autodesk

2021. november 24.

Pala életciklusprojektre is

Pala életciklusprojektre is

A szerelt homlokzati szerkezet kialakítására alkalmas anyagok között a síkpala a gazdaságos megvalósítás területén kiemelkedő. Ezt nem csupán a gyártói adatok, de megvalósult épületek alapján készült számítások és tapasztalatok is alátámasztják.

Az építőipari munkákkal szembeni bizalmatlanság gyakran – nem ok nélkül – a beépített termékek minőségével függ össze. Az azonos műszaki tartalmat ígérő, de olcsóbb termékek minőségével kapcsolatos kérdések súlya normál esetben csak addig nyomja a kivitelező vállát, amíg a projektet át nem adja. Nem így a más országokban egyre gyakrabban előforduló ún. életciklusprojekteknél, ahol maga a kivitelező felel az épület állagáért évekig. Ilyen esetben érdekében is áll jól megfontolni, hogy az olcsóbban kínált termék valóban „azonos” műszaki tartalmat hordoz-e.

Ebben a tekintetben a környezetbarát szálcementből készülő homlokzatburkoló és tetőfedő pala termékek jó választásnak bizonyultak. Az előzőekben említett típusú projekteken ugyanis jól szerepeltek tartós minőségük, csekély karbantartási igényük, gyakorlatilag karbantartásmentességük miatt. A természetes alapanyagú pala mind történelmi környezetben, mind modern épületek burkolataként esztétikus, a különböző fedésképek miatt megjelenése változatos.

A tetőről homlokzatra – vagy akár fordítva – átforduló átszellőztetett homlokzatburkolatok közismerten hozzájárulnak az épület energiatakarékos működéséhez. A pala kiselemességével, rugalmasságával, színeivel és fedési módjaival emellett az épület karakteréhez és akár a megrendelő pénztárcájához is igazodó fedési képet alakíthatunk ki – a látványostól az egyszerű vonalvezetésig.

Magyarországon a CRLT Solution évek óta forgalmazza az Eternit és Cembrit síkpala tetőfedő anyagokat, amelyhez a mennyiségszámítástól, a tervezői és kivitelezéshelyi támogatástól, a logisztikán át a veszélyes anyag elszállításáig teljes szolgáltatási palettát is kínál. Az anyagok mintegy 40 méretben és 35 féle színben érhetőek el, sima és rusztikus felülettel/élképzéssel.

Az épület hangulatát a palával megvalósítható fedési módokkal árnyalhatjuk. Az angol, francia, svájci, német és magyar fedés bármelyikével, szakszerű beépítéssel kifejezetten viharbiztos könnyűtető alakítható ki. Bizonyos fedési módok pedig még az előírásoknál is nagyobb biztonsággal állnak ellen a környezeti hatásoknak.

Tekintsük át az Eternit és Cembrit palával létrehozható fedésképek fontos műszaki sarokpontjait és lehetőségeit!

 

Viharbiztos francia fedés

A francia fedések átlós vonalvezetésének nemcsak esztétikai jelentősége van, ez a fedési módszer fontos szerepet játszik a tető viharbiztosságában is. A mintázatnak nincs meghatározott iránya, így különösen alkalmas nagy, egybefüggő felületek fedésére. A franciafedéssel készülő tetők egyszerre kínálják az eleganciát, a tartósságot és a gazdaságosságot, aminek egyik pillére a palaelemek nagy méretének (40×40 cm) köszönhető gyors kivitelezés.

Pala életciklusprojektre is Pala életciklusprojektre is

Pala életciklusprojektre is Pala életciklusprojektre is

 

Az egyszeres, azaz a svájci fedés

A svájci fedéskép gazdaságossága az ún. egyszeres fedésben rejlik. A négyzetméterenként 10,5 darab anyagszükséglete a beruházó számára anyagi előnyt is jelenthet. A szálcement tető- és homlokzatfedő palák sima, strukturált és természetes hatású felülettel rendelkező változatban érhetők el.

