Deceuninck

 

2017. február 13.

Felületvédelem helyett feszültségmentesítő bemetszések

Felületvédelem helyett feszültségmentesítő bemetszések

Az Európa-szerte egyre szigorúbb energetikai követelmények által támasztott kihívásokra az egyik leghatékonyabb válasz a grafitadalékkal készülő expandált polisztirolok (EPS) alkalmazása. E termékek megőrzik a hagyományos fehér EPS minden kedvező műszaki tulajdonságát: szilárdság, alacsony testsűrűség, egyszerű beépíthetőség, ráadásul mindez alacsonyabb hővezetési tényezővel (jobb hőszigetelő képességgel) párosul.

A leginkább homlokzatszigetelésekhez alkalmazott új, grafitos EPS beépítése a hőszigetelő anyag színéből adódóan nagyobb odafigyelést igényel. A homlokzatra elhelyezett sötét felületű lapok – különösen a forró nyári napsütés hatására – felmelegednek, azonban az éjszakai lehűlés vagy egy zápor hatására jelentősen lehűlhetnek. Az ilyen nagymértékű hőingadozás esetén a táblákban felhalmozódó feszültség a lapok felületről való leválásához vezethet. E jelenség csak akkor következhet be, ha a táblák felületvédelem nélkül maradnak, azaz nem kerül fel rájuk – üveghálóba ágyazással – a ragasztóréteg.

A védelemre több megoldás is létezik. Elsőként az állványra helyezhető háló, mely maximális védelmet nyújt a felület számára. A hazai gyakorlatban – főleg a kis családi házas építkezéseknél, felújításoknál – azonban az állványháló alkalmazása nem elterjedt, sőt igen ritka.

A grafitos EPS hőszigetelő lapokban esetlegesen keletkező, túlzott mértékű feszültség kezelésének legújabb módja, hogy felületi bemetszéseket hajtanak végre a hőszigetelő lap külső felületén. A keletkező vékony rés, hézag felveszi és kiegyenlíti a hőmozgások okozta feszültségeket. A lapok felülete a kivitelezés ideje alatt csiszolható, így egyenetlen felületű falakon is kiválóan alkalmazhatók (mint a már jól megszokott és ismert hagyományos fehér EPS-lapok). A grafitadalékkal és felületi feszültségmentesítő bemetszésekkel ellátott EPS-lapok hővezetési tényezői: 80 kPa nyomószilárdságnál (Bachl Extrapor Relax 80): 0,031 W/mK, míg növelt, 100 kPa nyomószilárdságnál (Bachl Extrapor Relax 100): 0,029W/mK.

Felületvédelem helyett feszültségmentesítő bemetszések Felületvédelem helyett feszültségmentesítő bemetszések

A grafitadalékos EPS-termékek, igazodva a kor hőtechnikai követelményeihez, a hagyományos hőszigetelő anyagoknál lényegesen vékonyabb rétegben nyújtanak optimális hővédelmet. A legbiztosabb végeredmény természetesen akkor érhető el, ha a gyártói utasításokat betartva végezzük el a munkafolyamatokat, és kivitelezéskor állványra függesztett állványhálót is alkalmazunk, hiszen ezzel nemcsak a grafitos hőszigetelő elemeket, hanem a rendszer többi alkotóját is védjük, illetve munkabiztonsági szempontból is megnyugtató módon jártunk el. Amennyiben nem áll módunkban állványhálót használni, a bemetszéssel rendelkező grafitos EPS-lapok megnyugtató megoldást nyújtanak, ráadásul csiszolható felületük miatt esztétikus, sík felületű homlokzatot kapunk.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog