Deceuninck

 

2020. július 17.

Habarccsal erősítették meg a fafödémet egy milánói lakásban

Habarccsal erősítették meg a fafödémet egy milánói lakásban

Az aljzatok felújítása, a padlók hangszigetelése és a különböző helyiségek fa padlóburkolatának lefektetése mellett magát a fából készült födémszerkezetet is meg kellett erősíteni egy milánói lakás korszerűsítése során. A Mapei által ajánlott rendszer azért bizonyult hatékony megoldásnak, mert a szerkezet egészének tömegét csak csekély mértékben növelte, és mert így nem volt szükség hegesztett betonháló alkalmazására.

 

Habarccsal erősítették meg a fafödémet egy milánói lakásbanA munkálatok célja elsősorban az volt, hogy a födém megerősítésével javítsák annak teherbíró képességét, jobban elosszák a födémet érő terheket és erőket, továbbá hogy a födém merevségét a lehető legkompaktabb kiegészítő szerkezeti esztrichpadozat kialakításával fokozzák. A Mapei Technical Services által ajánlott rendszer azért bizonyult különösen hatékony megoldásnak, mert a szerkezet egészének tömegét csak csekély mértékben növelte, és mert így nem volt szükség hegesztett betonháló alkalmazására. A megerősítő rendszert a födémszerkezetek külső felületének megerősítésére használt Planitop HPC Floor T ultra nagy teljesítményű, nagy képlékenységű, szálerősítéses, zsugorodáskompenzált, félig folyós cementkötésű habarcsból készült szerkezeti esztrichpadozat alkotta. A termék a HPFRCC (High Performance Fibre Reinforced Cement Composites), azaz a nagy teljesítményű szálerősítéses cementbázisú kompozit anyagok termékcsaládjába tartozik.

 

Habarccsal erősítették meg a fafödémet egy milánói lakásban

 

Habarccsal erősítették meg a fafödémet egy milánói lakásban

 

Ez a speciális beton a nagy nyomó- és hajlítószilárdságot egészen kiemelkedő képlékenységgel és szakítószilárdsággal ötvözi, amit a termékben található acélszálak biztosítanak.

 

Munkafázisok 

Az első lépés az aljzat előkészítése volt (nagyjából 70 m2 alapterületen). Ehhez eltávolították a fa födémlemezt borító régi rétegeket, egészen a deszkáig. Az aljzat megtisztítása után a teljes felületet a célnak megfelelő vastagságú átlapolt polietilén fóliával fedték le, hogy útját állja a padlóra folyt, illetve a lecsepegő víznek. A következő lépés az összekötő horgonycsapok elhelyezése volt, amihez megfelelő hosszúságra vágott Mapei Steel Dry 316 ultra nagy szilárdságú AISI 316 minőségű, szárazon beépített rozsdamentes acél spirálrudakat használtak fel. A rudakat a födémgerenda-vastagság felének megfelelő mélységben már korábban elkészített kisebb furatokba helyezték bele, majd a födémből kiálló végeket 90°-ban elhajlították, hogy jól beágyazódjanak a szerkezeti esztrichpadozatba. A kerületi gerendákba befúrt furatokban elhelyezett acélrudakat Mapefix VE SF ragasztóval rögzítették. Ez a ragasztó kifejezetten a tömör és üreges falazóelemből készült falazatokban szerkezeti terhelést átadó horganyzott menetes acélrudak, valamint repedezett és repedésmentes betonból készült húzott és nyomott zónákban elhelyezett fémrudak vegyi rögzítésére alkalmas, akár földrengés kockázatának kitett területeken is.

Miután a födémgerenda előkészítése megtörtént, 2,5 cm vastagságban Planitop HPC Floor T habarcs felhasználásával szerkezeti esztrich készült a meglévő födém felső részén. A termék állékonyságának köszönhetően az elterített anyag követte a födémlemez lejtését, így nem alakult ki túlzott anyagvastagság a deformálódott területeken.

A Planitop HPC Floor T habarcsba Mapecure SRA adalékanyagot kevertek. Ez a speciális utókezelő szer vegyi úton gátolja a szerkezetek hidraulikus zsugorodását és a hajszálrepedések kialakulását. Ez a megoldás megakadályozta, hogy a habarcs víztartalma túl gyorsan elpárologjon, és hozzájárult a hidratációs reakciók létrejöttéhez.

