2024. június 25.

Egészséges és energiatudatos választás: ligninalapú ásványgyapot szigetelés

Egészséges és energiatudatos választás: ligninalapú ásványgyapot szigetelés

Aki látott már üveggyapotgyártást, elsõ ránézésre kicsit a vattacukorhoz hasonlítónak látja a szálasanyaghalmazt, amelyet az üveghulladék (és egyéb természetes nyersanyagok) megolvasztásával, majd az olvadékból speciális centrifuga segítségével finom üvegszálak húzásával nyerünk. A közkedvelt édességhez képest azonban van egy jelentõs gyártástechnológiai különbség: az üveggyapot esetében ragasztóanyagra van szükség az eredendõen törékeny üvegszálak stabilizálásához. Fontos célkitûzés a környezet egészséges körforgásának fenntartása érdekében, hogy ez a kötõanyag a lehetõ legtermészetesebb nyersanyagból készüljön, és ennek érdekében folyamatosan munkálkodni kell a legkorszerûbb megoldások kidolgozásán. 

 

 

Természetes polimer

A lignin megújuló forrásból származó növényi, azaz természetes alapú polimer nyersanyag. Ez a polimer tartalom ad stabilitást a növényi szálaknak, szilárdan összetartja õket. A lignint nyugodtan nevezhetjük a természet egyik csodájának: víztaszító, ellenáll az UV sugárzásnak, de a baktériumoknak és gombáknak is. Ismerhetjük a papíripar melléktermékeként és ligninalapú gyanta is készíthetõ belõle.
A legfontosabb a lignin alapanyaggal kapcsolatban, hogy ökológiai lábnyomunk növelése nélkül nyerhetõ ki belõle nagy mennyiség.

 

Az URSA tudatos gyártó

Múlt tavasszal ismerhette meg a magyar piac az URSA vállalat új fejlesztését, a lignin kötõanyaggal készült szálas ásványgyapot szigetelõanyagok két elõfutárát, az URSA SF 34 LIGNIN és URSA SF 32 LIGNIN termékeket. A szakma elismerése a gyárat újabb termékfejlesztésekre buzdította: másodikként a korábban is nagy népszerûségnek örvendõ URSA DF 35 GOLD tekercses ásványgyapot kapott lignin tartalmú kötõanyagot, következõként pedig egyik legnépszerûbb termékünket, az URSA DF 39-et “ligninesítettük”!

A késztermékek puha tapintásúak és nincs kiporzásuk. Még stabilabbak, szilárdabbak, és még jobban ellenállnak a természetes kártevõknek (baktériumok, gombák), víznek, UV sugárzásnak, mint korábbi verzióik.

 

Egészséges és energiatudatos választás: ligninalapú ásványgyapot szigetelés

 

Egy otthon akkor igazán lakályos, ha falai között egészséges beltéri levegõt biztosítunk – az pedig természetes anyagokkal érhetõ el. Már csak emiatt is elõnyösek az URSA lignines termékei, hiszen ennek a ragasztóanyagnak nincs egészségtelen kibocsátása. Ez elsõ körben a kivitelezési szakaszban fontos: a szakemberek örömmel dolgoznak vele. A háztulajdonosok pedig az ilyen anyagok beépítésével klíma- és akusztikai szempontból is minõségi tereket nyernek, ráadásul ezeknek az egészségbarát belsõ levegõjét sem veszélyezteti káros anyag.

 

Tetõterek a fókuszban

Nem mindenki építi be a tetõteret, de azt fontos tudni, hogy vagy a ferde tetõ, vagy a padlásfödém szigetelésérõl mindenképpen gondoskodni kell! Érdemes tudni, hogy viszonylag kis beruházással akár 60%-kal is lehet csökkenteni az adott épület energiafogyasztását. Ha nem gátoljuk meg, akkor a szigeteletlen házak tetõjén és a falakon át észrevétlenül távozik a drágán elõállított hõenergia.

A szigetelõanyagoknál a hõvezetési tényezõ és a szigetelési vastagság a legfontosabb tényezõk. A hazai építõipari szabályozások kötelezõen elõírják a felújításoknál és hozzáépítéseknél vagy új építéseknél a hûlõ épületszerkezetek hõátbocsátási képességét (max. U= 0,17 W/m2K). Tehát energiatakarékosnak számít a tetõ vagy födémszerkezet már akkor is, ha az U-érték nem megy a 0,17 W/m2K hõátbocsátási képesség fölé, de a hosszú távra elõretekintve érdemes inkább a passzívházakat jellemzõ 0,15 W/m2K értéket megcélozni.