Pala életciklusprojektre is Pala életciklusprojektre is

 

A dupla, azaz az angol fedés

Az ún. angol- vagy duplafedéssel elhelyezett különböző formájú és eltérő méretű palák alkalmazásával változatos fedésképet alakíthatunk ki. A téglalap, sarkított téglalap vagy négyzet alakú, sima vagy strukturált felületű, több mint 35 féle színben elérhető palával épülő tetők különbözősége biztosítja, hogy minden épülethez és minden tetőhöz egyedi, tömegarányának megfelelő tetőfedő vagy falburkoló palát találjunk.

Pala életciklusprojektre is Pala életciklusprojektre is

A kettős vagy duplafedésű palával a tetőfedés gyorsan és könnyen kivitelezhető, az eredmény pedig a viharbiztos palatető, akár a Cembrit, akár az Eternit kínálta szálcement pala mellett döntünk. Mindez olyan innovatív megoldásoknak köszönhető, mint az élek és gerincek vonalmenti kiszellőztetése és szegélypalákkal való elfedése, vagy az újszerű kampók alkalmazása. Az angol fedés alkalmazása a homlokzatra átforduló tetők építésekor is kimondottan nyugodt, kiegyensúlyozott, szép fedési képet mutat.

Pala életciklusprojektre is Pala életciklusprojektre is 

Pala életciklusprojektre is Pala életciklusprojektre is

 

Rombusz fedés, azaz a magyar fedés

A lapok vízszintes tengely mentén történő eltolással való fektetése a rombusz vagy más néven a magyar fedés. Az elemek kis súlya miatt kiválóan alkalmas könnyű tetőszerkezetek esetén és felújításokhoz egyaránt. A nagyméretű, rombusz alakúra vágott tetőfedő panelek egybefüggő nagyobb tetőfelületeken is jól mutatnak, és méretüknek köszönhetően gyors kivitelezést tesznek lehetővé.

Pala életciklusprojektre is Pala életciklusprojektre is

 

Német fedés, azaz emelt sorú fedés

A megszokott palatető látványa is lehet szép, ha a német precizitást is szimbolizáló német fedést választjuk. A német vagy más néven emelt sorú fedések a tradicionális palafedések látványvilágát ötvözik a jelen kor igényeivel. Ez a megoldás a mai kor költséghatékonysági követelményeinek is messzemenőkig megfelel: szép látvány, magas minőség, kiváló ár-érték arány jellemzi. A különböző alakú, lekerekített 25-40 cm-es hosszúságú elemek rögzítése az átfedések alatt történik, így rejtve marad. A 25 fokos tetőhajlásszögtől alkalmazható lekerekített elemek számos lehetőséget kínálnak az egységes stílusban történő teljes burkolásra, legyen szó az oromfalakról vagy a manzárdtetők ablakfülkéiről, illetve a kéményekről.

Pala életciklusprojektre is Pala életciklusprojektre is

A CRLT Solution márkafüggetlen forgalmazóként minden anyag esetén teljes rendszert kínál. A tetők elengedhetetlen eleme, az ereszcsatorna, és a homlokzatburkolatok alszerkezetének kialakításához bevált rögzítések is a választék részét képezik. A már említett műszaki támogatáson túl logisztikai és veszélyes hulladék elszállítással kiegészült folyamattal a forgalmazó teljes szolgáltatási palettát kínál.

www.crlt-solution.hu

(x)

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Kötelező marad az energetikai tanúsítvány elkészíttetése eladás vagy bérbeadás esetén

Engedély nélkül építhetők a fagyvédelmi szélgépek (vagy csak az alapjuk)

A „Plázastop” előírásokat már egyes közlekedési létesítményeknél is alkalmazni kell

Új veszélyhelyzeti rendelkezések: közmeghallgatás személyesen megjelenő résztvevők nélkül

Kihirdették az új energetikai tanúsítványról és új energetikai szabályozásról szóló jogszabályokat

épjog