2018. június 19.

Gondos rétegrend-kialakítás, élhető tetőtér

Gondos rétegrend-kialakítás, élhető tetőtér

Gyakran találkozni élhetetlen tetőtérrel, mely nyáron elviselhetetlenül meleg, télen hideg és huzatos, esetleg a tetőn át beszűrődő zajok a zavaróak, vagy a páralecsapódás, a penészesedés okoz gondot a falakon. Az okok mindig ugyanarra vezethetők vissza: a magastető nem megfelelő szigetelésére. Ilyen esetekre nyújt megoldást az Ursa teljes ferdetetős rétegrendet felújító rendszere, méghozzá oly módon, hogy közben a lakótér gyakorlatilag használható marad, még a belső burkolatot sem kell elbontani.

A magastetők sokszor előforduló hibája a nem megfelelő magasságú átszellőztetett fedési légrés vagy annak teljes hiánya, a be- és kiszellőzések nem megfelelő mérete, a fedési alátétfólia nem megfelelő minősége, a szélzárás hiányosságai az átlapolásoknál. Ha a szarufaközökben és a szarufa alatt elhelyezett szigetelőanyag hőszigetelési értéke gyenge, vastagsága csekély vagy nem megfelelő a méretre vágása, az egyértelműen magával vonzza a rossz szigetelési teljesítményt. Ha a belső burkolat mögötti páratechnikai fólia minősége nem megfelelő, az átlapolások, áttörések kapcsolata nem légtömör, a belső burkolat rögzítésének sok az áttörési pontja, máris romlik a kész szerkezet hőszigetelése.

Ha nem hiányozna a belső installációs légrés, ahol el tudnánk vezetni az épületgépészeti és elektromos vezetékeket, akkor nem kellene áttörni a szerelésnél a páratechnikai fólia légtömörségét. Ha nincs jól megválasztva a belső burkolat anyaga és vastagsága vagy nincs megfelelően rögzítve, máris jelentkeznek az említett problémák.

Ezek a hibák mind elkerülhetők megfelelő rétegrend kialakításával. Már a tervezés legelső fázisában tisztában kell lenni a szükséges rétegrenddel és annak teljes vastagságával, hogy senkit ne érjen meglepetés esetleges további csatlakozó szerkezetek beépítésekor. Új épületnél e feladat, ha nem is pofonegyszerű, de kis odafigyeléssel megoldható, azonban felújításoknál, átépítéseknél figyelembe kell venni azt is, hogy az épületben lakó család élete fenekestül felfordulna, ha az egész ferdetetőt le kéne bontani, és csak a tartószerkezet, a szarufák maradhatnának a helyükön. A lakott terek bútorozottak, általában fapadlóval ellátottak, amit nem lehet kitenni az időjárás viszontagságainak. A bútorok elszállítása sokszor megoldhatatlan, ezért a lakók inkább tűrnek, megpróbálnak együtt élni a meglévő rossz rétegrenddel és annak kellemetlen következményeivel, akár egy életen át. Pedig már erre is van megoldás: a ferdetető teljes rétegrendje felújítható oly módon, hogy közben a lakótér gyakorlatilag használható marad, a belső burkolatot nem kell elbontani. E célra szolgál a magyar piacon egyedülállóan komplex Ursa XPS-bakos magastetős szigetelési rétegrend, ahol a zártcellás polisztirol bakokkal magasított szarufák közé épül be a megfelelő minőségű és vastagságú üveggyapot szigetelőanyag és a páratechnikai fólia.

Gondos rétegrend-kialakítás, élhető tetőtér

A felújítás a meglévő rétegek elbontásával kezdődik, csak a szarufa és a belső burkolat marad meg. Először a belső burkolat előtti Ursa Seco Pro 2 páratechnikai fóliát kell rögzíteni, majd Ursa XPSbakok segítségével elkészíthető a szarufa speciális magasítása. A szarufaközök teljes magasságban kitöltendők a megfelelő minőségű és vastagságú Ursa BiOnic ásványgyapottal, majd elhelyezhető az Ursa Seco Pro 0,04 cserépalátét-fólia, az ellenléc, azután a cseréptartó léc és a cserepek.

Gondos rétegrend-kialakítás, élhető tetőtér

Kívülről alátétréteg gondoskodik arról, hogy a cserépfedés esetleges hézagjain át bejutó csapadék vagy porhó ne nedvesíthesse át a szigetelést. A lakótér oldaláról elhelyezett légzáró és párafékező réteg azt akadályozza meg, hogy a belső térben lévő nedvesség bejusson a szigetelésbe. Érdemes két szarufaállásonként haladni a munkával, hogy a nap végére a lényeges külső cserépalátét-fólia is a helyére kerülhessen, megelőzve ezzel a kivitelezés közbeni eső okozta beázásokat.

A gondos tervezés, az építészek és kivitelezők összehangolt munkája és a minőségi, környezetbarát anyagok kiválasztása hosszú távra garantálja a kész épületszerkezet maximális szigetelési teljesítményét.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

A Közbeszerzési Hatóság online tájékoztatót tart a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadókat érintő válozásokról

2023. november 8. napján hatályba lépett az állami építési beruházások rendjéről szóló 2023. évi LXIX. törvény

Elérhető az új e-tanúsítás: az Épületenergetikai Tanúsítványok Országos Nyilvántartása

Kós Károly születésnapja, vagyis december 16-a lett a Magyar Építészet Napja

A köztársasági elnök is aláírta az állami építési beruházások rendjéről szóló, módosított törvényt

épjog