A szerkezet optimális hõszigetelõ képességének eléréséhez a hõvezetési tényezõ ismeretében meghatározott szigetelési vastagság beépített tetõterek magastetõje esetén minimum 25 cm, amely többnyire két rétegben elhelyezett (10+15 cm) szigetelést jelent. A ferde tetõkbe ajánlatos a 0,032-0,035 W/mK hõvezetõ képességû („lambda értékû”) anyagok közül választani, de természetesen kiváló hatásfok érhetõ el az ennél valamivel magasabb deklarált lambdájú ásványgyapotokkal is – amennyiben azokat megfelelõ vastagságban építjük be. Érdemes megjegyezni, hogy rozsdamentes „Z” alakú huzalozással csak a 0,037 vagy nagyobb hõvezetési tényezõjû terméket kell ellátni, mert a többi termék – mint például az URSA DF 35 GOLD LIGNIN, az URSA SF 34 LIGNIN vagy az URSA SF 32 LIGNIN – „öntartó”. Ez nagyban egyszerûsíti és meggyorsítja a beépítést, ily módon a kivitelezõi munkadíj költségébõl is meg lehet takarítani.

 

Legyen zárófödém a padlásfödém!

A kifûtött padlástér csak az áttelelni kívánó rovaroknak kedvez, a pénztárcánknak semmiképp… Ha a padlásteret nem szeretnénk alulról fölöslegesen „fûteni”, akkor a padlásfödémet „zárófödémnek” kell tekintenünk. Miért zárófödém? Mert megfelelõ szigetelõanyagok vízszintes elhelyezésével itt elzárjuk a kiszökõ hõ útját. A zárófödém szigetelése egyébként különleges szaktudást nem igényel, így akár a munkadíj is megtakarítható, ha a ház lakói maguk végzik el. Egy családi ház esetében akár 400-500 ezer forint körüli összegbõl megvalósítható e a kis beruházás.

Átlagos családi ház esetén nagyjából 100 négyzetméternyi padlásfödém szigetelésével kell számolni. Legegyszerûbb megoldásként – azaz nem járható padlásfödémben gondolkodva – a legmagasabb hõvezetési tényezõjû szálas ásványgyapot szigetelõanyagból 30 cm vastagság leterítése elégséges, alacsonyabb lambdájú anyagból pedig ennél kevesebb is elég. Költséghatékony megoldást nyújt minderre az URSA Lignin termékcsoport két új tagja: az URSA DF 35 GOLD LIGNIN, valamint az URSA DF 39 LIGNIN.

Járható padlásfödémet is érdemes készíteni, hiszen úgy terhelhetõ, raktározás céljára is alkalmas felület alakítható ki. Ilyen szilárdabb burkolatos megoldás az URSA XPS-bakkal kombinált rétegrendû szigetelõrendszerének alkalmazásával hozható létre. Ennek a komplex szigetelési megoldásnak a lényege abban rejlik, hogy extrudált polisztirol hõszigetelõ bakok szerkezetbe való beépítésével – a faszerkezet elõnytelen tulajdonságait kiküszöbölve – minimálisra csökkentjük a tartószerkezet vonalmenti hõveszteségét. A födémszerkezet felsõ síkjára készített XPS teherhordó vázszerkezetet nem-térfogatnövekedõ ragasztóhabbal rögzítve, azokra léceket szerelve készülnek a hõszigetelést befogadó közök, melyekre elengedhetetlen a megfelelõ párazáró fóliák leterítése is. Az így felépített szerkezet fogadja majd a szegezett vagy csavarozott járható deszkaborítást is, amely alá javasolt egy réteg páraáteresztõ tetõfóliát is leteríteni, hogy megvédje a gyapotot a téli áramló hideg levegõtõl és a por elleni védelem szerepét is betöltse. 

 

Egészséges és energiatudatos választás: ligninalapú ásványgyapot szigetelés

 

Kiemelendõ, hogy amennyiben egy ház korszerû – és ezen a jelzõn nagy a hangsúly! – szigeteléssel van ellátva, akkor nemcsak a fûtési szezonban tudnak majd számottevõen alacsonyabb költségekkel számolni a lakók, hanem az épület állagvédelmi romlásának és penészesedésének megakadályozása érdekében is elõrelépés történt. Ez a tény is általában sokat nyom a latban a tervezett beruházások latolgatásánál.

Mindegyik lignintartalmú URSA szigetelõanyag kiváló hõ- és hangszigetelõ, méret- és formatartó képességén felül – a lignin tartalmú kötõanyagnak köszönhetõen is – kiporzásmentes, puha és környezetszennyezés nélkül lebomlik. Valóban a modern kor szigetelõanyaga: a legtudatosabb választás.

 

Forrás: az URSA Salgótarján Zrt. sajtóközleménye

 

Kapcsolódó termékoldal ITT és ITT található. 

 

Kapcsolódó videó: 

 

 

hírlevél-feliratkozás

épjog