2020. október 14.

Extrudált polisztirol – az univerzális szigetelés

Extrudált polisztirol – az univerzális szigetelés

Az épület hőveszteségének minimalizálása érdekében az egész épületet – a pincepadlótól egészen a magastetőig – megszakítatlanul és felületfolytonosan körbe kell szigetelni. Ahol a szigetelés konkrét fizikai terhelésnek és közvetlen nedvességnek is ki lehet téve, ott jó megoldást nyújtanak az extrudált polisztirol keményhabok.

Az Ursa XPS táblás hőszigetelő termékek fajtától függően 30–70 tonna/m2 terhelhetőségűek, és nedves környezetben is csekély a vízfelvételük. Alacsony deklarált lambdaértékkel rendelkeznek, és speciális élkialakításuknak köszönhetően hatékonyan kiküszöbölik az illesztéseknél a különböző hőhídhatásokat.

Extrudált polisztirol – az univerzális szigetelés

A talajba kerülő épületszerkezetek utólagos javítása rendkívül költséges, ezért ezekre az építkezés kezdetekor kell kiemelt figyelmet fordítani. Pincepadló, pincefal és talajon fekvő padló esetében a hőszigetelésnek bírnia kell majd az épület terheit, ellen kell állnia a talajban lévő nedvesség behatásainak (talajpára, talajnedvesség, talajvíz) és a téli fagyhatásoknak is. A lábazatokon olyan hőszigetelő anyagra van szükség, amely bírja nemcsak a téli fagyhatásokat, hanem ellenáll a talajból felszivárgó nedvességnek és a mechanikai igénybevételeknek, valamint megfelelő ellenállással rendelkezik a légköri csapadékból származó úgynevezett mandínervizekkel szemben is. Az Ursa XPS Plus keményhab azért is jó választás a lábazatok szigeteléséhez, mert különlegesen strukturált felületére jól tapad a vakolat. A termék kiváló hőszigetelési teljesítményt nyújt vasbeton szerkezetek bentmaradó zsaluzataként, például falazott falban elhelyezkedő vasbeton pillér elé vagy vasbeton áthidaló elé installálva is.

Az Ursa extrudált polisztiroltermékek lapostetők (zöldtető, terasztető, fordított rétegrendű tető, parkolótető) szigeteléséhez is jó megoldást nyújtanak: e célra a lépcsős élkialakítású Ursa XPS N-III-L, N-V-L, és N-VII-L termékek ajánlottak.

Földszintes épületeknél a padlásfödémet, beépített tetőteres családi házaknál a ferde tetőt kell átgondoltan szigetelni ahhoz, hogy az épület a lakótérben tartsa nyáron a szobák hűtésére, télen a fűtésre fordított energiát. Az Ursa szakemberei mindkét alkalmazási területre kidolgoztak egy minden igényt kielégítő szigetelőrendszert, amely Ursa ásványgyapot, Ursa XPS és Ursa Seco tetőfóliák kombinált alkalmazásával egyszerűen és költséghatékonyan megvalósítható.

Padlásfödém esetében a födémszerkezet felső síkjára Ursa extrudált polisztirolból vágott „hasábokból” készített teherhordó vázszerkezetet kell rögzíteni, amire minimum 2,5 cm vastag deszkát ragasztanak. Ez az „Ursa XPS bakos szendvicsszerkezet” adja meg a hőszigetelés vastagságát, ez oldja meg a vonal menti teherátadást, és ez fogadja majd a szegezett vagy csavarozott járható deszkaborítást is. Az XPS-bakokon is átvezetett, átlapolásainál egymáshoz légtömören (Ursa Seco Pro KP ragasztószalaggal) leragasztott Ursa Seco Pro 2 páratechnikai fólia leterítésével biztosítható a szerkezet megfelelő párafékezése és légzárása, majd az így kialakított közökbe helyezik az Ursa szálas ásványgyapot szigetelőanyagot minimum 20 cm vastagságban.

Extrudált polisztirol – az univerzális szigetelés

Beépített tetőtér ferde tetőjének szigetelésénél ennél komplexebb rétegrend építése javasolt. A belső burkolat elé Ursa Seco Pro 2 páratechnikai fólia kerül, majd a szarufa speciális magasítását Ursa XPS bakokkal oldják meg, amelyekkel a vonal menti hőhidak minimálisra csökkenthetők. A szarufaközöket teljes magasságában minőségi Ursa BiOnic ásványgyapottal kell kitölteni, majd elhelyezhető az Ursa Seco 0,02 cserépalátét fólia, az ellenléc, a cseréptartó léc és a cserepek – ezzel garantálható a komplett szerkezet tökéletes hőszigetelő teljesítménye.

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

ÉPÍTÉSI JOG 2023 – október 15-ig nézze meg az előadásokat, és szerezze meg a kamarai pontokat (MÉK 1,5 pont, MÜK 9 pont)

December 16-a lehet a Magyar Építészet Napja

Lázár János bemutatta a főépítészeknek a magyar építészetről szóló törvény tervezetének főbb elemeit (VIDEÓ)

ÉPÍTÉSI JOG 2023 – Beharangozó videók a szeptember 27. és október 5. között megtekinthető előadásokról

Becsöngettek! 2023. szeptemberével számos közbeszerzési előírás módosult (1. rész)

épjog