Ezután Topcem Pronto felhasználásra kész, normál kötésidejű, gyors száradású szárazhabarcs felhasználásával új, szilárd és tömör esztrich készült. A sima felület kialakításához a hordozó aljzatot a burkolat felragasztását segítő Primer G diszperziós alapozóval kezelték, majd Ultrapan ultra gyors száradású önterülő aljzatkiegyenlítő simítóhabarcs réteggel vonták be.

A megbízó kérésének megfelelően a födémlemez hangszigetelését is elkészítették. Ennek a munkarésznek a végrehajtása során a fa padlóburkolat alá Mapesonic CR hangszigetelő alátétlemez-rendszer került. Ez az alátétlemez kiváló minőségű poliuretán kompozitba ágyazott parafa- és gumiőrleményből készül. A lemez rögzítéséhez Ultra Bond Eco V4 SP univerzális, nagyon alacsony illékony szervesanyag (VOC) kibocsátású diszperziós ragasztót használtak. A tekercsek lefektetése előtt a helyiségek külső oldalára Mapesonic Strip öntapadó peremszigetelő szalag került a rések, illetve megszakítások nélküli, folyamatos réteg kialakítása céljából. Az új padlót 24 óra elteltével fektették le. A fa padlóburkolat rögzítéséhez Ultra Bond Eco S955 1K egykomponensű, oldószermentes, szilanizált polimer bázisú, különösen alacsony illékony szervesanyag (VOC) kibocsátású ragasztót használtak.

 

Habarccsal erősítették meg a fafödémet egy milánói lakásban 

1. A Mapei Steel Dry 316 acélrudak beépítése előtt a födémlemez felületét polietilén fóliával vonták be

 

Habarccsal erősítették meg a fafödémet egy milánói lakásban

2. A Mapei Steel Dry 316 acélrudak felül kiálló végét 90°-ban meghajlították a födémlemez felső síkjában

 

Habarccsal erősítették meg a fafödémet egy milánói lakásban

3. A szerkezeti élek mentén futó kerületi gerendákba is acélrudak kerültek, melyek rögzítéséhez Mapefix VE SF ragasztót használtak

 

Habarccsal erősítették meg a fafödémet egy milánói lakásban

4. Az esztrich szerkezetet Mapecure SRA zsugorodásgátló utókezelő adalékszerrel bekevert Planitop HPC Floor T habarcs felhasználásával készítették

 

Habarccsal erősítették meg a fafödémet egy milánói lakásban

5. A födémlemez hangszigetelése Ultrabond Eco V4 SP ragasztóval rögzített Mapesonic CR rendszer lefektetésével történt

 

Habarccsal erősítették meg a fafödémet egy milánói lakásban

6. A különböző helyiségekben lefektetett fa padlóburkolat rögzítéséhez Ultrabond Eco S955 1K ragasztót használtak

 

Összefoglalás

Az átalakítási munka során a lakás teljes felújítását olyan rendszerrel kívánták elvégezni, amely a lehető legkisebb vastagságnövekedéssel jár, ugyanakkor a kívánt mechanikai tulajdonságokat biztosítva erősíti meg a födémlemezt. E követelmények teljesítéséhez a Planitop HPC Floor T nagy képlékenységű, szálerősítéses, zsugorodáskompenzált, félig folyós cementkötésű habarcsot választották.


MŰSZAKI ADATOK

Magánlakás, Milánó (Olaszország)
Építés éve: 1910
Felújítás éve: 2019
Mapei által szállított termékek: födémgerendák megerősítéséhez, hangszigeteléshez és a fa padlóburkolat lefektetéséhez szükséges termékek.
Tervező: Sara Invernizzi
Fővállalkozó: Gruppo LMB
Kivitelező: Milleun Parquet Srl
Mapei termékforgalmazó: Gini & C
Fotók: Gianni Dal Magro
Mapei koordinátorok: Massimiliano Nicastro, Paolo Baldon, és Alessandro Sacchi, Mapei SpA (Olaszország)

 

MAPEI-TERMÉKEK

Szerkezeti megerősítés: Mapecure SRA , Mapefix VE SF, Mapei Steel Dry 316, Planitop HPC Floor T
Hordozó felületek előkészítése: Topcem Pronto, Ultraplan
Hangszigetelés: Mapesonic CR, Mapesonic Strip, Ultrabond ECO V4 SP
Fa padlóburkolatok lefektetése: Ultrabond Eco S955 1K
A termékekre vonatkozó további tájékoztatás a https://www.mapei.com/hu honlapon is található.

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog