2020. október 14.

Extrudált polisztirol – az univerzális szigetelés

Extrudált polisztirol – az univerzális szigetelés

Az épület hõveszteségének minimalizálása érdekében az egész épületet – a pincepadlótól egészen a magastetõig – megszakítatlanul és felületfolytonosan körbe kell szigetelni. Ahol a szigetelés konkrét fizikai terhelésnek és közvetlen nedvességnek is ki lehet téve, ott jó megoldást nyújtanak az extrudált polisztirol keményhabok.

Az Ursa XPS táblás hõszigetelõ termékek fajtától függõen 30–70 tonna/m2 terhelhetõségûek, és nedves környezetben is csekély a vízfelvételük. Alacsony deklarált lambdaértékkel rendelkeznek, és speciális élkialakításuknak köszönhetõen hatékonyan kiküszöbölik az illesztéseknél a különbözõ hõhídhatásokat.

Extrudált polisztirol – az univerzális szigetelés

A talajba kerülõ épületszerkezetek utólagos javítása rendkívül költséges, ezért ezekre az építkezés kezdetekor kell kiemelt figyelmet fordítani. Pincepadló, pincefal és talajon fekvõ padló esetében a hõszigetelésnek bírnia kell majd az épület terheit, ellen kell állnia a talajban lévõ nedvesség behatásainak (talajpára, talajnedvesség, talajvíz) és a téli fagyhatásoknak is. A lábazatokon olyan hõszigetelõ anyagra van szükség, amely bírja nemcsak a téli fagyhatásokat, hanem ellenáll a talajból felszivárgó nedvességnek és a mechanikai igénybevételeknek, valamint megfelelõ ellenállással rendelkezik a légköri csapadékból származó úgynevezett mandínervizekkel szemben is. Az Ursa XPS Plus keményhab azért is jó választás a lábazatok szigeteléséhez, mert különlegesen strukturált felületére jól tapad a vakolat. A termék kiváló hõszigetelési teljesítményt nyújt vasbeton szerkezetek bentmaradó zsaluzataként, például falazott falban elhelyezkedõ vasbeton pillér elé vagy vasbeton áthidaló elé installálva is.

Az Ursa extrudált polisztiroltermékek lapostetõk (zöldtetõ, terasztetõ, fordított rétegrendû tetõ, parkolótetõ) szigeteléséhez is jó megoldást nyújtanak: e célra a lépcsõs élkialakítású Ursa XPS N-III-L, N-V-L, és N-VII-L termékek ajánlottak.

Földszintes épületeknél a padlásfödémet, beépített tetõteres családi házaknál a ferde tetõt kell átgondoltan szigetelni ahhoz, hogy az épület a lakótérben tartsa nyáron a szobák hûtésére, télen a fûtésre fordított energiát. Az Ursa szakemberei mindkét alkalmazási területre kidolgoztak egy minden igényt kielégítõ szigetelõrendszert, amely Ursa ásványgyapot, Ursa XPS és Ursa Seco tetõfóliák kombinált alkalmazásával egyszerûen és költséghatékonyan megvalósítható.

Padlásfödém esetében a födémszerkezet felsõ síkjára Ursa extrudált polisztirolból vágott „hasábokból” készített teherhordó vázszerkezetet kell rögzíteni, amire minimum 2,5 cm vastag deszkát ragasztanak. Ez az „Ursa XPS bakos szendvicsszerkezet” adja meg a hõszigetelés vastagságát, ez oldja meg a vonal menti teherátadást, és ez fogadja majd a szegezett vagy csavarozott járható deszkaborítást is. Az XPS-bakokon is átvezetett, átlapolásainál egymáshoz légtömören (Ursa Seco Pro KP ragasztószalaggal) leragasztott Ursa Seco Pro 2 páratechnikai fólia leterítésével biztosítható a szerkezet megfelelõ párafékezése és légzárása, majd az így kialakított közökbe helyezik az Ursa szálas ásványgyapot szigetelõanyagot minimum 20 cm vastagságban.

Extrudált polisztirol – az univerzális szigetelés

Beépített tetõtér ferde tetõjének szigetelésénél ennél komplexebb rétegrend építése javasolt. A belsõ burkolat elé Ursa Seco Pro 2 páratechnikai fólia kerül, majd a szarufa speciális magasítását Ursa XPS bakokkal oldják meg, amelyekkel a vonal menti hõhidak minimálisra csökkenthetõk. A szarufaközöket teljes magasságában minõségi Ursa BiOnic ásványgyapottal kell kitölteni, majd elhelyezhetõ az Ursa Seco 0,02 cserépalátét fólia, az ellenléc, a cseréptartó léc és a cserepek – ezzel garantálható a komplett szerkezet tökéletes hõszigetelõ teljesítménye.

 

hírlevél-feliratkozás

épjog