Deceuninck

 

2021. november 09.

Hullámpala? Bárhová!

Hullámpala? Bárhová!

Ezzel a kijelentéssel talán néhányan nem értenek egyet, ám az biztos: a modern szálcement hullámpala ma már nem a mezőgazdasági vagy melléképületek igénytelen fedőanyaga. Az esetenként polgárpukkasztónak vélt, de sokkal inkább költségtakarékossága miatt választott anyag a kortárs építészet kedvelt eszközei közé lépett – egyre több funkcióban.

A még számtalan helyen látható, rossz hírű, környezetszennyező és egészségkárosító elődjével ellentétben a modern szálcement pala környezetbarát alapanyagok felhasználásával készül, ökológiai lábnyoma csekély. Látványa lakó- vagy középületeken ma még kifejezetten rendhagyó, sőt megosztó. Ezzel együtt érezhetően bővül a kör, ahol a tervező javaslata e formabontó anyag használata. Leginkább a szürke árnyalataiban alkalmazzák, pedig egy sor, főleg homogén, földszínű változatával válhat az építészeti koncepció elemévé, főleg akkor, ha az építész nem csupán a tetőre, de a homlokzatra is ilyet tervez.

Hullámpala? Bárhová! Hullámpala? Bárhová!

Sok szép nemzetközi példán túl már magyar tervezők munkái is mutatják az anyagban rejlő lehetőségeket.

A Budai hegyek tövében, Budajenő és Telki határában, lakóházból és mezőgazdasági funkciókat ellátó épületből álló modern farm koncepciójához, az épületek határozott vonalvezetéséhez és tömegalkotásához egyaránt passzolt az épületeken megjelenő hullámpala. Az előregyártott elemekből épült könnyűszerkezetes, energiahatékony, közel passzív ház maga és az itt termő biogyümölcsök a fenntarthatóság igényét tükrözik. A tetőről a homlokzatra lefutó szálcement hullámpalával burkolt felületeket és a fehérre vakolt oromfalak homogenitását az egyedileg tervezett, perforált fém árnyékolók teszik változatossá, gyönyörű, állandóan változó, csipkefüggönyszerű árnyékot vetve a beltérre. (Megrendelő: Dr. Tkacsik Márta, Tervező: Zsiros-Kundrík Lívia)

Hullámpala? Bárhová!

 

A Konkrét Stúdió 2020-ban számos díjat elnyert ürömi családi háza rendhagyó hullámpala burkolatával emelkedett ki több pályázati mezőnyből. Balogh Csaba vezető tervező elmondta, hogy a házon azért használtak hullámpalát, mert a megbízó anyagi lehetőségei végesek voltak, de fenntartható házat szeretett volna építeni. A tetőre talált egyszerű, nem túl drága, gyorsan kivitelezhető hullámpala akkor fordult a homlokzatra, amikor az olcsón fenntartható logika mentén gondolkodva passzívan klimatizáló épületburokként felvetődött az általában drága átszellőztetett homlokzatburkolat.

Hullámpala? Bárhová! Hullámpala? Bárhová!

 

Épületenergetika, páraszabályozás, akusztika és gazdaságosság

Hasonlóan a változatos fedési képeket kínáló síkpalához, a szálcement hullámpala is rendelkezik minden olyan tulajdonsággal, amely nemcsak mezőgazdasági épületek, de lakó- vagy közösség épületek tervezése esetén is hasznos, előnyös.

Szinte nincs olyan épület, ahol a beltéri páratartalom-szabályozás, az épületen belüli megfelelő mikroklíma kialakítása ne lenne szempont. Ehhez a szerelt átszellőztetett homlokzat ismert tulajdonságait kínálva egy hullámpala burkolat is hozzájárulhat.

Lakóépületeknél éppen olyan fontos lehet, mint az állattartásra használt épületek esetén a hullámpala a külső zajok, a zuhogó eső, jégverés hangját mérséklő felületének köszönhető hangszigetelő tulajdonsága.

Hullámpala? Bárhová! Hullámpala? Bárhová!

Alacsony önsúlya miatt a hullámpala alkalmazása a tetőszerkezetet tekintve nem feltétlenül igényel nagy beruházást, hiszen az alszerkezet – annak esetleges javítása után – gyakran megtartható, ami nem csupán gazdaságossá teszi, de megkönnyíti, gyorsítja is a kivitelezést.

A nagyobb hajlásszögek esetén a kisebb formátumú, 5 hullámú (920×585 mm) palák használata egyszerűsíti a munkát, míg a nagyformátumú hullámpalák (alacsony, 8 hullámú 1.250 és 2.500 mm, valamint a hagyományos 6 hullámú pala 1.250, 1.600 és 2.500 mm hosszban) gazdaságos szerelést és precíz munkavégzést tesznek lehetővé. Amire azonban fontos odafigyelni: a környezetszennyező hullámpala bontására, elszállítására külön szabályok vonatkoznak, ezt érdemes szem előtt tartani.

A hullámpala gondos kivitelezéssel viharnak, szélnek és a jégnek is ellenáll, éghetetlensége és jelentős teherbíró képessége, korrózió-állósága, kórokozókkal (penésszel, gombával) szembeni ellenálló képessége, valamint fagyálló és UV álló tulajdonsága is figyelemre méltó.

A szálcement alapanyagú tetőkhöz és szerelt átszellőztetett homlokzatokhoz alkalmas anyagok az összes szükséges tervezői és kivitelezői támogatással együtt váltak egykézből elérhetővé a CRLT Solutionnak köszönhetően. A cég a Cembrit, Eternit és Cedral szálcement anyagok magyarországi képviseletét látja el. Kínálatában nem csak szálcement, hanem acél és alumínium homlokzatburkolat és tetőfedő rendszerek, illetve kerámia homlokzati anyagok is elérhetőek. Minden termékcsoport esetén teljes rendszert kínál, sőt az ereszcsatorna és a homlokzatburkolatok alszerkezetének kialakításához bevált rögzítések is a választék részét képezik. A műszaki támogatáson túl logisztikai szolgáltatással és veszélyes hulladék elszállítással válik a folyamat teljessé.

www.crlt-solution.hu

(x)

hírlevél-feliratkozás

épjog