2021. október 21.

Energiahatékonyság ásványgyapottal

Energiahatékonyság ásványgyapottal

Az energiateljesítményt mutató dokumentum az épület kihasznált tereinek éves energiaigényén alapuló kalkulációval világosan meghatározza az energiaosztály szerinti besorolást. Minden eladó vagy kiadó épülethez kötelező energiatanúsítványt készíteni. Egyrészről az adatok érezhető különbséget generálnak az alacsonyabb és magasabb minőségű ingatlanok megállapított bérlési költségében, eladási árában. Másrészről pedig a bérlő/vásárló hiteles képet kapva ítélheti meg, hogy a rendelkezésére álló költségkerethez viszonyítva mi éri meg jobban: egy drágább és energiahatékonyabb ingatlan, vagy pedig egy olcsóbb, ám felújításra szoruló.

Feltétlenül javasolt az összes régi épület energiaigényének felmérése abban az esetben is, ha épp nem eladó vagy bérbe adandó, mert a kapott eredmények nemcsak arra használhatók, hogy lássuk az épület energiahatékonyságát és CO2-kibocsátását, hanem segítenek abban is, hogy megtaláljuk az energiafogyasztás csökkentésének módjait. Az energiatanúsítvány ajánlásai alapján az épület tulajdonosa képet kap az adott épület várható üzemeltetési költségeiről, valamint fel tud állítani egy listát a szóba jöhető javító intézkedésekről, melyeket a rendelkezésre álló egyéni keretekből finanszírozni tudna. Fontossági sorrendben nagyjából így listázhatók az energiahatékonyság javítása érdekében megtenni szükséges lépések: padlásfödém vagy magastető hőszigetelése, ablakok és ajtók cseréje, homlokzati szigetelés, fűtési rendszer cseréje és a többi.

Energiahatékonyság ásványgyapottal

Már régen nem a fűtési és hűtési energiafogyasztási költségek csökkentése csak a cél – a klímaváltozás okozta káros természeti hatások gyakoribbá válását megtapasztalva egyre több beruházó döntésében kap kiemelt szerepet az a tényező, hogy az épületbe szigetelésként beépített termék megfelelően környezet- és egészségbarát-e.

21. századi megoldásként kínálja magát az építőipari piacon a zöldesbarna Ursa Terra BiOnic szigetelőanyag-család – a nem éghető Ursa Terra termékek magukban hordozzák az ásványgyapotok minden előnyét. Messzemenően kielégítik nemcsak a modern kornak megfelelő építőipari és szigetelési igényeket, hanem energetikai és akusztikai szempontból is kiemelkedő teljesítményt nyújtanak teljes életciklusuk során. A kiváló minőségű ásványgyapot táblák ráadásul teljes mértékben újrahasznosítási szempontokon nyugvó technológiával készülnek.

A szigetelőanyagoknál a hővezetési tényező és a szigetelési vastagság a legfontosabb tényezők. A hazai építőipari szabályozások kötelezően előírják a felújításoknál és hozzáépítéseknél vagy új építéseknél a hűlő épületszerkezetek hőátbocsátási képességét (maximum U=0,17 W/m2K). A szerkezet optimális hőszigetelő képességének eléréséhez a hővezetési tényező ismeretében meghatározott szigetelési vastagság tetőbe minimum 25 cm, homlokzatra minimum 15 cm. Mára már a beruházók is megértik, hogy ezek az ő érdekükben hozott szabályok, amelyek elutasítják a „minimál megoldásokat”, dinamikusan a korszerű és energiahatékony irány felé terelgetve a háztulajdonosokat, egyre erősebb kézzel.

A könnyen kezelhető Terra szigetelések vitathatatlanul javítják az életminőséget: gondoljunk akár a jó közérzetet biztosító kiváló hőszigetelési szerepre, akár a tökéletes hangszigetelés adta nyugalomra. Az alapvető energiatakarékosságon felül garantálnak egyfajta környezettudatos választást is, mivel rendelkeznek a Blue Angel környezetvédelmi minősítéssel. Mindezek felett az Ursa Terra BiOnic ásványgyapotok beépítése szavatolja a velük szigetelt lakóterekben a jó minőségű beltéri levegőt, így az épületek szigetelésére fordított pénz, mintegy grátiszként, a benne tartózkodók egészségében is megtérül.

Energiahatékonyság ásványgyapottal

Varga Tamás alkalmazástechnológus

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog