2011. február 21.

Üvegfalak, fém és kő homlokzatburkolatok tömítése, ragasztása

Üvegfalak, fém és kő homlokzatburkolatok tömítése, ragasztása

Az esztétikum és az energiahatékonyság közti egyensúly érdekében az építészek egyre gyakrabban fordulnak az üveghez elképzeléseik megvalósításában. Kifejezetten az üveg, fém és természetes kő homlokzatburkolatokon végzett bonyolult munkálatokhoz fejlesztették ki a Sikasil szilikonbázisú tömítő- és ragasztóanyagokat.

A strukturális vagy félstrukturális üvegezésben használt üvegtáblák ma már különösen jó hőszigetelő képességűek, a panelek közötti hézagok tömítését és a komplett rendszer rögzítését rendkívül rugalmas, nagyszilárdságú, időjárás- és főként UV-álló anyagokkal oldják meg.

 

Üvegfalak, fém és kő homlokzatburkolatok tömítése, ragasztása

 

Az üveg, fém és természetes kő homlokzatburkolatokon végzett bonyolult munkálatokhoz kifejlesztett Sikasil szilikonbázisú tömítő- és ragasztóanyagok termékcsaládja magában foglalja a Sikasil SG strukturális ragasztóanyagokat, a Sikasil IG (insulating glass) rendszert a hőszigetelő üvegpanelekhez, valamint a Sikasil WS (weather-seal) termékcsaládot az időjárásálló külső tömítésekhez.

Az IG szilikonok gondoskodnak – a butil-kaucsuk tömítőcsík mellett – a hőszigetelő üvegpanelek párazárásáról, és UV-álló módon biztosítják az üveglapok egymáshoz rögzítését. Alacsonyabb U-értékek eléréséhez ma már különböző nemesgázokkal (például argon, kripton) töltik fel az üvegtáblák közti üreget. Az épületek energiamérlegének leszorítására irányuló egyre fokozódó harc hívta életre a Sika új, nemesgázzal töltött panelek peremtömítésére kifejlesztett ragasztóanyagát, a Sikasil IG 25 HM Plus-t. A napokban piacra került termék mérföldkőnek számít a területen, ugyanis amellett, hogy magas rugalmassági modulusának (HM) következtében igen erősen fogja össze a két üvegtáblát, az innovációnak köszönhetően a szilikonokra általában nem jellemző – de a nemesgázok megtartásához nélkülözhetetlen – magas gázdiffúziós ellenállást is sikerült elérni. A Sikasil IG 25 HM Plus anyag biztonságos, időtálló megoldást nyújt a fokozott hőszigetelő képességű, műszakilag igényes kialakítású üvegszerkezetekhez.

 

Üvegfalak, fém és kő homlokzatburkolatok tömítése, ragasztása

 

A mechanikai rögzítéssel ellentétben a rugalmas strukturális ragasztóanyagok (SG) képesek felvenni az üveg hőtágulásából adódó mozgásokat, és a terheket úgy közvetíteni, hogy nem alakulnak ki feszültségcsúcsok, így érthető az is, hogy a rugalmas ragasztással és tömítéssel készült homlokzatokon a földrengések is bizonyítottan kisebb károkat okoznak, mint a mechanikus, merev megoldások esetében.

A tűzgátló, légzáró tömítések szintén csak speciális szilikon alapanyagú masszával kivitelezhetők – a Sika erre fejlesztette ki a Sikasil-665-öt, mely akár 2 órás tűzállóságot is szavatol a hézagnak, és önterülő(!) változatban is kapható, amely bonyolult, szintek közti strangtömítéseknél lehet igazi fegyver a kivitelező kezében. Tűzgátló tömítés készítésekor feltétlenül nem éghető fugaháttámasz (például kőzetgyapot csík) használandó!

A modern építészetben egyre inkább teret hódítanak azon törekvések, hogy a szerkezetek rögzítései, csatlakozási megoldásai rejtve maradjanak. A táblás homlokzatburkolatok láthatatlan módon történő rögzítésében a Sika Konszern forradalmian új megoldást alkotott, melynek létjogosultságát mára már számos gyönyörű projekt bizonyítja hazánkban is (például Budapest, Somlói úti lakópark). Az így elkészített burkolat esztétikus, könnyen karbantartható, ráadásul a rugalmas ragasztás összes előnyét magában hordozza. A 3 mm vastag ragasztóanyag felveszi a mozgásokat, a terheket nagy felületen, egyenletesen, feszültségcsúcsok kialakulása nélkül közvetíti a tartóvázra, ráadásul nem kell a mechanikus rögzítőelemek, illetve a burkolat átlyukasztásából eredő korróziós problémáktól sem tartanunk. A Sika Tack Panel rendszerrel a homlokzatburkolat egyszerűen és gyorsan felépíthető. Az igen erős kétoldalú ragasztószalagnak köszönhetően a táblák ideiglenes rögzítése megoldott, a szalag mellé felhordott Sika Tack Panel ragasztó pedig rövid időn belül átveszi a teljes teherviselést. A rendszert a mindenféle alapfelülethez illeszkedő alapozók és tisztító folyadékok egészítik ki, melyek segítségével az anyagok megválasztásának és a tervezői szabadságnak csupán a fantázia szabhat határt.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog