2012. február 11.

Bevonat beton és természetes kövek védelmére

Bevonat beton és természetes kövek védelmére

A vízzel hígítható, színtelen Imlar C.P.C. védelmet nyújt az ásványi aljzatok (beton-, mosottbeton felületek, természetes kő, mészhomokkő, tégla, műkő, márvány) számára a meteorológiai hatások, az agresszív légköri gázok, a szennyeződés és a karbonátosodás ellen. Vastagabb rétegben antigrafitti hatású.

Az enyhe szagú, hidrofobizáló (víztaszító) hatású Imlar C.P.C. rugalmas, repedésáthidaló, páraáteresztő réteget képez, nem sárgul, nem színeződik, lúgálló, meggátolja a kén-dioxid és a szén-dioxid felületbe hatolását. Hatékonyságának előfeltétele a hordozóképes, tiszta, száraz aljzat, amin nem fordulhatnak elő sókivirágzások. Az aljzat nem locsolható vagy nedvesíthető, mert ettől a felületen sófeldúsulás (kilúgozódás) jöhet létre. Antigrafitti hatás eléréséhez további, kiegészítő réteg felhordására van szükség.

 

Pórusok és hajszálrepedések áthidalása

A pórusok és a repedések a kapillárisokon keresztül vizet vesznek fel, ami behatol a kőbe – ez a kő szétesésének fő okozója, mivel fagy esetén a megfagyott víz tágulása szétveti a követ. Az Imlar C.P.C. áthidalja a 1,3 mm-nél kisebb pórusokat és repedéseket, illetve csapóesőálló réteget képez anélkül, hogy a felület lélegző és nedvességtartalom szabályzó képességet csorbítaná. Az épületszerkezet így hosszú távra védelmet nyer a fagy ellen.

 

Rugalmasság

A hatékony védőrétegnek képesnek kell lennie arra, hogy kövesse az aljzat mozgásait anélkül, hogy olyan repedések keletkeznének benne, melyek megkönnyítik például a savas eső behatolását. Az Imlar C.P.C. ±150 százalékos rugalmassági foka lehetővé teszi a felületmozgásokhoz történő igazodást.

 

Ellenáll a szén-dioxid diffúziójának

A karbonátosodás mélysége 10-15 év alatt általában eléri a B200 típusú beton vasalási síkját. Ha a kémhatás 9-es pH alá süllyed, a vasalás korrodálódik. Az ebből adódó térfogati tágulás repedésképződéshez vezet és a beton törését okozza. Az Imlar C.P.C. ellenáll a karbonátosodásnak, így alkalmazása megakadályozza az ilyen jellegű károsodásokat.

 

Védelem patina ellen

A kő felületén koromból, porból, a levegőben lévő szennyeződések keverékéből álló kéreg, kalciumszulfát réteg képződik, mely csak kis mértékben engedi át a vizet. Ebből adódóan a kő nedvességtartalma felgyülemlik e patinaréteg mögött, a sók kikristályosodnak (ami térfogati nyomást eredményez) és a kő felülete elveszíti homogenitását. Nemcsak a savas eső felelős az épületszerkezeteken bekövetkező károsodásokért: a gáz alakban a kőbe hatoló kénvegyületek vízzel vegyülve savvá alakulnak és tovább aprítják a követ. A gáz- és vízzáró Imlar C.P.C. hatékony védelem a szennyező és korrodáló hatások ellen.

 

Anitgraffiti hatás

A középületek természetes kőfelületei ki vannak téve a szennyeződéseknek, fröccsenéseknek, firkálásoknak – az így elpiszkolódott homlokzat rendszeres tisztítása fárasztó, költséges és mindemellett a követ porózussá is teszi, amitől felgyorsul annak mállási folyamata. Megoldást csak ellenálló védőréteggel történő kezelés nyújthat. Az Imlar C.P.C. hatékony védőréteg, mely a védendő felületen láthatatlan marad, így a színek, anyagok és textúrák külsejüket tekintve nem változnak meg.

 

Védelem a mikroorganizmusok ellen

Ha a kő nedves környezetbe kerül, a mikroorganizmusok elkezdenek szaporodni, aminek egyértelmű jele a moha és az alga megtelepedése. Ezek a növények megtartják a nedvességet és ezáltal növelik a kifagyási veszélyt. Ezért fontos olyan védőréteg felhordása, mely megakadályozza a moha és az alga megtelepedését. Az Imlar C.P.C. alkidgyanta és kolloid kovasav bázisú termék – mindkét komponens környezetbarát és azzal a tulajdonsággal bír, hogy megakadályozza a mikroorganizmusok és a szennyeződések lerakódását.

 

hírlevél-feliratkozás

épjog