Deceuninck

 

2023. november 15.

Négy érv a fordított rétegrendű lapostető mellett

Négy érv a fordított rétegrendű lapostető mellett

A zöldtetőket, tetőteraszokat és parkolótetőket, azaz a hasznosított lapostetőket legelőnyösebb fordított rétegrendben kialakítani. Ez esetben maradéktalanul lehet számolni a tető hosszútávú biztonságos üzemeltetésével és a fordított rétegrend nyújtotta előnyökkel – mint a vízszigetelés mechanikai védelme vagy az előnyös épületfizikai működés. Ahhoz azonban, hogy a szerkezet tényleg hosszú élettartamú legyen és teljesítse az energetikai elvárásokat, törekednünk kell a gondos tervezésre és a megfelelő anyagok használatára.

Hogyan áll össze egy fordított rétegrendű lapostető?

A vasbeton födémen először elkészül a legalább 2 százalékos lejtésképzés, erre pedig a csapadékvíz elleni szigetelés. Ennek tetejére kerül a hőszigetelő anyag – célszerűen Ravatherm XPS zártcellás polisztirol hab, megfelelő vastagságban és a funkciónak megfelelő szilárdsággal. Következő rétegként egy felületstabilizáló-elválasztó rétegre van szükség, ami lehet geotextília vagy vízterelő fólia (Ravatherm XPS MK), amelyre klasszikus esetben 5 cm kavicsterhelés kerül. Járható tető esetében minimum 3-4 centiméteres zúzottkő ágyazatot kell elhelyezni, ami páradiffúziós és vízlevezető-rétegként is működik, ezután jöhet a tervezett burkolat.

Négy érv a fordított rétegrendű lapostető mellett

Milyen előnyökkel jár a fordított rétegrend?

A fordított tető tervezése mellett négy fontos érv szól. A rétegrend legnagyobb előnye a csapadékvíz elleni szigetelés védelme. A hőszigetelő réteg ugyanis a vízszigetelés felett kap helyet, így ez védve van az UV sugárzástól és egyéb mechanikai hatásoktól.

Épületfizikailag is kedvezőbb ez a rétegfelépítés, mivel a vízszigetelés a szerkezet belső, meleg oldalán található, így sokkal hosszabb élettartamra számíthatunk, mint egyenes rétegrendben készült társainál. Ezenkívül egyszerűbb és időjárástól független kivitelezést tesz lehetővé, mivel a vízszigetelés feletti rétegek tulajdonképpen bármilyen hőmérsékleten beépíthetők, szabadabb ütemtervet engedve a kivitelezőnek.

Végül, de nem utolsósorban egy esetleges beázás vagy funkcióváltás esetén a felső rétegek egyszerűen visszabonthatók – egy burkolati réteg vagy akár zöldtető utólag is kialakítható.

Négy érv a fordított rétegrendű lapostető mellett

Mi található a Ravatherm Fordított tető kisokosában?

A Fordított tető kisokos egy interaktív tudástár, melybe a szerzők igyekeztek minden, a fordított rétegrenddel kapcsolatban felmerülő kérdésre választ adni. A kiadványban megtalálhatók a fordított rétegrendű lapostetőt alkotó rétegekkel kapcsolatos részletes tudnivalók, valamint a tetőfelújítást és egyéb speciális kialakítást is górcső alá veszi. Az anyagban továbbá megtalálható minden releváns teljesítménynyilatkozat, műszaki dokumentáció vagy egyéb szükséges nyilatkozat linkje, melyek így egy kattintással könnyen elérhetők.

A kiadványban a fordított rétegrendben kialakított különböző hasznosított tetőkről is találunk érdekes információkat, valamint általános csomóponti ábrákat is. Ide tartoznak a járható tetők többféle burkolati felépítéssel, a parkolótetők, a zöldtetők, valamint a fordított tető különböző felújítási lehetőségei is.

A Fordított tető kisokos itt letölthető >>

Négy érv a fordított rétegrendű lapostető mellett

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog