Deceuninck

 

2018. szeptember 04.

Épületenergetikai méretező szoftver

Épületenergetikai méretező szoftver

Hazánkban folyamatosak a törekvések az épületek energetikai tanúsítására vonatkozó jogszabályok tökéletesítésére. Talán ez a folyamatos változtatás is magyarázza, hogy a módosítások tartalmát nem egyszerű követni – viszont szükséges.

Gyakorlatilag két fő jogszabályról beszélhetünk: az egyik a 7/2006. (V.24.) TNM (Tárca Nélküli Miniszteri) rendelet, ami az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásával foglalkozik, a másik a 176/2008. (VI.30.) Kormányrendelet, amely az épületek energetikai jellemzőinek tanúsítására vonatkozik. Ezeket a – korábban már számos alkalommal módosított – jogszabályokat most újra átdolgozták.

A legújabb szabályozás alapján a 39/2015. (IX. 14.) MvM rendelet módosítja a korábbi 7/2006. (V.24.) TNM rendeletet, a 261/2015. (IX. 14.) Kormányrendelet pedig a korábbi 176/2008. (VI.30.) Kormányrendeletet. Ez a két jogszabály közvetlenül szabályozza az épületek hőtechnikai és energetikai követelményeit, melyek az alapját képezik a korszerű és minden igényt kielégítő építőipari tervezésnek.

Az Ursa vállalat a Budapesti Műszaki Egyetem szakembereivel karöltve kifejlesztett egy professzionális épületenergetikai szoftvert, aminek segítségével a 39/2015. (IX. 14.) MvM rendelet előírásait követve lehet az adott épület energetikai szintjét meghatározni.

Épületenergetikai méretező szoftver

 

Az Ursa Épületenergetikai szoftver moduljai

1. Rétegrendi modul
Ebben a modulban gyakorlatilag minden hűlő épülethatároló szerkezetet (pincepadló, pince külső fal, külső fal, padlásfödém, beépített tetőtér, alulról hűlő födém stb.) össze lehet állítani. Az adott rétegrend összeállítása után a program kiszámolja a hőátbocsátási tényezőt, illetve a rétegrendhez tartozó épületfizikai görbéket: a páratechnikai görbét, a relatív nedvességtartalom eloszlási görbéjét, az egyensúlyi nedvességtartalom görbéjét és az egyensúlyi hőmérséklet eloszlási görbéjét. A hőátbocsátási tényező követelményértéke rugalmasan kiválasztható akár alapesetre (a 7/2006. rendeletben található U-érték), akár az utolsó változtatásban megfogalmazott költségoptimalizált vagy közel nulla energiaszintre. A rétegrendi modul tartalmaz minden Ursa szigetelőanyagot, és ezen felül természetesen más építőanyagokat is – de a rendszer szabadon bővíthető a saját építőanyag-állománnyal.

Épületenergetikai méretező szoftver

 

2. Energetikai modul
A második modul egy olyan energetikai modul, amely az egész épületre vonatkozik. Itt manuális módon be kell vinni az adott épület helyiségeit, és ki kell választani a helyiségek hűlő épülethatároló szerkezeteit, illetve a kívánt rétegrendeket a rétegrendi modulban létrehozott szerkezetek közül. Ezt követően az energetikai rendeletben meghatározott módon végig kell menni az épületenergetikát meghatározó almodulokon: nyári túlmelegedés, fűtési rendszer vizsgálata, melegvíz-ellátás, légtechnikai rendszer, hűtés és világítás. Az energetikai modulban egyszerűen kiválasztható – és szabadon változtatható – az épület rendeltetése is. Nagyon egyszerűen változtatható az épület energiaigény-besorolási követelménye is (hőveszteség-minősítése). A hőveszteség formája a 7/2006. rendeletben lévő alapesetre vonatkozik és a jelenleg érvényes megfogalmazásokat veszi figyelembe, amelyek a költségoptimalizált energiaigényű épületet és a közel nulla energiaigényű épületeket jelentik. Ezek között egy épület esetében a szinteket tekintve gyorsan tudunk váltani és ezáltal gyorsan láthatóvá válik az eltérés is.

Épületenergetikai méretező szoftver

 

3. Tetőtéri szerkezet modul
A harmadik modulnál a beépített magastetők vonalmenti hőhídveszteségeiről kapunk további részletes információkat.

Épületenergetikai méretező szoftver

 

4. Költségszámítás modul
A negyedik modul beépített magastető-szerkezet esetében mutatja meg a komplett tetőszerkezet költségét, természetesen az egyes anyagokra leszűkítve. Ezáltal például jól láthatóvá válik, hogy a szigetelőanyag költsége pontosan mit is befolyásol, és mit tesz ki a tető 100 százalékos összköltségéből. Ez azért is érdekes, mert a gyakorlatban valamiért csak a szigetelőanyagokat szokták egymáshoz viszonyítani, annak alapján, hogy melyik a legolcsóbb és legdrágább. Az összehasonlítási lehetőségek a szoftver alapján új értelmet nyernek: a tető teljes költségéhez viszonyítva vizsgálja energetikailag is azt, hogy mit is jelent, ha a legolcsóbb és legdrágább szigetelést építjük be (például legolcsóbb szigetelés: 0,039 W/mK, legdrágább szigetelés: 0,032 W/mK). Sokak meglepődésére fogja a program bebizonyítani, hogy az eltérés a ráfordítandó költséget tekintve igen csekély az elérhető, számottevően magasabb hőszigetelési teljesítményhez képest, ráadásul gyorsan megtérül!

Épületenergetikai méretező szoftver

Az Ursa bízik abban, hogy az új szoftver népszerűsödésével a vállalat is nagyban hozzájárul majd a hazai épületenergetikai fejlesztések kivitelezésének egyszerűsítéséhez.

Varga Tamás okleveles építész, alkalmazástechnológus

hírlevél-feliratkozás

épjog