2016. október 10.

Hangszigetelt gipszkarton válaszfalak

Hangszigetelt gipszkarton válaszfalak

Napjainkban gyakori tervezési/építési igény a belső térelhatároló szerkezetek rugalmas elhelyezhetősége, áthelyezhetősége. E célra szolgálnak a szerelt gipszkarton falak, melyek a hagyományos válaszfalszerkezeteknél gazdaságosabb megoldást nyújtanak a szárazépíthetőség, a gyors kivitelezhetőség, az elektromos és gépészeti vezetékek elhelyezhetősége, az azonnal kész, közvetlenül festhető, burkolható felületek stb. miatt.

A szerelt válaszfalak minden esetben tartószerkezetből (leggyakrabban fémből), a tartószerkezetek közti szálas szerkezetű ásványgyapot kitöltésből és a tartószerkezetre rögzített gipszkarton lapokból épülnek fel. Az adott szerkezeteknek a térelhatároláson kívül akusztikai, hangszigetelési követelményeket is ki kell elégíteniük (léghangszigetelés). A szerelt jellegű szerkezeteknél a hangszigetelés fizikai leírása a tömeg-rugó-tömeg elvén alapul. Ez azt jelenti, hogy a két külső tömeg maga a gipszkarton lapok felülettömege, amit a rétegvastagsággal, illetve rétegszámmal lehet rugalmasan alakítani, a rugó szerepét pedig a szálas szerkezetű ásványgyapot tölti be. Az Ursa e célra kifejlesztett ásványgyapot (üveggyapot) termékei (Ursa Glasswool, Ursa Terra) a légárammal szemben súrlódásos veszteséget hoznak létre, azaz a hanghullámokat hővé alakítják, majd elnyelik. Mindkét termékre jellemző az állékonyság és a rugalmasság, aminek köszönhetően a tetszőleges szerkezetű és magasságú gipszkarton válaszfalak hangszigetelő anyagaként alkalmazhatók, mert befeszülnek a tartóvázak közé. Éghetőség szempontjából a nem éghető A1-es kategóriába tartoznak.

Hangszigetelt gipszkarton válaszfalak

 

Az Ursa Glasswool és az Ursa Terra ásványgyapot termékek jellemzői:

  • páratechnikailag nyitott szálszerkezet (páraáteresztő);
  • beépítéskor minimális hulladék keletkezik;
  • egészségre ártalmatlan;
  • kiváló hőszigetelő és kiváló hangelnyelő;
  • nem éghető (A1);
  • tűz hatására nem csepeg és nem fejleszt füstöt;
  • méret- és formatartó (hőingadozás hatására sem
  • változtatja a méretét);
  • könnyen vágható, alakítható;
  • környezetre veszélytelen.

Hangszigetelt gipszkarton válaszfalak Hangszigetelt gipszkarton válaszfalak Hangszigetelt gipszkarton válaszfalak Hangszigetelt gipszkarton válaszfalak

Varga Tamás alkalmazástechnológus

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Petíciót indítottak az erdők megóvása érdekében: két nappal később már több mint 60 ezren írták alá

Az Alkotmánybíróság nem a Balaton partvonalán történő építést tiltotta meg

Szakmai felelősségbiztosítás a KATA adómódosítás tükrében

Helyi védett természeti területek - A jövő nemzedékek szószólójának elvi állásfoglalása (2022. június)

Drasztikusan emelkedő kamatok és rezsiköltségek - Most még fontosabb az otthon biztonsága!

epitkezesinfo