazásának előnyei

Az akna anyaga a műanyag csatornacsőrendszerrel homogén, rugalmas egységet képez, ami a meghibásodási lehetőségeket minimálisra csökkenti. A gyors szerelhetőség miatt magas talajvízszint esetén a szivattyúzási időigény is minimalizálódik, ami jelentős költségmegtakarítást eredményez. Az akna anyaga a csatornacsőével megegyezően teljesen korrózióálló, így a szerkezet utólagos karbantartást nem igényel. A bordás fal rendkívüli merevséget ad az aknáknak, és a feltöltés megfelelő méretezésekor a felúszás elleni teljes védelemről is gondoskodik. A terepszinthez történő pontos hozzászabás egyszerű kéziszerszámokkal a helyszínen történhet. A különféle becsatlakozásokhoz gyárilag kialakított folyásfenékkiképzések tartoznak. Az akna lezárására a terep vagy az útpálya szintjétől öntöttvas fedlapkeret és fedlap szolgál, aminek átmérője az új európai előírásokkal összhangban 625 mm.

 

hírlevél-feliratkozás

épjog