2019. október 24.

Hatékony és gazdaságos csarnokmegvalósítás

Hatékony és gazdaságos csarnokmegvalósítás

Rekordgyorsasággal került tető alá egy 1750 négyzetméteres raktár a német tulajdonú Zambelli-csoport megrendelésére Szekszárdon.

A beruházó a györkönyi üzemük tárolókapacitását kívánta megnövelni az eddigi raktár mellé épült új csarnokkal. A Z-C szelemeneket, a tető- és falburkolatok kialakításához szükséges szendvicspaneleket, továbbá a kiegészítőket a Swedsteel-Metecno Kft. gyártotta, illetve szállította, a kivitelezést a Swedsteel partnere, a Volton-Bau Zrt. végezte. A két cég már a tervezéstől a műszaki egyeztetéseken át a végső részletek kidolgozásáig közösen dolgozott, aminek gazdaságos és rendkívül rövid időn belül megvalósított magas minőségű csarnok lett az eredménye.

Hatékony és gazdaságos csarnokmegvalósítás Hatékony és gazdaságos csarnokmegvalósítás

Hatékony és gazdaságos csarnokmegvalósítás Hatékony és gazdaságos csarnokmegvalósítás

 

Az épület impozáns paraméterei

Mivel itt már meglévő kéthajós csarnokszerkezet bővítéséről volt szó, színben a meglévő épülethez való igazodás fontos kérés volt. A Swedsteel által kínált panelek fegyverzetét adó profilozott lemezek többféle színárnyalatban állnak rendelkezésre; a kiválasztott elegáns antracit falburkolat és a kék tetőpanel kombinációja esztétikai szempontból igen tetszetős látványt nyújt. Ez pedig egy 83,5 m hosszú és 21 m fesztávú csarnok esetében nem mellékes tény. Ennek a raktárnak egyébként nem csupán az alapterülete nagy, de impozáns a nyeregtető alatti 7–10 méteres belmagassága is, amit a jobb helykihasználás követelt meg. A szerkezethez az egyik oldalon elkészült még egy 250 m2-es, oldalról nyitott, falburkolat nélküli, oszlopos alátámasztással fedett épületrész, illetve egy 300 m2-es is, aminek különlegessége, hogy nem oszlopok tartják a tetőt.

Hatékony és gazdaságos csarnokmegvalósítás Hatékony és gazdaságos csarnokmegvalósítás

 

Kinyúló tető speciális rögzítéssel

A Swedsteel és a felelős statikus tervező optimális együttműködése révén, a szokásosnál nagyobb méretű, a faltól 4 m-re konzolosan kinyúló előtető speciális tartószerkezeti rögzítést és szelemenezést kapott, egyszerre megoldva a visszafelé lejtő vápás vízelvezetést és a hófelhalmozódásból származó többletterhelést. Ennek megfelelően a csapadékvíz-elvezetést biztosító csatorna az alapépület, illetve a kinyúló tető által kialakított vápában kapott helyet. Egy ilyen struktúránál nagyon fontos az épület alapszerkezetéhez rögzített tartók és a szelemenek pontos méretezése, mert így biztosítható a szerkezet stabilitása az önsúlyt, valamint a szél- és hóterhelést is figyelembe véve.

Hatékony és gazdaságos csarnokmegvalósítás Hatékony és gazdaságos csarnokmegvalósítás

 

További érdekesség a Zambelli-csarnoknál

Az energiamegtakarítással függ össze a Swedsteel tetőbevilágító paneleinek alkalmazása. Ezzel utat engedtek a természetes fénynek, amivel jelentős megtakarítást lehet elérni a világításhoz szükséges áramfogyasztásban. A Swedsteel tetőbevilágító elemek kialakításuk, méretezésük miatt tökéletesen illeszkednek a fogadófelülethez, ezáltal rövid idő alatt, pontosan és a vízzáróságot megtartva lehet beszerelni.

Volt még egy „vízzugmentesítés”, amit a kivitelező testre szabottan a helyszínen oldott meg. A tűzrendészet által előírt tűzvédelmi kupolák ugyanis szöget zártak be a tetősíkkal. És bár ennek a lejtése csekély, a szendvicspanelek bordás lemezének az alsó hullámaiban, főként ott, ahol a kupola és a fedés találkozik, megállt volna az esővíz. Ennek a kiküszöbölésére síklemezekből, felfuttatva egészen a gerincig, a szendvicspanelek fegyverzetére került fedés. Az így kapott, sík felületen a csapadék akadálytalanul tud eljutni az ereszcsatorna-rendszerbe.

Hatékony és gazdaságos csarnokmegvalósítás Hatékony és gazdaságos csarnokmegvalósítás

 

Mitől hatékony egy Swedsteel acélvázas csarnok vagy térelhatárolás megvalósítása?

A Swedsteel és kivitelezői partnerei testreszabottan dolgoznak ki minden egyes csarnokprojektet, a környezeti adottságok, a funkció, a geometriai méretek, a műszaki és biztonsági előírások bonyolult egyenletrendszerében optimalizálva, méretezve a beépítendő anyagokat. Ez azt jelenti, hogy például a tartóoszlopokat, szelemeneket a sűrűség, a geometria tekintetében úgy tervezik meg, hogy azok tökéletesen tegyék a dolgukat. A statikai számításokkal megnézik, hol lehet kihasználni például a szendvicspanelek teherbíró képességét. Milyen optimalizációs lehetőségek rejlenek a vastagabb bordázatú trapézlemezekben, akár bennmaradó zsaluzatként is használva azokat, és még sorolhatnánk.

A pontos tervezés, a hazai gyártóbázis, a technológiai háttér, a know-how és a rövid időn belül történő szállítás mind hozzájárulnak a kivitelezés gyorsaságához. Ezt pedig a megrendelők elvárják, hiszen minél hamarabb elkészül a gyár, a raktár vagy éppen egy állattelep, annál gyorsabban megkezdhető az a gazdasági tevékenység, amely majd visszahozza, majd gyarapítja a befektetett pénzt.

Tehát a műszaki szaktudás és minőség mellett a gyorsaság, a hatékonyság és a gazdaságosság mentén fűzi egyre szorosabbra a Swedsteel a kivitelező partnereivel és a tervezőkkel az együttműködést, aminek köszönhetően egyre több elégedett beruházó veszi birtokba Swedsteel-csarnokát.

Hatékony és gazdaságos csarnokmegvalósítás Hatékony és gazdaságos csarnokmegvalósítás

www.tudastar.swedsteel.hu

www.csarnok.swedsteel.hu/ipari

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog