2011. október 10.

Grafitadalékos hőszigeteléssel csökkenthető a hőveszteség

Grafitadalékos hőszigeteléssel csökkenthető a hőveszteség

A tavaly életbe lépett 31/2010/EU számú épületenergetikai direktíva kimondja, hogy kilenc év múlva már csak közel zéró energiafelhasználású épületek engedélyezhetők az Európai Unióban. Ezeknek az épületeknek a minimális energiavesztesége megújuló energiaforrásokkal pótolható, így a kőolaj- és gázexportáló országoktól is függetleníteni tudjuk magunkat.

Ez viszont még elég messze van – legalábbis ami a szemléletet és a szabályozást illeti. Ahhoz, hogy 2019-re megközelítsük ezt a szintet, jelentősen csökkenteni kell épületeink energiafelhasználását. A 7/2006 TNM rendelet megérett a felülvizsgálatra, és a tervezet nemrégiben napvilágot is látott: 2019-re a falak hőszigetelő képességét a maihoz képest 55 százalékkal kell javítani (U=0,2 W/m2K), de a padlók, födémek hőátbocsátási tényezőjét is felére kell csökkenteni. Ehhez a mai szerkezetek és anyagok jelentős fejlesztésére van szükség. Ezeket a fejlesztéseket végezte el az Austrotherm Kft., mikor az elmúlt években népszerűvé vált Grafit és Grafit Reflex homlokzati hőszigetelő termékek után új, grafitadalékos EPS lemezeket hozott forgalomba.

 

Grafitadalékos hőszigeteléssel csökkenthető a hőveszteség

 

Padlóba, lapostetőbe

A terhelhető AT-N100 és AT-N150 szürke színű változatai, a Grafit 100 és Grafit 150 15–20 százalékkal alacsonyabb hővezetési tényezőjű termékek. Használatukkal csökkenthető a szerkezeti vastagság, ami különösen a fokozott hőszigetelésű, alacsony energiafogyasztású épületeknél és a passzívházaknál előnyös.

A grafitadalékos termékek e kedvező tulajdonsága a felújításoknál is kihasználható, mivel ilyenkor gyakran nincs elég hely a szükséges vastagságú hőszigetelés elhelyezésére az ablakok tokszerkezete körül. További alkalmazási lehetőség az erkélylemezek hőszigetelése, ahol sokszor különösen vékony rétegben kell hatásosan hőszigetelni. A szigeteletlen, vagy nem eléggé szigetelt erkélylemezek hűtőbordaként viselkednek, így – kiváltképp a homlokzat utólagos hőszigetelésekor – fokozottan kell a penészesedés kockázatával számolni.

Ugyancsak nehezen megoldható feladat a talajon fekvő padlók utólagos hőszigetelése. A meglévő padlószerkezet visszabontásával többnyire nem kapunk elegendő szerkezeti vastagságot ahhoz, hogy a 10–12 cm vastag hőszigetelés és a rá kerülő, legalább 5 cm vastag betonréteg elférjen, és a járószint emelkedése ne okozzon problémát az ajtóknál, küszöböknél. Lapostetőkön is, kiváltképp felújításokkor, mikor az attikafal magassága korlátokat állít, jól alkalmazható a fokozott hőszigetelő képességű Austrotherm polisztirolhab lemez. Passzívházak padlásfödéménél a Grafit 100 akár 8–10 cm vastagságcsökkenést is eredményezhet anélkül, hogy a hőszigetelés mértéke csökkenne.

 

Lépéshangok csillapítása

A hangszigetelő anyagok többsége jó hőszigetelő is, de ezt a tulajdonságot nem mindig használjuk ki. Emeletközi födémeknél fűtött tereket választunk el, így a hőszigetelésnek nincs semmilyen szerepe. Más az eset a talajon fekvő padlóknál. Ilyenkor nem kérdéses, hogy szükség van a hőszigetelésre, inkább az a kérdés merül fel: van-e szükség a kopogóhangok gátlására? Természetesen igen, hiszen a testhangok szabadon tovaterjednek a merev épületvázon, és csak akkor halnak el, amikor rugalmas anyag felveszi, felemészti az energiáját. Jó példa erre a panelépületekben történő falfúrás, ami az egész házban érezhető. De más és kisebb épületekre is igaz ez: ha a járófelület nincs rugalmas anyaggal elválasztva, a léptek koppanása az egész lakásban hallható akkor is, ha a zajforrás a pincében van. Ezért ilyenkor is érdemes a mindkét funkciót betöltő termékeket, a fokozott hőszigetelő képességű Grafit L4, L5 anyagokat beépíteni.

 

epitkezesinfo

hírlevél-feliratkozás

épjog