2016. június 07.

Állványháló vagy fényvédelem

Állványháló vagy fényvédelem

Az egyre szigorúbb épületenergetikai szabályozás egyre hatékonyabb hőszigetelést kíván – az elvárásoknak vagy extrém vastag hőszigeteléssel vagy minőségileg jobb szigetelőanyagokkal lehet csak megfelelni. De az új anyagok néha új feladatok elé állítják az építőket; ilyen feladat például a grafitadalékos hőszigetelőlapok erős napsugárzástól való védelme.

Az utóbbi években megjelent Austrotherm Grafit és Grafit Reflex homlokzati hőszigetelő lemezekkel könnyebb kielégíteni a hőtechnikai követelményeket. Az anyag szürke színét az ultrafinom szemcséjű grafitadalékolásnak köszönheti, aminek hatására hőszigetelő képessége közel 25 százalékkal javul a megszokott fehér színű homlokzatszigetelő lapokhoz képest. Mindkét termék minden más fizikai tulajdonságában azonos a korábbról ismert Austrotherm lemezekkel, ezért alkalmazásuk nem igényel új tudást a tervezőktől. Az újfajta, sötétszürke hőszigetelő anyagoknak viszont van egy hátrányuk: tűző napsütésben kellemetlen mértékben fel tudnak melegedni, ami kivitelezési problémákhoz vezethet, ezért ügyelni kell a technológia pontos betartására.

Ha a kezeletlen sötétszürke táblákat közvetlen napsugárzás éri, hajlamosak arra, hogy a túlzott felmelegedés következtében beálló dilatáció hatására még a ragasztó megkötése előtt elváljanak a faltól. Erre fokozott az esély a tavaszi és őszi átmeneti időjárás esetén. Ilyenkor a napi kivitelezés kezdésekor még hideg, esetleg nedves a szigetelendő falfelület, ami növeli a ragasztó kötési idejét, de napsütéses időben a felület fokozott melegedésével kell számolni. Szerencsére van ellenszer: vagy állványhálóval kell megvédeni a teljes szigetelendő felületet az erős napsugárzástól (ez a kisebb projekteken nem általános), vagy a Grafit Reflex hőszigetelő anyagot kell alkalmazni. Ez a Grafit termék egyik oldalára gyárilag felhordott festékbevonatot kap, ami világos színének köszönhetően nagyobb mértékben veri vissza a beeső napsugárzást.

Állványháló vagy fényvédelem

A festék egyedi fejlesztésű, és nemcsak a táblák hőmérsékletét szabályozza, hanem fokozott tapadást is biztosít a rákerülő ragasztórétegnek. Ezért nem elfogadható a festetlen táblák más festékkel való felületkezelése. A festésnek köszönhetően a táblák nem melegszenek fel túlzottan, a ragasztó megbízhatóan tartani fogja a hőszigetelést. A megfelelő kivitelezés érdekében homlokzati felületeken nem javasolt kezelés nélküli grafitadalékos hőszigetelés alkalmazása. Amennyiben szükséges, a ragasztó megkötése után dübelezéssel lehet erősíteni a rögzítést. Fontos hangsúlyozni, hogy a táblákat a festett felületükkel kifelé kell a falra ragasztani, mert a kívánt hatás csak így érhető el.

Állványháló vagy fényvédelem

A Grafit Reflex lapok különösen előnyösen használhatók felújításokhoz, mikor a rendelkezésre álló rétegvastagságban minél hatékonyabb hőszigetelést szeretnénk elérni. Fokozottan igaz ez az ajtók, ablakok környékére, ahol gyakran fizikailag nincs annyi hely a hőszigetelésre, amennyire szükség lenne. Az ilyen kritikus helyeken mindig a bevonatos szürke színű hőszigetelést kell alkalmazni.

Állványháló vagy fényvédelem

Ugyancsak a Grafit Reflexet célszerű alkalmazni, ha már az új hőtechnikai követelményeknek kell megfelelni. Ez év januárjától ugyanis azokra az épületekre, melyek megépüléséhez hazai vagy EU-s pályázati forrást, központi költségvetésből származó támogatást is igénybe vesznek, már a költséghatékony modell határértékei és követelményei vonatkoznak. 2018-tól a közintézmények, 2021-től pedig már minden használatbavételi engedélyt kapott épület a közel nulla modellnek fog megfelelni.

Állványháló vagy fényvédelem
A Grafit Reflex vastagsága az új rendelet szerint, illetve a javasolt vastagságok

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Petíciót indítottak az erdők megóvása érdekében: két nappal később már több mint 60 ezren írták alá

Az Alkotmánybíróság nem a Balaton partvonalán történő építést tiltotta meg

Szakmai felelősségbiztosítás a KATA adómódosítás tükrében

Helyi védett természeti területek - A jövő nemzedékek szószólójának elvi állásfoglalása (2022. június)

Drasztikusan emelkedő kamatok és rezsiköltségek - Most még fontosabb az otthon biztonsága!

epitkezesinfo