2022. január 04.

Szűkös helyek hatékony hőszigetelője

Szűkös helyek hatékony hőszigetelője

A szigorodó energetikai követelmények egyre vastagabb hőszigetelések elhelyezését kívánják – ezek épületszerkezetekben történő elhelyezése pedig egyre több fejtörést okoz mind a tervezőknek, mind a beruházóknak.

Ilyen problémás feladat az erkélyek hőszigetelése, hiszen az erkélyajtó által elválasztott külső és belső térben eltérő energetikai elvárásoknak kell megfelelni. Amíg kültéren a lapostetőkre vonatkozó szigorú hőtechnikai követelményeket kell teljesíteni, addig a belső, lakott térben – ahol fűtött terek helyezkednek el egymás alatt-felett – csak a lépéshangszigetelést kell megoldani. Ez azzal jár, hogy a lakótérben maximum 6 cm lépéshangszigetelést, míg az erkélyen ennél jóval vastagabb hőszigetelést kell elhelyezni.

Vasbeton erkélylemezhez hagyományos hőszigetelésekből az alábbi vastagságok szükségesek a jelenlegi hőtechnikai követelmények (U=0,17W/m2K) elérésére:

• grafitos/fehér EPS-ből 18–21 cm,

• kőzetgyapotból 20–24 cm (testsűrűségtől és típustól függően),

• PIR keményhabból 12–14 cm (kasírozástól függően).

Jól látható, hogy még a kedvező hőszigetelő képességű PIR habok esetén is 6–8 cm, míg gyengébb szigetelőképességű termékek esetén akár 15 cm különbség adódik a belső és a külső térben elhelyezett szigetelések között. Ez egy síkba öntött vasbeton lemeznél azt eredményezheti, hogy lépcső(kö)n kell kilépni az erkélyre.

Szűkös helyek hatékony hőszigetelője

Megoldás lehet, ha a teraszfödémbe a megszokott hőszigetelő anyagoknál lényegesen jobb hőszigetelő képességgel rendelkező terméket, például Bachl Vákumpanelt építünk be. A Vákumpanel magja mikroporózus szilícium-dioxid; e szemcsék közül a levegőt kiszívva légüres tér keletkezik, majd mindezt tökéletesen, körkörösen lezárják alufóliával. A végeredmény egy táblásított, szilárd, kemény és kiváló hőszigetelő tulajdonságú anyag. A Vákumpanel hővezetési tényezője 0,007 W/mK, ami azt jelenti, hogy az EPS-nél és a kőzetgyapotnál 4-6-szor, de még a kiváló hőszigetelési értékekkel bíró PIR keményhabnál is 3-szor kedvezőbb a hőszigetelése. Mivel éri el ezt a kiváló hőszigetelési értéket? Hőszigetelések tekintetében nagyon fontos, hogy a szemcsék, részek, szálak között lévő gáz hővezetési tényezője minél alacsonyabb értékű legyen. A vákuum hővezetési tényezője közel nulla, így nem meglepő, hogy a levegőnél és az építőipari termékeknél alkalmazott gázoknál lényegesen jobb hővédelmet nyújt. Terhelhető, hasznosított tetőkbe is beépíthető, hiszen 140 kPa nyomószilárdsággal rendelkezik. EPS és PIR termékeknél 100 kPa-os a megkövetelt minimális érték, míg a leginkább alkalmazott kőzetgyapotnál ez 20-30 kPa.

Szűkös helyek hatékony hőszigetelője

A gyártástechnológiából adódóan nagyon fontos a panelek mechanikai hatások elleni védelme, azaz nem szabad megsérteni a külső fóliarétegeket, hiszen ebben az esetben a kiváló hőszigetelésű vákuum helyét levegő veszi át és így a kimagasló hőszigetelésű termékből hirtelen egy átlagosat kapunk. Ennek fényében a táblákat nem szabad fúrni, vágni, marni, szabni. A lapok többféle méretben állnak rendelkezésre, így az eltérő felületek lefedése a lapok kombinációival oldható meg. A szigetelendő felület méretének pontos megadása különösen fontos, hiszen nincs lehetőség a helyszínen a táblák vágására, szabására. Amennyiben a lejtésviszonyokat a hőszigetelésben szeretnék kialakítani, úgy a Bachl Vákumpanelre lejtésbe vágott PIR keményhab elemek helyezhetők el.

Teraszok, erkélyek hőszigetelésénél a Vákumpanel kiváló hőtechnikai tulajdonságai révén tökéletesen megfelel nemcsak energetikai, hanem esztétikai, statikai szempontoknak is, sőt felújításokkor szinte az egyetlen alternatíva lehet, ami valamennyi kívánalomnak megfelel.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog