Deceuninck

 

2020. január 20.

Magastetők vasbeton koporsófödémének korszerű hőszigetelése

Magastetők vasbeton koporsófödémének korszerű hőszigetelése

Minden épületszerkezetnek számos, néha egymásnak ellentmondó feltételeknek kell megfelelnie. Elérhető-e megfelelő hő- és hangszigetelés, nyári átmelegedés elleni védelem, tűzvédelem, továbbá földrengésbiztonság szempontjaiból is megnyugtató végeredmény?

Magastetők számára ilyen megoldást kínál a vasbeton koporsófödém – ezért is terjed egyre jobban ez a magas komfortfokozatot és életminőséget nyújtó szerkezeti kialakítás. A hagyományos ácsolt, fa könnyűszerkezetes tetőkialakításokhoz képest a vasbeton födém – magas felülettömegének köszönhetően – lényegesen kedvezőbb hangszigetelő és hőtároló képességgel bír, de a tűzzel és a földrengéssel szemben is nagyobb biztonságot ad. Fontos még megjegyezni, hogy ha úgy alakítjuk ki a tető rétegrendjét, hogy fa tartóváz (gerendák, pallók) közé helyezzük a hőszigetelést, akkor a fa lényegesen rosszabb – közel tized akkora – hőszigetelő képessége miatt hőhidas szerkezetet kapunk.

Magastetők vasbeton koporsófödémének korszerű hőszigetelése

A hőhídmentesség elérése érdekében a vasbeton födém külső síkján poliuretán táblákkal megszakítások nélküli (nincs szükség a hőszigetelést megszakító, hőhidat okozó fapallók alkalmazására), homogén hőszigetelő réteg hozható létre (a hőszigetelés összefüggő burkot alkot a tető körül). A táblák körkörösen csaphornyos (nútféderes) élképzése miatt még a táblacsatlakozások mentén is biztosítható a hőhídmentesség.

A poliuretán a hagyományos hőszigetelő anyagoknál 30–50 százalékkal kedvezőbb hőszigetelési értékekkel rendelkezik (λ=0,022W/mK), így a hőhídmentesség és a kedvező hőszigetelési tulajdonságok miatt a megszokott vastagságok felével is elérhető a kívánt hőátbocsátási tényezőjű szerkezet.

Magastetők vasbeton koporsófödémének korszerű hőszigetelése

A magyar TNM rendelet szerinti közel nulla energiaigényű épület szintjének teljesítéséhez (U=0,13 W/m2K) 16-18 cm vastag poliuretán tábla beépítése szükséges.

A kivitelezést a párazáró réteg fektetésével kell kezdeni, ami a vasbeton felületre kerül. Ezután helyezhetők el a Tecta-PUR poliuretán hőszigetelő táblák. Az elemeken kétoldalt alufóliakasírozás, felső oldalukon átlapolással és öntapadó ragasztószalaggal rendelkező – alátéthéjazatként funkcionáló – fedőfólia található. A vasbeton födémhez való rögzítés ellenlécekkel és a hőszigetelésen keresztül hatoló dübelekkel történik. Az ellenlécek magassága fogja biztosítani az átszellőztetett légrést, ami segít elkerülni a tető nyári átmelegedését. Az ellenlécekre merőlegesen szegelhetők fel a tetőlécek, majd felrakhatók a cserepek.

Magastetők vasbeton koporsófödémének korszerű hőszigetelése

A poliuretán táblák bármilyen épülettípusra, akár új építésnél, akár felújításnál kiváló megoldást nyújtanak, legyen szó magastetőről, lapostetőről, födémről, padlóról, homlokzati falról. A megoldás családi, társas-, illetve irodaházaknál is kiválóan alkalmazható a magas hőtechnikai és műszaki tartalom, a gyors és egyszerű kivitelezhetőség, valamint a hosszú élettartam miatt.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog