cemix

2013. július 08.

Párazáró, nem éghető, teherhordó habüveg hőszigetelés

Párazáró, nem éghető, teherhordó habüveg hőszigetelés

Különleges tulajdonságainak köszönhetően a habüveg a legszigorúbb épületfizikai követelményeknek is megfelel: zárt cellaszerkezete miatt rendkívül szilárd, teljesen vízálló, nedvességet egyáltalán nem képes felvenni. A Foamglas habüveg az egyetlen olyan hőszigetelő anyag, amely anyagszerkezete miatt párazáró és nem éghető is egyben.

A habüveg alapanyagának több mint kétharmada újrahasznosításra összegyűjtött üveg. A tisztított és aprított alapanyagot egyéb kiegészítőkkel együtt, speciális eljárással porrá őrlik, majd kis mennyiségű szénport kevernek hozzá, hogy a 850 °C-os kemencében a felszabaduló szén-dioxid-gáz felhabosítsa a porított üvegből nyert olvadékot, és az elnyerje egyedülálló cellaszerkezetét. A gyártáshoz felhasznált energia döntő részét alternatív módon, vízerőműből fedezik, így a termék környezetterhelése rendkívül csekély, a felhasznált villamos energia nagy része zöldáram. A Foamglas alapanyaga kizárólag szervetlen eredetű, a gyártásához felhasznált anyagok veszélyes alkotókat és éghető komponenseket nem tartalmaznak. A habüveg életciklusa végén ismét újrahasznosítható.

Párazáró, nem éghető, teherhordó habüveg hőszigetelés

 

Az üveg alapanyag kitűnő tulajdonságokat eredményez

Vannak hőszigetelések, melyek nem égnek, kiválóan hőszigetelnek vagy éppen érzéketlenek a vízzel szemben, másoknak nagy a nyomószilárdságuk. A Foamglas habüvegben minden együtt van. Mivel üvegből készül és teljesen zárt cellaszerkezetű, vízálló, nem vesz fel nedvességet és alaktartó. Teljesen párazáró, nem ég, tárolása, felhasználása veszélytelen.

Vegyszerálló, nagy nyomószilárdságú, tartós terhelés során sem deformálódik. Könnyen megmunkálható, évtizedeken át megtartja hőszigetelő képességét és ráadásul környezetbarát termék. Hővezetési tényezője – a nyomószilárdság függvényében –: λ=0,038-0,05 W/mK, nyomószilárdsága: CS=400-1600 kPa (extrém igény esetén 2900 KPa).

 

Habüveg az építőiparban

A Foamglas aljzatok, lapostetők és oldalfalak hőszigetelésére egyaránt használható. Kifejezetten alkalmas talajjal érintkező fal- és padlószerkezetek, nagy terhelésnek kitett lapostetők, zöldtetők, növénnyel borított, úgynevezett zöldhomlokzatok hőszigetelésére. A Foamglas kitűnő megoldást nyújt kompakttetőhöz, ami olyan egyenes rétegrendű lapostető, amelynek rétegeit a födémhez és egymáshoz teljes felületű bitumenes ragasztással rögzítik. Ezzel garantált a tökéletes párazárás, teherbírás és beázásmentesség.

A hőszigetelés élettartama megegyezik az épület várható élettartamával.

Párazáró, nem éghető, teherhordó habüveg hőszigetelés
A felújított Modern Művészetek Központja Dortmundban

Épületek belső oldali hőszigetelésére is biztonságos és páratömör megoldást nyújt a tökéletesen zárt cellaszerkezetű, teljes felületén bitumenbázisú ragasztóba ágyazott, párazáró módon beépített Foamglas. A hőszigetelő anyag nem éghető, kielégítve a legszigorúbb tűzvédelmi előírásokat.

Nagy (akár 160 t/m2) nyomószilárdságának köszönhetően a habüvegből készülő Perinsul elemek – szinte egyedüliként – falazott szerkezetek alatti teherhordó hőszigetelésként alkalmazhatók. Az elemek széles méretválasztékban kaphatók, segítve a gyors beépíthetőséget. A falazáshoz hasonlóan az elemeket vékony ágyazóhabarcsba kell fektetni, garantálva a tökéletes erőfelvételt és elhelyezkedést az épület teljes élettartama során.

Ipari felhasználásoknál a Foamglas habüveg legfőbb előnye a hatalmas, -269 °C-tól +485 °C-ig terjedő hőmérséklettartomány, ahol alkalmazásával gond és kockázatok nélkül lehet hőszigetelni, párazárni.

hírlevél-feliratkozás

épjog