2024. május 06.

Családi házak hőszigetelése

Családi házak hőszigetelése

A 2024-es otthonfelújítási támogatás kapcsán előtérbe kerülnek az 1990 előtt épült családi házak, ezek tulajdonosai összesen 6 millió forintos támogatást vehetnek igénybe hőszigetelésre, nyílászárók cseréjére, használatimelegvíz-rendszer korszerűsítésére, fűtésrendszer (gázkazáncsere és a hozzá kapcsolódó kéménybélelés) korszerűsítésére. Ezek közül az egyik legnagyobb munka a hőszigetelés korszerűsítése.

A hőszigetelés nem csupán a kellemesebb belső hőmérséklet elérésében játszik kulcsszerepet, de hosszú távon jelentős megtakarítást is eredményez, hiszen egy jól szigetelt otthon kevesebb energiát igényel a fűtésre és a hűtésre, ezáltal csökkennek a rezsiköltségek. Emellett hozzájárul a külső zajok csökkentéséhez és az épület élettartamának növeléséhez, hiszen védi a szerkezetet az időjárás okozta károsodásoktól.

 

Hőszigetelési lehetőségek 1990 előtt épült családi házaknál

A hőszigetelés kiemelten fontos egy 30 éves vagy annál idősebb családi ház esetében, ahol a hőveszteség mértéke jelentősen magasabb a már nem korszerű építőanyagok és technológiák használata miatt. Egy ilyen ház esetében vagy még soha nem is történt hőszigetelés, vagy már belevágtak 10-15 évvel ezelőtt ebbe a dologba, de már az a technológia is elavult közben.

 

Ha nem volt még a házon hőszigetelés

Ha az épületen még nem volt hőszigetelés, akkor teljesen új rendszert kell felépíteni. A leggazdaságosabban, de jó minőség mellett alkalmazható javaslat ebben az esetben a Mapetherm Trend rendszer, 12 cm vastag polisztirol lemez használatával. Ez a rendszer gyors és költséghatékony megoldást nyújt, jelentősen javítva az épület hőszigetelési értékeit.

Azok számára, akik prémium megoldást keresnek, jó választás a Mapetherm Komfort rendszer, ez ugyanis 25 cm vastag grafitos lemezekkel gondoskodik a kívánt eredményről. Ez a rendszer kiválóan alkalmas arra, hogy a legmagasabb hőszigetelési követelményeknek is megfeleljen, így biztosítva az otthon maximális energiahatékonyságát és kényelmét.

Családi házak hőszigetelése

Forrás: Adobe Stock

 

Ha korábbi, 5-8 cm vastag hőszigetelés van a házon

Ha az épület már rendelkezik 10-15 éves, vékony hőszigeteléssel, akkor nem feltétlenül szükséges azt a szigetelést lebontani. Ebben az esetben a Mapei által kifejlesztett Mapetherm EPS Plus rendszert lehet ráépíteni, amely innovatív megoldás a meglévő hőszigetelés megerősítésére. Ez a rendszer lehetővé teszi a hőszigetelési teljesítmény növelését anélkül, hogy az előző réteget eltávolítanánk, ezzel akár több millió forintos költséget megtakarítva!

 

Két fontos dolog!

  1. A hőszigetelést CSAKIS RENDSZERBEN érdemes alkalmazni, mert így a gyártó rendszergaranciát tud adni. Ha külön gyártóktól válogatjuk össze a hőszigetelés részelemeit (hőszigetelő lemez, ragasztó, dübel, üvegszövet-háló, színvakolat), a gyártók egymásra tudnak mutogatni egy esetleges probléma esetén, és a megrendelő ott marad csalódottan és rossz szigeteléssel a házán.
  2. A hőszigetelés tervezése és kivitelezése SZAKÉRTELMET IGÉNYEL, ez nem olyan munka, amit otthon hobbiból meg lehet csinálni hétvégén.

A hőszigetelés tervezésénél érdemes első lépésként kapcsolatba lépni a Mapei területi képviselőjével, aki segít a legmegfelelőbb rendszer kiválasztásában és megbízható kivitelezőt is tud ajánlani.

A Mapei már 33 éve gyárt építőanyagokat világszerte, 57 országban, 12.000 munkatárssal dolgozik az építési álmok megvalósításért. Termékei között prémium minőségű hőszigetelő rendszereket is kínál, és a cég által kínált rendszergarancia további biztonságot nyújt a beruházóknak, hiszen garantálja, hogy a hőszigetelő rendszer hosszú távon is megőrzi hatékonyságát és értékét.

A Mapei termékek és rendszerek széles választéka lehetővé teszi, hogy mindenki megtalálja a saját igényeinek és pénztárcájának megfelelő megoldást. Akár egyszerűbb, költséghatékony megoldást keresünk, akár a lehető legjobb hőszigetelési teljesítményre törekszünk, a cég képes megfelelni ezeknek az elvárásoknak. A Mapei területi képviselői és szaktanácsadói az Ön kérésére szívesen megnézik az Ön házát, és javaslatot adnak a legjobb megoldásra, keresse őket bátran!

Amennyiben szeretne többet megtudni a hőszigetelésről, töltse le ingyenes hőszigetelési kiadványainkat!

Családi házak hőszigetelése 

 

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog