2012. június 04.

Látványos dongalemezek és poligonívek

Látványos dongalemezek és poligonívek

A ThyssenKrupp Építőelemek Kft. kétféle ívesített profilt forgalmaz: a hengerléssel készített dongalemezt, illetve a rogyasztással vagy becsípéssel előállított poligonívet. E legújabb technológiájú trapézlemezek látványos, újszerű megjelenésű építmények kialakítását teszik lehetővé.

Dongatető ívesített trapézlemezből

Az ív kedvező statikai tulajdonságainak köszönhetően lehetőség van önhordó, alátámasztás nélküli szerkezet kialakítására, akár 20 méteres fesztávolságig. Így a Hoesch íves lemez tető és teherhordó szerkezet is egyben. A megfelelő korrózióvédelemről horganybevonat és színes műanyag festékréteg gondoskodik.

A trapézlemezek ívesítése a profilozást követően gyűrődésmentes, másodlagos hengerléssel történik. A dongák megfelelő merevsége érdekében a trapézlemezek alsó és felső övükben végighúzódó merevítőbordákkal készülnek. A dongák minden esetben körülbelül 400 mm-es egyenes szakasszal indulnak és záródnak, amit a konszignációban feltétlenül fegyelembe kell venni. Az ívesítés minimum 0,75 mm vastagságú lemezt igényel, a lemezvastagságot ténylegesen az ívesítési sugár, illetve a statikai méretezés határozza meg. A maximális sugár 35 méter lehet.

A szelemenekkel megtámasztott, illetve önhordó ívek statikai méretezése:
• szelemenekkel megtámasztott ívek méretezése a síkba fektethető trapézlemezek méretezésével megegyezően történik;
• az önhordó ívek esetében geometriai kikötés, hogy a húrmagasság és a húrhossz aránya ≤0,05 (ha ez nem teljesül, igen nagy vízszintes erővel, valamint a lemez horpadásával kell számolni).

Látványos dongalemezek és poligonívek

 

A dongalemezek alkalmazhatósága

A trapézlemezekből egyhéjú, illetve kéthéjú hőszigetelt donga alakítható ki. A kéthéjú beépítés általános formájában a belső ív önhordó, a külső ív pedig a kalapprofilok mint távtartók segítségével megtámasztott ívként működik. A megtámasztott ívek lemezeinek illesztését mindig a szelemen fölé kell tervezni. A darabszámot – az illesztések okozta kivitelezési problémák elkerülése érdekében – lehetőleg a minimumra kell csökkenteni.

A lemezek rögzítése közbenső megtámasztásnál minden második hullámban, a peremen, illetve szélső támasznál minden hullámban történik. Önhordó íveknél minden hullámban leszorító lemezt kell alkalmazni.

A dongák alapanyaga horganyzott, igény szerinti vastagságú (15–25 μm) műanyag bevonattal ellátott acéllemez. Szükség szerint antikondenzációs bevonattal, valamint perforált kivitelben is készülhet. Egyhéjú szigeteletlen profilként stadionok lelátóinak fedésére, igényes előtetők kialakítására, uszodák, lovardák, sportcsarnokok fedésére vagy akár kreatív homlokzati elemként is alkalmazhatók.

 

Rogyasztással vagy becsípéssel készülő poligonívek

A Hoesch poligonív előnye, hogy kombinálható az egyenes trapézlemezzel. A megmunkált lemezek alsó és felső öve merevítőborda nélkül készül, ezért a hengerléssel készített dongaelemmel nem építhető össze. A pontos méretre vágott Hoesch poligonívvel precízen és esztétikusan alakíthatók ki lekerekített épületsarkok, íves tetőfedések vagy szegés nélküli attikatakarások.

Látványos dongalemezek és poligonívek

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog