2020. szeptember 23.

A svédacél a mezőgazdaságban is helytáll

A svédacél a mezőgazdaságban is helytáll

A magyar mezőgazdaság és élelmiszertermelés stratégiai ágazat, amely más területekhez hasonlóan nem fejlődhet, nem lehet versenyképes a legfrissebb innovációk integrálása nélkül. Ez már számtalan helyen látható, gondoljunk csak a modern gépekre, a modern állattartási és öntözési, betakarítási technológiákra. Ezekhez a fejlődésekhez elengedhetetlenek a magas színvonalú, korszerű épületek, csarnokok – amire kiváló megoldást nyújtanak a Swedsteel minőségi, acélvázas csarnokai.

Tudvalevő, hogy az agráriumban tárolás-feldolgozás során nyerhető a legnagyobb hozzáadott érték. A minőségi tároláshoz pedig megfelelő épületekre, csarnokokra van szükség, melyek hosszú távon fenntarthatók és gazdaságosan üzemeltethetők.

A funkcionális és technológiai követelmények határozzák meg döntően egy új csarnok kialakítását. Nincs két egyforma létesítmény – a sok szakmai azonosság mellett mindig más a méret, mások a telekadottságok, különbözőek a funkciók. A Swedsteelnél a leggazdaságosabb üzemeltetés és a könnyű kezelhetőség mellett az a legfontosabb, hogy az épület minden esetben hatékonyan szolgálja a megrendelők által tervezett funkciót. Éppen ezért arra törekszenek, hogy a beruházó, a tervező építész és statikus már a tervezéskor együttműködjön, minél több műszaki és szakmai részletet egyeztetve. A sikeres megvalósításhoz a jó anyagok mellett elengedhetetlen a megbízható, tapasztalt kivitelező partner és vele a közös mérnöki munka.

  A svédacél a mezőgazdaságban is helytáll A svédacél a mezőgazdaságban is helytáll

A könnyűszerkezetes acélcsarnokok nagy előnye a minőségi acél alapanyag, a kis súly, a magas fokú előregyártottság, a gyors szerelhetőség, az időjárás-független kivitelezhetőség, valamint az esztétikus és egyedi megjelenés. Ezenfelül az elkészített csarnokok térbeosztása is rugalmasabban alakítható, és könnyebben bővíthető, mint például egy hagyományos, falazott épület, ezért a megváltozott funkciókhoz egyszerűen hozzáigazíthatók.

A svédacél a mezőgazdaságban is helytáll A svédacél a mezőgazdaságban is helytáll

Megfelelően előkészített terepen egy ezer négyzetméteres csarnok egy hónap alatt kompletten összeszerelhető, tartóvázzal, tető- és falburkolattal, kapukkal, bevilágítókkal együtt. Köszönhető ez a kiváló minőségű előregyártott acélelemeknek, a száraztechnológiának és a tapasztalt kivitelezői kapcsolatoknak.

Az agrárium az egyik legnagyobb felvevő célcsoportja ennek az építési technológiának, és az elmúlt időszakban tapasztalt beruházási hullám fokozta az igényt a könnyűszerkezetes csarnokok iránt. Az agrárszektor számára létrehozott épületek változatos mezőgazdasági tevékenységeknek nyújtanak teret. A leggyakoribb gazdasági funkciók a különböző gép- és terménytárolás (például magtárak, szénatárolók, gépszínek), a növény-, illetve állattenyésztés, az állattartás (istállók, sertéshizlaldák, baromfitelepek), élelmiszer-feldolgozás, raktározás és népszerűek a hűtőházak is.

A beruházások finanszírozására igénybe vehető uniós vagy hazai támogatás, illetve kedvezményes bankkölcsön. Pontos, műszakilag és szakmailag megalapozott számítások, precíz és részletes árajánlatok segítik a pályázati forrást felhasználó beruházókat, ahol a követelmények rendkívül összetettek. De a Swedsteel termékek pontos műszaki paraméterei és a rendszerek tanúsítványai bárki számára elérhetők, és a termékek az egységárakkal együtt megtalálhatók az anyagkiírást támogató online és telepíthető szoftverekben, valamint az Építési Normagyűjteményben, ami a pályázat kiírója számára is garancia, és kivédhetők az alulárazások vagy a túlárazások, tehát megvalósul a projekt átláthatósága.

