Deceuninck

 

2023. január 06.

Energetikai felújítás homlokzaton, lapostetőn, padlón

Energetikai felújítás homlokzaton, lapostetőn, padlón

Hőszigetelés nélkül ma már nem lehet gazdaságosan üzemeltetni egyetlen fűtött épületet sem. Mind a lakóházak, mind az irodaépületek energiafelhasználásában kiemelkedő tétel a fűtés és a hűtés költsége, de tevékenységtől függően ipari épületekben sem tekinthetünk el tőle. A folyamatosan szigorodó hőtechnikai követelményeknek az egyes épületszerkezeteknél már csak 20 cm-nél vastagabb hőszigetelésekkel lehet megfelelni. A Ravago Building Solutions Hungary Kft. folyamatos termékfejlesztéssel követi a megnövekedett igényeket.

A Ravatherm XPS termékek alkalmazhatók új építés esetén, valamint nélkülözhetetlenek egy komplex épületfelújítás során is. A Ravatherm XPS 300 WB termék könnyen vakolható, nagy nyomószilárdságának és elhanyagolható nedvességfelvételének hála kiválóan alkalmas épületlábazati felhasználásra.

Felújításhoz legalább 8-16 cm vastag hőszigetelés beépítése ajánlott, új építésnél az épület lehető legalacsonyabb energiafogyasztásának elérése érdekében a 20 cm vastag lábazati szigetelés is megfontolandó.

Energetikai felújítás homlokzaton, lapostetőn, padlón

Lapostetők energetikai felújítása minden esetben egy újabb hőszigetelő réteg elhelyezésével történik, ami a meglévő rétegrendre kerül. A meglévő hőszigetelés szilárdságát és nedvességtartalmát mindig érdemes ellenőrizni. Adott esetben a felújítás előtt elkerülhetetlen a meglévő vízszigetelés vagy hőszigetelés javítása, cseréje. Fordított rétegrend felújításakor kifejezetten ajánlott a vízterelő fólia alkalmazása, így a két réteg XPS hőszigetelő tábla közé csak minimális csapadék juthat be. Zöldtető kialakításakor elengedhetetlen a vízszigetelés cseréje lehetőleg FLL eljárás során gyökérállónak minősített csapadékvíz elleni szigetelésre.

Épületen belüli felújításkor érdemes megfontolni a talajon fekvő padló hőszigetelését. A Ravatherm XPS 300 SL zártcellás polisztirolhab hőszigetelés nagyban hozzájárul az épület belső komfortjához és a szerkezetek állagvédelméhez. További előnye, hogy padlófűtés kialakítása esetén a beépített hőszigetelés növeli annak hatékonyságát.

Energetikai felújítás homlokzaton, lapostetőn, padlón

 

Tervezői segédletek

Az épületszerkezetek tervezésében a cég szakemberei segítenek kiválasztani a megfelelő rétegrendet és hőszigetelési vastagságot. A weboldalukon található interaktív Kisokos-kiadványokkal és előadásanyagokkal segítik a tervező építészek munkáját. Ezekben a segédletekben olyan hasznos információk találhatók, mint a speciális rétegrendi kialakítások, a hőszigetelés kiválasztási szempontjai, valamint jellemző szerkezeti csomópontok.

 

Újdonságok a Ravago Building Solutions-től

A minőségi Ravatherm XPS termékek mellett hamarosan elérhetők lesznek a Ravatherm SW kőzetgyapot termékek is.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog