2018. október 01.

Így tartaná fent a lakásépítések lendületét az ÉVOSZ

Így tartaná fent a lakásépítések lendületét az ÉVOSZ

A lakásépítés pozitív lendülete mindenképp megtörne, ha a 2019. december 31-ig érvényben lévő, majd megszűnő 5%-os kedvezményes újlakásépítési forgalmi adó helyett nem vezetnek be más hasonló szabályozást, kedvezményeket – hangsúlyozza az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) a lapunkhoz eljuttatott közleményében. A szakszövetség konkrét javaslatot is tesz ilyen „kompenzációs intézkedési csomagra", melynek lényege, hogy az újlakás-építést a meglévő lakások felújításával egyenrangúan kellene kezelni.

 

A legfontosabb mindkét esetben, hogy elsődlegesen piaci alapokon megoldott legyen a finanszírozás – hangsúlyozza a közlemény. Az ÉVOSZ a következő javaslatokat ajánlja a figyelmébe a kormányzatnak, a vállalkozóknak, pénzintézeteknek:

  • „A forgalmiadó-visszatérítés lehetőségét javasoljuk kiterjeszteni a készlakás, lakóingatlan vételére is. Ezzel együtt maradjon fenn az újlakásépítés részteljesítésekkel történő megvalósításához kapcsolódó ÁFA visszaigénylés jelenlegi rendszere is.
  • A forgalmiadó-visszatérítési lehetőség a lakásfelújítások területére is terjedjen ki. A felújítási összköltség forgalmi adójának 30%-át, maximum 3 millió Ft-ot lehessen visszaigényelni. A visszaigénylés feltétele legyen többek között a felújításra irányuló reális írásos szerződés részletes műszaki leírással, átlátható finanszírozással.
  • A kereskedelmi bankok 3-5% kamat mellett hitelezzék a lakásépítést, lakásfelújítást forint alapon, hosszútávon kiszámítható feltételek mellett.
  • Az első lakáshoz való hozzájutásnál (új, illetve felújított) kortól függetlenül legyen állami hitelkamat-támogatás, ami 3% körül tartja a hitelköltségeket.
  • A CSOK szélesebb társadalmi kör részére legyen elérhető. Többek között kortól függetlenül legyen kedvezményezett, aki kiskorú gyereket nevel.
  • Fiatal házasok lakhatását segítsék az önkormányzatok ún. fecskeház-építési programmal. Ez kis alapterületű új bérlakások megépítése és üzemeltetése önkormányzati felelősségvállalás és részben finanszírozás mellett kötött, átlátható bérleti és üzemeltetési szerződések használatával, maximált bérleti díjak mellett.
  • Az üresen álló, nem lakott mintegy 350 ezer lakás hasznosítására programot célszerű kidolgozni. A tulajdonosi felelősség érvényesítése ezen lakások lakhatóvá tétele érdekében elengedhetetlen.
  • Az energiatakarékos felújítási pályázatok újraindítása már 2018. évben indokolt, célszerű."

 

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog