autodesk

2016. szeptember 06.

Épületlábazatok szakszerű hőszigetelése

Épületlábazatok szakszerű hőszigetelése

A jól megtervezett és kivitelezett lábazati hőszigetelés akár 5-10 százalékkal is csökkentheti az épület hőveszteségét. Az energiamegtakarítás mellett a padló-fal csatlakozása mentén kialakuló páralecsapódás és így a penészképződés, valamint a padló falhoz közeli zónájának kellemetlen hőérzetet keltő lehűlése is elkerülhető. Ám az épületlábazat hőszigetelésére olyan anyagot kell választani, ami minden szempontból megfelel az itt ébredő összetett igénybevételeknek.

A Ravatherm XPS 300 WB zártcellás, gyárilag érdesített felületű, vakolathordó, hőszigetelő polisztirolhab. Előnyös tulajdonságai és kiváló műszaki teljesítménye miatt leggyakrabban épületlábazatokon (terepszint alatt is), terasz- és erkélycsatlakozásoknál, valamint benn maradó zsaluzatként, kiegészítő/előtét hőszigetelési rendeltetéssel födémekben, koszorúkban, pillérvázak homlokzati felületeire tervezik és építik be. Jellemzően azokon az épületrészeken alkalmazzák, ahol a hatékony hőszigetelés mellett nagy mechanikai ellenállás, illetve nedves környezetben is megőrzött kiváló hőszigetelő teljesítmény az elvárás.

Épületlábazatok szakszerű hőszigetelése

A fokozott hőszigetelési igényekkel párhuzamosan a lábazaton megszokott korábbi 4-6 cm átlagvastagság hazánkban évről évre 1-1 cm-rel nő. Ehhez alkalmazkodva az év elejétől már 14–20 cm vastagságban is megvásárolható a Ravatherm XPS hőszigetelés. Újdonság, hogy a nagyvastagságú termékek is csak 0,035 W/mK hővezetési tényezőjűek, ami kimagaslóan jónak számít a hasonló vastagságú XPS-hőszigetelések között.

Épületlábazatok szakszerű hőszigetelése

A Ravatherm XPS 300 WB érdes felületének köszönhetően vakolható, szükség esetén kő- vagy téglaburkolattal látható el. Lábazati vékonyvakolati rendszer (lábazati THR) esetén a felületképzés a homlokzatival megegyezően készül. A felületerősítő hálós alapréteget a száradását és kellő kötését követően át kell csiszolni, portalanítani, majd a fedővakolat alapozójával bevonni. Az újabb száradást követően végezhető el a fedővakolat felhordása és strukturálása a termék rendszergazdájának utasításai szerint.

A Ravatherm XPS-termékek továbbra is a megszokott módon, kizárólag minőségi alapanyagokból, szigorú belső minőségellenőrzés és az ISO 14001 környezetirányítási rendszer követelményeinek maradéktalan betartása mellett készülnek.

Épületlábazatok szakszerű hőszigetelése

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Kötelező marad az energetikai tanúsítvány elkészíttetése eladás vagy bérbeadás esetén

Engedély nélkül építhetők a fagyvédelmi szélgépek (vagy csak az alapjuk)

A „Plázastop” előírásokat már egyes közlekedési létesítményeknél is alkalmazni kell

Új veszélyhelyzeti rendelkezések: közmeghallgatás személyesen megjelenő résztvevők nélkül

Kihirdették az új energetikai tanúsítványról és új energetikai szabályozásról szóló jogszabályokat

épjog