filmszemle

2011. április 13.

Két fűtési szezon alatt megtérül a beruházás

Két fűtési szezon alatt megtérül a beruházás

Az alátéthéjazatok fontos alkotórészei egy tartós, funkcióját évtizedeken át ellátó tetőnek. A megfelelő minőség ebből adódóan elengedhetetlen. Manapság ezek az elemek nem csupán a másodlagos csapadékvíz-elvezetésben játszanak szerepet, hanem fűtési és hűtési energiát takaríthatunk meg egy korszerű alátéthéjazattal.

Az égbe szökő energiaárak és a környezettudatos gondolkodás elterjedése miatt egyre nagyobb gondot fordítunk épületeink hőszigetelésére. Főleg felújításnál jellemző, hogy a homlokzatot korszerűsítik, de a tető érintetlenül marad. Ezek a házak aztán kéményként működnek, melyben a meleg oldalra nem, csak felfelé képes haladni. Fontos tehát, hogy a hőszigetelés kérdését komplexen kezeljük, és tudnunk kell, hogy nem csak a hőszigetelő réteg növelésével lehet javulást elérni.

Több nyugat-európai műszaki egyetem végzett kutatást arra vonatkozóan, hogy szélzáró alátéthéjazatok alkalmazásával mennyi fűtési energiát lehet megtakarítani. De mit is takar ez a fogalom, mitől szélzáró egy alátéthéjazat? A magastetők többsége pikkelyes fedésű, ami alatt átszellőztetett légrést találunk. A hőszigetelésünket alátétfólia védi, elsősorban a nedvességtől, másodsorban az áramló levegő hűtő hatásától. Képzeljük el ezt úgy, mintha a tetőbe épített szálas hőszigetelő réteg lenne a pulóverünk, az alátétfólia pedig a széldzsekink. Erős szélben ez utóbbit össze is cipzárazzuk. Az alátétfóliánál ez az átlapolások leragasztását jelenti, fokozva, illetve létrehozva a szélzárást. Az említett kutatás kimutatta, hogy ugyanolyan vastagságú hőszigeteléssel plusz 28 százalékos energiamegtakarítás érhető el, ha szélzáró alátéthéjazatot készítünk.

 

Két fűtési szezon alatt megtérül a beruházás

 

Német energiaárak mellett ez 1,7 euró/négyzetméter/ év megtakarítást hoz, ami azt jelenti, hogy egy szélzáró alátéthéjazat bekerülési többletköltsége még magyarországi (a németnél kedvezőbb) gázár mellett is két fűtési szezon alatt megtérül. Tetőtereinket természetesen nemcsak télen, hanem nyáron is komfortosan szeretnénk használni. A tetőterekre jellemző nyári felmelegedés ellen nyújt hatékony védelmet egy újdonság, a Bramac Clima Plus 2S tetőfólia, amely páraáteresztő, ragasztósávval ugyancsak ellátott, és felső felületén fémbevonat veri vissza a hősugarakat. A tetőterek felmelegedésének fő okozója a felforrósodó fedőanyag, amelynek hőmérséklete akár a 80 °C-ot is elérheti. A fedőanyag aztán elektromágneses sugárzás formájában melegíti a környezetében lévő anyagokat. A cél az, hogy a tetőfólián olyan fémbevonatot alakítsunk ki, amely ennek a sugárzásnak minél nagyobb részét képes visszaverni. Az ehhez szükséges tulajdonság a reflexiós képesség, amely esetünkben eléri a 83 százalékot. Ez tetőtérben, nyári időszakban akár 3 °C hőmérséklet-csökkenést eredményezhet, 20 cm szálas hőszigetelővel ellátott tetőn végzett mérések szerint. Páraáteresztő képessége mindemellett kiváló, 0,035 m-es, azaz a páraellenállása 3,5 cm légréteggel egyenértékű. A környezetünket körülvevő elektroszmognak az emberi szervezetre gyakorolt káros hatását a mai napig vitatják, tény azonban, hogy a Bramac Clima Plus 2S hőtükrös tetőfólia az elektroszmog 95 százalékát kizárja.

Szakemberek egybehangzó véleménye, hogy a magyarországi klímaviszonyok mellett a lakóházak hűtését nem gépészeti eszközökkel (például klímaberendezéssel), hanem az építészeti lehetőségek helyes alkalmazásával kell megoldani. Ez utóbbiban a korszerű alátéthéjazatoknak is jelentős szerepe lehet.

 

Kóbor Csaba
alkalmazástechnikai vezető

 

AZ ÖKO-LOGIKUS KONFERENCIASOROZATRA ITT LEHET REGISZTRÁLNI.

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lakásbiztosítások, lakhatási célú vagyonbiztosítások rendhagyó felmondási joga

További költségek miatt módosíthatók az építési beruházási tárgyú közbeszerzési szerződések

Reklámfelületekre, utcabútorokra vonatkozó, 2024 januárjától hatályos előírások

A közbeszerzési törvény 2024 februárjától hatályos módosításai

Építési jog 2024 – Két félnapos konferencia, webinárium és szakmai konzultáció 2024. február 15-én (febr. 26-ig visszanézhető)

épjog