2019. február 15.

Hogyan szüntessük meg a szarufák okozta hőhidasságot?

Hogyan szüntessük meg a szarufák okozta hőhidasságot?

Megdöbbentő, de igaz: 15 cm magas szarufák közé elhelyezett hőszigeteléssel 47% hőveszteség jelentkezik a tetőszerkezetben. Ennek mérséklésére számos megoldás képzelhető el PIR (poliuretán) keményhabok alkalmazásával.

Legkedvezőbb megoldás, ha a szarufákat szabadon hagyva, azok felett készíthető el a magastető hőszigetelése, hiszen ebben az esetben folytonos hőburokkal vesszük körül a fűtött teret. Ha a szarufák fölött a rétegrendi kialakítás nem teszi lehetővé vastagabb hőszigetelés elhelyezését, akkor jó megoldás lehet a szarufák közötti hőszigetelés, amelyet kiegészítő hőszigeteléssel látunk el a szarufák feletti rétegben. Hőhidasság szempontjából rosszabb, ha a kiegészítő hőszigetelés a szarufák alá kerül, mert ekkor a szarufák szerkezete nagyobb hőingadozásnak van kitéve, míg a másik esetben a hőburkon belül helyezkedik el, így hőmérséklet-ingadozásra kevésbé kell számítanunk.

 

Hogyan szüntessük meg a szarufák okozta hőhidasságot?
Hőkamerás felvétel a szarufák okozta hőveszteségről

 

A PIR keményhabok nagy nyomószilárdságúak (100 kPa), vízfelvételük csekély (1,3 tf% ), alaktartók és kis tömegüknél fogva könnyen mozgathatók, beépítésük egyszerű. Mindezeken felül azonban a „közel nulla energiaigény” közeledtével a rendkívül kedvező hővezetési tényező emeli ki a PIR-habokat a hőszigetelő anyagok közül, hiszen a magastető hőszigetelésének összvastagsága azonos U érték mellett akár a kőzetgyapot hőszigetelés vastagságigényének fele is lehet PIR-hab esetében. Egyáltalán nem mindegy, hogy U = 0,13 értéket 16 cm, szarufák felett elhelyezett PIR-keményhabbal érünk el, vagy 34 cm, szarufák között és alatt elhelyezett kőzetgyapottal.

A PIR-keményhab táblák rögzítése az ellenlécen keresztül történik, a lég- és párazárás folytonosítására a rögzítési pontokon szegtömítő szalag elhelyezése ajánlott.

Hogyan szüntessük meg a szarufák okozta hőhidasságot?
A hőszigetelés elhelyezhetősége a tetőszerkezetben: 1. szarufák felett 2. szarufák között és felett 3. szarufák között és alatt 4. szarufák között

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog