2024. janur 02.

Cementmentes felújítóanyagok

Cementmentes felújítóanyagok

Több mint 30 éve, 1992-ben vezette be a Mapei a Mape-Antique elnevezésû termékcsaládot, amely speciális, 100 százalékban cementmentes megoldásokat kínál a régi épületeken végzett felújításokhoz, beleértve a mûemléki és történeti értékkel bíró épületeket is. A Mapei kutató-fejlesztõ laboratóriumaiban ebben a termékcsaládban ötvözték a múltból ránk maradt tudást, anyagokat és az innovatív technológiákat a fenntartható építési módokkal.

A Mape-Antique termékek a korabeli épületek falazataihoz és vakolataihoz használt habarcsokhoz hasonló fizikai és mechanikai tulajdonságokkal rendelkeznek, így a termékek kompatibilisek az épületek eredeti szerkezetével. Rendkívül magas mechanikai szilárdsággal rendelkeznek és ellenállnak az agresszív kémiai hatásoknak, így például a savas esõnek, a fagyási-olvadási ciklusok váltakozásának, a szennyezõ gázoknak, a falazatokban található oldható sóknak és a nedvességnek.

Cementmentes felújítóanyagok

Ezek a termékek alkalmasak tégla, kõ, tufa és vegyes falazatok, ezen belül akár mûemléki épületek falazatainak megszilárdítására és helyreállítására is. A termékcsaládba tartoznak injektálóhabarcsok, kötõanyagok habarcsok készítéséhez, habarcsok szárítóvakolatokhoz, habarcsok páraáteresztõ és szerkezeti vakolatokhoz, falazóhabarcsok, simítóhabarcsok, valamint védõ- és vízszigetelõ bevonatok is.

Cementmentes felújítóanyagok

Mikor vegyük számításba ezeknek a cementmentes anyagoknak a használatát? A tavaly megjelent hazai Építésügyi Mûszaki Irányelv 9-es fejezete két esetet emel ki, amelyeknél a cementmentes vakolatrendszerek jobb választások a gyakran alkalmazott WTA vakolatok helyett:

  • A WTA felújító vakolatrendszerek kötõanyagában is található cement, amely a szulfátsókkal együtt ettringit vagy taumazit képzõdéséhez vezethet, ami káros folyamatokat indíthat el a falazatban. Ha el szeretnénk kerülni a vakolat idõ elõtti tönkremenetelét, akkor a cementmentes megoldások alkalmazása javasolt.
  • Mûemléki épületek felújításakor sem javasolt cementes anyagok használata – ilyenkor korhû, cementmentes vakolatokra van szükség. A Római Birodalom épített örökségei – mint például a Colosseum – a bizonyíték, hogy a cementmentes anyagok kiállják az idõ próbáját.

Számos hazai épület felújításakor használták a Mape-Antique cementmentes termékcsaládot, amire jó példa a 2022-ben elkészült majki Kamalduli Remeteség, vagy akár a budapesti Hild-villa. Folyamatban van a Citadella és a diósgyõri vár rekonstrukciója, a soproni Tûztorony pedig már több mint tíz éve újult meg ezzel a megoldással.

(x)

Kapcsold cikkek:

hrlevl-feliratkozs

épjog