A svédacél a mezőgazdaságban is helytáll A svédacél a mezőgazdaságban is helytáll

A referenciamunkák hosszan sorolhatók: Swedsteel csarnokok készültek szántóföldi növénytermesztő, gabonatermelő cégeknek, vagy baromfi- és sertéstartóknak, de építettek már vágóhídi létesítményeket, feldolgozó csarnokokat, hűtőházakat is e rendszerekből. Sok terméket használnak felújításokhoz is, ahol jellemzően a tetőfedés vagy a hőszigetelt falpanelek cseréje, felújítása, korszerűsítése történik meg, más esetekben bővítés, hozzáépítés.

Debrecenben például az egyetemi kutatás-fejlesztési célokra szánt csarnok építéséhez is sikeresen hozzájárult a cég.Az épület oktatási és kutatási funkciót is ellát, ebből adódóan olyan építési módot kellett választani, amely praktikus, korszerű, gazdaságosan és környezetkímélő módon üzemeltethető, higiénikus terepet teremt.

Szép referenciamunkák az agrárszektorban közismert KITE cég megrendelései, a 2018-ban Zalaszentbalázson épített szerelőcsarnok és műhely, melyek kompletten Swedsteel termékekből készültek. A megrendelő olyannyira elégedett volt, hogy azóta az eredeti csarnok mását másik helyszínen is felépítette és ma is zajlanak további munkák a részére.

A svédacél a mezőgazdaságban is helytáll A svédacél a mezőgazdaságban is helytáll

De jó példa a nemrég elkészült sertéstelep Kapolyban, amely többezer négyzetméteres beruházás, valamint az abai magtároló és a most épülő halmaji gombatermesztő.

 

Swedsteel csarnokok az agrárium különböző ágazatai részére
Néhány műszaki információ és sajátosság

A tárolók, gépszínek esetében az úgynevezett szigeteletlen, hideg csarnokok jönnek szóba trapézlemezes burkolással. Magtáraknál, annak érdekében, hogy a terményt megóvjuk a páralecsapódástól, mindenképpen antikondenzációs (filces) trapézlemez alkalmazása javasolt. Ennek lényege, hogy belső oldalára páramegkötő filcréteg van kasírozva, ami magába szívja a nedvességet, és megakadályozza a visszacsepegést, így nem károsodik a termény. A magtárolók alapja egy nagy vízzáró, vasalt beton „medence”, amely jól bírja a terménytömeg nyomását és a nehézgépek mozgását, amelyek mozgása, például a fordulás, 20 méternél nagyobb belső fesztávot is igényelhet. Ezt a nagy fesztávot a betonhoz épített acélfelépítmény és acél tetőszerkezet tudja biztosítani.

Az állattartás számára viszont már hőszigetelt csarnokban kell gondolkodni, ahol mind a tartószerkezetek, mind a burkolatok anyaga agresszív, korrózióval fenyegető környezeti terhelésnek vannak kitéve. Az állattartó épületek esetében nagyon fontos még a hőstressz elkerülése, az ott élő állatok kényelmének és jobb közérzetének biztosítására. Ez ugyanis nagyban kihat a hozamokra – akár a hús mennyiségéről és minőségéről, akár a tej minőségéről legyen is szó. Fontos bizonyos tartástípusnál a természetes fény bejuttatása – ilyenkor javasolt bevilágító paneleket alkalmazni, amelyeknek az elhelyezését is jól kell tervezni, hogy a bent élő állatok szórt fényt kapjanak.

Az ammónia miatt fontos a korrózióvédelem és a megfelelő tisztaság, higiénia, hogy az állatok egészségét megőrizzük, és a fejlődésüket biztosítsuk – az acélfelületeket, mint például a szendvicspanelt könnyebb tisztítani, elég a vegyszeres mosás.

A tárolási, ipari feldolgozási folyamatok szabályozott klímájú épületeket igényelnek, amelyekben a páratartalom, a hőmérséklet optimális értékei szigorúan betartandók. Ezekre az igényekre messze a könnyűszerkezetes acélvázas csarnokszerkezet és a szendvicspaneles hőszigetelt falak és tetők a legjobb megoldások. Fontos, hogy a tartószerkezetek karcsúsítottak és hőhídmentesek legyenek. További fontos érv, hogy a jó minőségű acélelemek hasznos élettartama rendkívül magas.

Az agrárium kapcsán szót kell ejteni a felújításokról is: falburkolatok és tetők felújításokhoz, bővítéshez, leválasztáshoz szintén kiemelkedően jó megoldást nyújtanak mind műszakilag, mind gazdaságilag a könnyűszerkezetes acél termékek. Mivel a súlya kicsi, a szerelése csavarokkal történik, a régi tartószerkezetek sokszor jól használhatók alapnak.

További információk: http://csarnok.swedsteel-metecno.com/agrar

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

epitkezesinfo