2024. február 05.

Figyeljünk az alkalmazási irányelvekre!

Figyeljünk az alkalmazási irányelvekre!

Az extrudált polisztirolhab kiváló hőszigetelési tulajdonságokkal rendelkező anyag. Zárt, kristályos cellaszerkezete miatt a Ravatherm XPS nem érzékeny a nedvességre, jól terhelhető, és alkalmazása jelentősen csökkenti az épület hőveszteségét. Beépítésekor mindenképpen legyünk tisztában az XPS hőszigetelésre vonatkozó alkalmazási szabványokkal, illetve a termék műszaki tulajdonságaival – ezek ismerete erősen ajánlott az anyag alkalmazásakor!

Az MSZ 7574 szabvány szerint az XPS hőszigetelésnek meg kell felelnie bizonyos, az adott alkalmazási terület kívánta kritériumoknak. A Ravatherm termékek műszaki tulajdonságait a gyártás során meghatározott időintervallumokban a helyi és a központi laborban egyaránt ellenőrzik. Az előírt teszteket az MSZ EN 13164:2012+A1:2015 szabványban leírtak szerint végzik. Nagyon fontos, hogy az anyag megfeleljen az adott alkalmazási területhez ajánlott minimális követelményeknek, mint a vízfelvétel, az olvadás-fagyással szembeni ellenállás vagy a tartós nyomószilárdság.

Figyeljünk az alkalmazási irányelvekre!

Fordított rétegrendű lapostetőnél kulcsfontosságú, hogy odafigyeljünk a hőszigetelő táblák kötelezően előírt vízfelvételi tulajdonságira is. Az XPS tábláknak hosszú idejű vízbemerítéses vizsgálat alapján meg kell felelniük a WL(T)0,7 értéknek fordított lapostetőn és pinceoldalfalon való alkalmazás esetében is. Ezeken a területeken ugyanis a hőszigetelés hosszú ideig érintkezhet nedvességgel, ezért is fontos, hogy jó minőségű, Ravatherm XPS táblákat alkalmazzunk.

Szintén fontos tulajdonság az anyag tűzzel szembeni viselkedése. A Ravatherm XPS gyártásakor az alapanyagba égésgátlót kevernek az E besorolás eléréséhez. Az XPS hőszigetelést beépítés után általában eltakarják, éghetetlen anyagokkal, például fordított rétegrendű lapostetőnél kavics leterheléssel, pinceoldalfal hőszigetelésénél talajvisszatöltéssel.

Figyeljünk az alkalmazási irányelvekre!

Fontos észben tartani azt is, hogy az építkezés során megannyi tűzhatás érheti a hőszigetelő anyagot, legyen szó lángolvasztásról, egy szerszám által vetett szikráról vagy akár csak egy eldobott cigarettáról. Kiemelten fontos tehát, hogy mindig ténylegesen E besorolású hőszigetelő anyagot alkalmazzunk!

Beépítés előtt tájékozódni kell az adott hőszigetelő anyag teljesítmény-nyilatkozatán feltüntetett deklarált műszaki tulajdonságokról. A Ravatherm XPS hőszigetelő táblák műszaki dokumentációja és teljesítmény-nyilatkozata mindig elérhető a cég honlapján.

Alkalmazástechnikai kérdésekben a Ravatherm munkatársai nyújtanak segítséget, illetve az interaktív kisokos-kiadványok. A Fordított Tető kisokos és az Ipari Padló kisokos interaktív tudástárak, melyből minden, a fordított rétegrenddel és az ipari padlószerkezetekkel kapcsolatban felmerülő kérdésre válasz kapható. A kiadványokban megtalálhatók a különböző általános rétegrendek alkotóelemeivel kapcsolatos részletes tudnivalók, valamint egyéb speciális kialakítást is górcső alá vettek a szerzők.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog